Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Freud'un Aile ve Tarihsel Romanı

Bilimsel Bir Peri Masalı

Serol Teber

Bilimsel Bir Peri Masalı Gönderileri

Bilimsel Bir Peri Masalı kitaplarını, Bilimsel Bir Peri Masalı sözleri ve alıntılarını, Bilimsel Bir Peri Masalı yazarlarını, Bilimsel Bir Peri Masalı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"... İyi ve kötü ruhlar, insanın kendi duygularının, düşüncelerinin dış dünyaya yansımasından farklı şeyler değillerdir."
Freud ise "suçlunun" kendi içinde bulunduğunu, bizzat kendisi olduğunu söyler. Ve suçlu olarak hep kendisini arar.
Reklam
1882 tarihinde nişanlısına yazdığı mektupta, insanın kendi ruhsal dünyasını anlamadan, başkalarını anlamaya çalışmasının olanaksızlığına değinmiştir.
24 Temmuz 1895 tarihinde ilk kez ırma düşünü görür. Bunu tümüyle analiz eder (ya da ettiğini söyler). (S.130) 1900 yılında Fliess'e yazdığı mektupta, bu düşü gördüğü eve yaptığı ziyareti anlatır ve "günün birinde bu eve mermer bir plaket yerleştirilecek ve üzerine 24 Temmuz 1895'te Dr. Sigm. Freud bu evde düşlerin gizemini çözmüştür.' Diye yazılacak "der. (S.130) (Kendi kendisini keşfetme sürecinde) "... Zaman zaman da olsa babasına öfkelendiğini, karısına ve çocuklarına yeterli zaman ayıramadığı için sürekli suçluluk duyguları içinde kıvranmakta olduğunu söylemektedir. "(S.131)
Eylül 1897'de yazdığı mektuplarda bile, korunmasız çocuğun yetişkinlerin (çok kez de babanın) cinsel tacizine maruz kaldığını ve bu ağır travmaların sonradan yetişkinlik döneminde ortaya çıkan pek çok nevrotik belirtinin nedeni olduğunu varsaymıştır. (S.128) Bu tespitlerden yüz yıl sonra, yetişkin her dört kadından ve her yedi erkekten birinin, dokuz yaş öncesi çocukluk dönemlerinde, cinsel tacize maruz kaldığının, çeşitli psişik rahatsızlıklardan ve özellikle de ilaç/alkol bağımlılığından, klinik tedavi gören kadınların yüzde doksanından fazlasının, aynı örseleyici yaşantıyı taşıdıklarının artık iyiden iyi bilindiği günümüzde, Freud'un -bu çok önceden öngördüğü- savlarının ne kadar doğru olduğu bir kez daha anlaşılmaktadır. (S.129)
Reklam
Otoriteye, baskıcı düşüncelere karşı başkaldırmayı savunurken kendi dünyasında, ailesinde ve psikanaliz hareket içinde son kerte uzlaşmaz davranmış, otoriter bir kişilik olmuştur.
Freud, savunduğu özgür düşünceleri aile içinde çocuklarına uygulamakta pek başarılı olamamıştır.
Genç doktor Freud'un (Martha ile) nişanlı iken yaşadığı ambivalans
Bir yandan onu çok sevdiğini, çok güvendiğini, bağımsızlığını sürdürmesine çalışacağını vurgular, öte yandan da onun tümüyle evinin kadını olmasını ve yaşamının odak noktasını, kocası ve çocukları oluşturması gerektiğini yazar.
Heine, Freud, Kafka, Benjamin, Mahler kuşağı yaşamları boyu Homeros ve İncil arasında kalmışlar ve sonunda Homeros'un yanında yer almışlardır.
Reklam
Çaresizlikten kaçınmak için, karşısında yeniden çaresiz kalınan bağımlılıklar oluşturulmaktadır.
Freud da -gene kendi sorunlarından hareketle- hep korkunun gizemini araştırmıştır. Korkunun temelini, öncelikle çocuğun, doğuran ve koruyan (rahman; 'rahim'den) ana karnından ayrılmasına bağlı doğum travmasından sonra, yaşam boyu sürmesi olası kopma/ ayrılma gibi travmatik yaşantılarda görmüştür.
Freud - 28 Nisan 1885'te Martha'ya gönderdiği mektup
"Sevgilim, senin gönderdiğin mektuplar ve sana ait olanlar hariç, bugüne değin -ortalama 14 yıldır- tuttuğum kimi notlarımın, günlüklerimin, mektuplarımın önemli bir kısmını, çalışma yazılarımın bir bölümünü yaktım... İlerde biyografimi yazacak olanları şimdiden yanlış yollara yönlendirmiş olmanın keyfini yaşıyorum..."
Hermann Hesse - 1918'de freud'a
"Şairler daima sizin en yakınlarınız kalacak, yazılarınızın ne anlama geldiğini en çok onlar anlayacaklardır."
483 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.