Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Toplum Üzerine Yazılar

Bilim Susunca

Alper Bilgili

Bilim Susunca Gönderileri

Bilim Susunca kitaplarını, Bilim Susunca sözleri ve alıntılarını, Bilim Susunca yazarlarını, Bilim Susunca yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İnsanlar veya doğa sorun yaratır, bilim ise çözüm bulur." Bu formül zihnimize öyle net bir şekilde kazanmıştır ki çoğu zaman bu formülün doğruluğu üzerine düşünmeyiz. Oysa bilim insanları her zaman insanlığın faydasını gözetmez. Gözetmek zorunda da değildir. Bazen kendi çıkarlarını veya inandıkları ideolojileri insanlığa faydası önüne koyabilirler.
136 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitap geçmişte yaşanan bilim insanların ideolojik,fikirsel ve yönetimsel baskılar sayesinde bizim bildiğimiz bilimin aslında tarafsız objektif olmayan tamamen olmasa bile %70-80'inin ideolojik taraflı bilimin olduğunu anlatıyor. Bunu yaparken müthiş bir örneklendirme usulu, müthiş bir kronolojik bilgi ve fazlasıyla kaynakla(bazı sayfalarda kaynak metinleri kitabın metninden daha fazla) renklendiriyor. İslam için oluşan karşıt görüşlerin aslında gerçeği yansıtmadığını hatta din karşıtı bilim insanlarının verilerinin bile birbirine tutmadığını gözlemledim bu kitap sayesinde. İlk gördüğümde ve kitap açıklamasını okuduğumda kitabın içeriğini aşırı merak etmiştim ve evet bence her insana okutulması gereken naçizane bir kitap olduğunu düşünüyorum. Masum gelen bilimin artık o kadar da masum ve objektif olduğunu düşünmüyorum.
Bilim Susunca
Bilim SusuncaAlper Bilgili · Timaş Yayınları · 202187 okunma
Reklam
Belki de insanoğlu sadece kriz anında değil,normal zamanlarda da pek rasyonel davranmamaktadır.
"Ama ben bunları istemedim"der,sade ve makul adam,"ben nasıl yaşamam gerektiğini bilmek istiyorum."Bilim cevap verir "Senin istediğinin ne önemi var ki?" -Tolstoy
Gözlerimiz gerçeği yaratmaz efendim,onu sadece görür. ~Sancho Panza
Bilim,hem Tanrı'nın daha iyi tanınmasını sağlayarak hem de insanların refahlarının arttırılmasına ve acılarının dindirilmesine katkıda bulunarak bu işlevi görecektir.
Reklam
Soruyorum size , bu nasıl bir ırkçılıktır?
Goddard,"bilimsel" testlere dayanan gözlemlerinin sonucunda teste iştirak eden Yahudi,İtalyan ve Macar göçmenlerin neredeyse yarısının "moron" olduğunu tespit ettiğini söylüyordu.İşin daha da trajik yanı,ideolojik görüşten etkilenen bu hatalı bulgularının o dönem bilimsel çevrelerde garipsenmemesi, aksine genel olarak kabul görmesidir.
tıp otoritelerini veya bilim insanlarını din ve bilimden birini seçmeye zorlamak, felsefecilerin "hatalı ikilem" dedikleri mantık hatasına güzel bir örnek teşkil eder. bir bilim insanının bir yandan pandemiyi bitirmek için uğraşırken bir yandan da dua etmesinde mantık yasaları açısından bir engel bulunmamaktadır.
Sayfa 65
nası yaaa???
bilim ve rasyonelleşme, birçok 19. yy sosyal bilimcisinin beklentisinin aksine dinlerin sonunu getirmemiştir.
Sayfa 57
afrika savanalarında yiyecek bulma ve hayatta kalmaya uygun şekilde evrimleştiğimiz düşünüldüğünde beyinlerimizin modern laboratuvarlarda bir makine mükemmelliğinde çalışmayıp duyguların tesiri altında kalabilmesini yadırgamamak gerek.
Sayfa 39
122 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.