Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bitki Zekasının Şaşırtıcı Tarihi ve Bilimi

Bitki Zekası

Stefano Mancuso

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sonuç Olarak;
“İsviçre biyoetik kurulu -ahlak filozofları, moleküler biyologlar, doğa bilimciler ve ekologlar- oybirliği ile mutabık kalmış; Bitkilere keyfi olarak davranılamaz. Gelişigüzel tahribatları ahlaki olarak haksızlıktır.”
Sayfa 144 - Yeni İnsan YayıneviKitabı okudu
“Bilimde olduğu gibi hayatta da değerlerin genel ölçeği bitkileri yaşayan varlıklar arasında sonuncu sıraya indirgiyor. Koca bir âlem, bitki âlemi, bu gezegende hayatta kalmamızın ve geleceğimizin onlara bağlı olduğu gerçeğine rağmen çok az değer görüyor.”
Sayfa 31 - Yeni İnsan YayıneviKitabı okudu
Reklam
Türlerin Kökeni - Charles Darwin*
- bu öyle önemli bir kitaptır* ki büyük biyolog Theodosius Dobzhansky şöyle yazmıştır: "Evrim ışığı altında olmadan biyolojideki hiçbir şey anlamlı değildir."
Sayfa 26
“ Meyveler aslında bitkilerin hayvanları tohumlarını dağıtması için ikna etme yoludur, tıpkı tozlaşma için nektarın kullanılması gibi.“
Sayfa 105 - Yeni İnsan YayıneviKitabı okudu
Bitkiler işitir mi ?
Toprak, sesi o kadar iyi iletir ki duymak için kulaklara gerek kalmaz; bu bölümde daha önce dokunma konusunda bahsettiğimiz mekanohassas kanallar sayesinde titreşimler bitkinin tüm hücreleri tarafından yakalanır. Bitkilerde, işitme duyusu da yayılmıştır ve insanlarda olduğu gibi tek bir organda yoğunlaşmamıştır. Bitkinin tamamı duyma yetisine sahiptir, neredeyse sanki -toprağın altında ve üstünde- milyonlarca küçük kulakla kaplanmış gibi. Böylelikle bitkilerin diğer hisleri gibi işitmeleri de yarısı (en hassas yarısı) toprağa gömülü olarak yaşadıkları çevrenin zaruretlerine cevap olarak gelişmiştir.
Bitkiler ses çıkarır mı?
Birkaç yıl öncesine kadar bitkilerin topraktan taşınan titreşimleri duyarak bilgi alabildiği ancak ses üretemediklerinden bu bilgiyi kendilerinin farklı bölgeleriyle iletişim kurmak için 'kullanamadıkları' düşünülüyordu. Ancak İtalya’da 2012'de yapılan bir çalışma köklerin ses ürettiğini gösterdi, ancak bunun hangi yolla olduğu henüz net değil.Kökler tarafından üretilen seslere geçici olarak “tıklama” adı verilmiştir çünkü karakteristik bir biçimde “tıklama” gibi seslerdir. Büyük ihtimalle bu küçük tıklamalar hücrelerin büyümesi sırasında hücre duvarlarının -selülozdan yapılmış ve dolayısıyla görece sert- kırılmasının sonucu. Bitkiler tarafından bilinçli bir şekilde üretilmiyorsa da bu sesler son derece önemli olabilir. Tabiki, bu buluş bitki iletişiminde yeni senaryolara yol açacaktır: Köklerin sesleri oluşturduğu ve algıladığı gerçeği, önceden bilinmeyen bir yeraltı iletişim yolunun varlığına işaret ediyor gibi.
Reklam
Hiç bakmadığım bir pencere: yeni ufuklar..
“Bitkilerin bedenleri modüler bir tasarımdan oluşmuştur; her parçası önemlidir ancak hiçbiri gerçekten vazgeçilmez değildir. Modüler bir organizasyona sahip olmanın ilk avantajı şudur: bir bitki için yenilmek o kadar da büyütülecek bir sorun değildir! Herhangi bir hayvan bunu söyleyebilir mi?”
Sayfa 38 - Yeni İnsan YayıneviKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.