Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Toplum Üzerine Yazılar

Bilim Susunca

Alper Bilgili

Bilim Susunca Gönderileri

Bilim Susunca kitaplarını, Bilim Susunca sözleri ve alıntılarını, Bilim Susunca yazarlarını, Bilim Susunca yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ulaşabildiğimiz bilim ne kadar objektif? Değer yargıları, baskilar, ikinci şahıslar ortaya çıkan bilimi etkilemektedir. Ortak payda da birleştiğini söyleyen savlarin aslinda kendi aralarinda çelistigini görünce bilimin çok da tarafsız olmadığını, genel geçer yargıların eteğinde dolandigini görürsünüz. Üretmek istediğini her ' yeni ' şey size bu zaten ' kültürümüzde var' deyip eskinin paketini değiştirmenin ötesine gecemeyecektir.
Hatta bu tür görüsler bilim insanlar arasinda öyle popülerdi ki, 19. yüzyilda irkçi görüslerden süphe etmek Pisagor'un teorisini sorgulamak kadar garipsenmekteydi.
Reklam
Bilim, birçok kişi için başka bir kutsal hakkında fikir veren bir araç olmaktan çıkmış, kendisi bir kutsala dönüşmüştür.
Sayfa 19 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Unutulmamalı ki bilim sadece hayatı güzelleştirmek ve insanlığın faydası için çalışmak isteyenler tarafından değil , insanlara zarar vermek isteyenler tarafından da araçsallaştırılabilir .!
Sayfa 73 - Timaş
Bilgi kadar ,bilgi sandığımız inançlarımızı yayıyor, bazen ümit vermekten bazen korkutmaktan hatta korkmaktan garip bir zevk alıyoruz.
Sayfa 28 - Timaş
Bilim, devletlere "ekonomiyi insan yaşamının önüne koyun/koymayın" demez. Tıpkı bir zamanlar Mengele'ye "insan yaşamı senin bilimsel deneylerinden daha kıymetlidir" demediği gibi...
Reklam
Tolstoy'un "İnsana Ne Kadar Toprak Lazım?" İsimli öyküsündeki, açgözlülüğü yaşamına mal olan Pahom'a benzeyen bu insanlar bize doğamız hakkında daha temel bir gerçeği hatırlatıyor gibiydi. Dehşet anlarında yaşanan korku, insanları felaketin büyüklüğünü arttıracak şekilde davranmaya iter, diyen Russell haklı çıkmış görünüyordu.
Öğrenciler özellikle, belirli tarihsel olayları öne çıkarıp diğer bazılarını göz ardı eden ders kitaplarının da yardımıyla mevcut paradigmayı sorgulamayacak şekilde yetiştirilir.
İktidar sahibi kişi ve kurumların bilim insanlarına belirli görüşleri dayatmaları veya bilim insanlarının belirli maddeyi çıkarlar güderek doğru bildiklerini değil duyulmak isteneni söylemeleri de bilimi susturma yöntemleri olarak görülmelidir
Bilim insanı olmak beraberinde erdemli, açık görüşlü veya demokrat olmayı getirmemektedir. Tarih göstermiştir ki, bilim ve teknoloji, insanları yaşatmak, medeniyete katkıda bulunmak, refahı arttırmak, açlıkla savaşmak gibi faydalı amaçlar için kullanılabileceği gibi, soykırımlar, terörizm, dünya savaşları ve sömürü içinde araçsallaştırılabilir
Reklam
Hatta bu tür görüşler bilim insanlar arasında öyle popülerdi ki, 19. yüzyılda ırkçı görüşlerden şüphe etmek Pisagor'un teorisini sorgulamak kadar garipsenmekteydi.
122 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.