Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Freud'un Aile ve Tarihsel Romanı

Bilimsel Bir Peri Masalı

Serol Teber

Bilimsel Bir Peri Masalı Sözleri ve Alıntıları

Bilimsel Bir Peri Masalı sözleri ve alıntılarını, Bilimsel Bir Peri Masalı kitap alıntılarını, Bilimsel Bir Peri Masalı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Psikanalizin asıl kaynağını, Freud'un kendi kişiliği, kişiliğindeki çatışmaları arayıp bulma kaygısı oluşturmuştur.
Sayfa 144 - Okuyan Us Yayınları
Freud
O, "Ben suçluyum" dediği her yerde kafasını kaldırıp bizim gözlerimize bakmış, bizden "evet ben de"(ya da biz de) dememizi beklemiştir. Bizler, ya susmuşuz ya da "böyle değiliz" dememize karşı -artık-anlamışızdır "tam da öyle"yizdir.
Sayfa 186 - Okuyan Us Yayınları
Reklam
Freud hep korkunun gizemini araştırmıştır. Korkunun temelini, öncelikle çocuğun, doğuran ve koruyan ana karnından ayrılmasına bağlı doğum travmasından sonra, yaşam boyu sürmesi olası kopma/ayrılma gibi travmatik yaşantılarda görmüştür. Bunun ardında yaşanan çaresizlikleri ve bağımlı olma isteğini tartışmıştır. Bu önemli olayı, kendi söylemi ile, libido yüklü psişik aygıtın enerjisinin dış dünyaya boşalma kanallarının tıkanması sonucu kendi içinde birikimi olarak düşünmüştür. Bu libido birikimi ve korkunun oluş nedeni olarak sürekli bastırmaların varlığını görmüştür. Bastırmalar ile korkunun derinlere itildiğini ve bunun sonucu korkuların daha da arttığını, yeni bastırma yöntemlerini zorunlu kıldığını, sonunda kısır döngünün pekiştiğini düşünmüştür.
Sayfa 34 - Okuyan Us Yayınları
Poe (Çalınan Mektup).
..."bilgeliğin, aşırı kurnazlık­tan daha çok nefret ettiği bir şey yoktur"...
Sayfa 179 - Okuyan Us Yayın.
Heine, Freud, Kafka, Mahler, Benjamin ve daha başka pek çok örnekte, bu insanlar sürekli kriz içinde, kararsızlık, huzursuzluk, güvensizlik içinde yaşamışlardır. Kökünü, kolektif belleğini, geleneğini, "ait olma duygusunu" yitir­miş, mutsuz ama çok kez sıra dışı insan örnekleri olarak yetişmişlerdir. Freud, bu ağır çifte yabancılaşma ortamın­ da ve kendi ütopyası içinde, rasyonalizme ve doğabilimlerine dayanmıştır. Dünyanın ancak rasyonalizm üzerinden özgürleşebileceğini sanmıştır. Büyük kalabalıkların içinde olmasına karşın, yoğun bir yalnızlık içinde yaşamıştır.
Sayfa 54 - Okuyan Us Yayın.
İspanyol yazar Pia Baroja, dünyada üç büyük bilgenin, üç büyük Ya­hudi'nin, üç büyük teoriyle insanları üç kez yanılttıklarını söyler: Buna göre, Musa; Kutsal Kitabıyla bu dünyada acı çekilmesine karşın, öteki dünyadaki "cennette" rahat edi­leceğini söyleyip, "cennet savlarıyla" insanları yanıltmıştır. Karl Marx, Kutsal Kitapların tümünün yalan, "dinin afyon olduğunu", yitirilen cennetin, "Altın Çağ'ın" bu dünyada da kurulabileceğini, insanların bu dünyada da mutlu ola­bileceklerini, bunun için de sınıf savaşının esas olduğunu söyleyerek, bizleri bir kez daha yanıltmıştır. Sigmund Fre­ud ise, dinin de, sınıf savaşlarının da, gerçek dışı "bilinçli" yalanlar olduğunu, insanların sadece psikanaliz olduktan, bilinçdışındakileri öğrendikten sonra, mutlu olabilecekle­rini söylemiş ve insanları bir kez daha yanıltmıştır. Bütün bu yanılsamalardan sonra, şimdi, kendimizi, her gün bir yenisi piyasaya sürülen ve hepsi de birbirinden güzel "psikofarmokoloji mamullerinin" ellerine teslim et­mekten başka şansımızın kalmadığını görüyoruz.
Sayfa 311 - Okuyan Us Yayın.
Reklam
Kültürün en olumsuz etkilerinden biri, belki de birey insanı toplumun içinde eritmesidir. İnsan tekdüzeleşmiş, cemaat içinde yok olmuştur.
Sayfa 259 - Okuyan Us Yayın.
Bilinçdışının, içinde yaşanan kültürün etkilerini, kısıtla­malarını, yasaklarını barındırdığını; birikmiş bu tortuyu zaman zaman çeşitli yüceltmeler, saptırmalar ile "bastı­rılmışların geri dönüşü" olarak yeniden bilinçli yaşama yansıttığını vurgulamıştır. Sürekli geri çekilmeye zorlanan insanın, en iç çekirdek (özbenlik) bölümünü sergileyen bilinçdışı, -gerçekte Marx'ın da betimlediği- "düşündüğü gibi yaşamayan, yaşadığı gibi düşünen", "toplumsal var­lığın" din, devlet, aile, baba gibi tüm toplumsal/kültürel otoritelerin etkilerinin en yoğun yaşandığı, son derece politize edilmiş bir tanımlama olarak da okunabilir.
Sayfa 13 - Okuyan Us Yayın.
Fesligiller sözde manipülasyonla bunu yaptıklarına inanıyorlar.
...sözde çıkarlar uğrunda, bir doğruyu ortaya koymaktan kaçınmak, hiçbir neden öne sürülerek haklı gösterilemez; kaldı ki, bir du­rumun aydınlığa kavuşturulması, bilgi ve deneyim hâzine­mizi zenginleştirir.
Sayfa 298 - Okuyan Us Yayın.
Jones, onun libido sözcüğünü ilk kez, 1894 yılı Haziran ayında kullandığını anımsatır. Freud, 1925 yılında yazdığı, "Yaşamım ve Psikanaliz" çalışmasında, "cinsel içgüdülerde saklı enerji yüküne libido adını verdim" diyerek konuya açıklık ge­tirmiştir.
Sayfa 124 - Okuyan Us Yayın.
Reklam
...mutluluk içinde bir yıl yaşamak, sefalet içinde uzun yaşamaktan daha büyük mutluluk de­ğil midir?"
Sayfa 124 - Okuyan Us Yayın.
Arınma!
Bertha Pappenheim...8 Nisan 1911 tarihinde de İstanbul'a gider. Hahambaşı ile İstanbul'da genelevler­ de çalışan Yahudi kızlar üzerine konuşurken hahambaşı, İstanbul'daki bir sinagogun özellikle kadın ticaretiyle ilgi­lendiğini ve maddi destek karşılığı, kadın ticareti yapanla­rı, dinsel yönden onurlandırdığı söylemesi üzerine, Bertha hahambaşına şaşkınlıkla "Neden bu sinagogu kapatmıyor ya da cezalandırmıyorsunuz?" diye sorar. Hahambaşı, o zaman İstanbul'da bulunan tüm yetimhaneleri ve hasta­neleri kapatmak gerektiğini, çünkü buraların, hep pezevenklerden gelen arınma paralarıyla 'sevabına' çalıştığını, İstanbul'da fuhuş işinde çalışan kadın ve erkeklerin yüzde doksanınm Yahudi olduğunu söyler.
Sayfa 107 - Okuyan Us Yayın.
Büyük ve yeni düşünceleri insan yalnızca tek başına iken kazanabilir; ama, tek başına kalma gücünü nasıl kazanır, sorun buradadır.
Kültürün tarih öncesi (prehistorya) insanlığın çocukluk tarihidir.
462 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.