Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bizansın Soylu Kadınları

Donald M. Nicol

Bizansın Soylu Kadınları Gönderileri

Bizansın Soylu Kadınları kitaplarını, Bizansın Soylu Kadınları sözleri ve alıntılarını, Bizansın Soylu Kadınları yazarlarını, Bizansın Soylu Kadınları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
152 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Yaklaşık olarak bin yıl boyunca ayakta kalmış ve görkemini korumayı başarmış Bizans Tarihi her zaman ilgimi çekmiştir. Bu sebeple uzun bir süredir okumayı düşündüğüm bu kitabı daha fazla ertelemek istemedim. Kitap on bolümden oluşuyor. Her bölüm imparatorluğun son yüzyıllarında yaşamış bir çoğu imparatorun veya sultanın eşi olan Bizans kadınlarının hayatlarını anlatıyor. Tabi burada, kadınlar hakkında öğrenebildiğimiz bilgiler ne yazık ki çok kısıtlı. Günümüze ulaşmayı başarabilmiş eserlerin azlığı, mevcut eserlerin güvenilmez bilgilere dolu olması ya da bu kadınlar hakkında yazılı hiçbir kaynağın olmaması bunun sebeplerinden birkaçı. Yazar bu kadın şahsiyetler hakkında incelemelerini yazarken doğal olarak Bizans tarihine de değinmiş. Ancak yer yer neredeyse konudan sapmasına neden olacak kadar geniş tutmuş bu kısımları. Bu sebeple mevcut bilgilerinizi hatırlamak için bir fırsat bulabilirsiniz. Ancak anlatılan kadınların hayat hikayeleri ne yazı ki çok trajik. Genç yaşlarda hatta çocuk denebilecek yaşlarda, yaşadıkları ülkeye ya da babasının topraklarına fayda sağlamak için başka imparatorluklara gönderilen, yazarın deyimiyle 'diplomasi sunağında kurban edilmiş' on kadının trajik hikayesini okuyoruz. Beni en çok etkileyen bölüm ise II. Murad'ın eşi Mara Hatun'un hayat hikayesi oldu. Diğerlerine nispeten daha mutlu, huzurlu ve saygın bir hayat sürmüş. Tarihe meraklı olan herkese tavsiye eder, keyifli okumalar dilerim.
Bizansın Soylu Kadınları
Bizansın Soylu KadınlarıDonald M. Nicol · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 20017 okunma
Böyle iyi aile bağları olan kadınların, erkek akrabalarının toprak ve benzeri konulardaki hırsları yüzünden ortaya çıkan sorunlara, hanedanlar arasında iyi planlanmış evlilikler aracılığıyla çözüm getirilebileceğine dair umutlar hiç tükenmiyordu.
Sayfa 134 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sultan II.Mehmed , Selanik'teki Aya Sofya manastırını bütün gelirleriyle birlikte ve geri alınamaz bir hak olarak Mara'ya bırakmakla ona ne kadar özel bir saygı ve sevgi beslediğini ortaya koymuş oluyordu. ... Mehmed, Mara'ya sunduğu bu armağanı tescil eden fermanda onu 'anam Despina Hatun' ve ' Soylu Hristiyan kadınlarının başı amerissa' diye tanımlamıştır.
Sayfa 124 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Kilisede "sapkınlık lafını etmemek için "yenilik" kelimesini kullanmak sıradan bir olaydı.
Sayfa 1 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu
Yapı itibariyle muhafazakar olan Bizanslılar da genellikle bütün karamsarlar gibi her türlü değişimin kötü olduğuna inanıyorlardı, özellikle de Hristiyan toplumlarının o bildik ve kutsal adetlerinde meydana gelen değişimlerin.
Sayfa 1 - Tarih Vakfı Yurt YayınlarıKitabı okudu