Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Zen Rahibinin Barış ve Ekoloji Hakkındaki Düşünceleri

Bizim Dünyamız

Thich Nhât Hanh

Bizim Dünyamız Sözleri ve Alıntıları

Bizim Dünyamız sözleri ve alıntılarını, Bizim Dünyamız kitap alıntılarını, Bizim Dünyamız en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
bir portakala farkındalıkla baktığınızda, portakalı portakal yapan her şeyi görürsünüz. sadece dilimleri değil, kabuğu ve çekirdekleri de portakalın parçasıdır. bu portakalın evrensel varoluş halidir. aynı şey gezegenimiz içinde geçerlidir. hepimiz dünyalı da olsak, bir fransız fransız olmaya devam eder, japon japon olarak, budist budist olarak ve hristiyan hristiyan olarak kalır. portakalın kabuğu, kabuk olmaya devam eder, portakal dilimleri, dilim olarak kalmaya devam eder; bir uyum ve bütünlük olması için portakal dilimleri portakal kabuğuna dönüşmek zorunda değildir
Sayfa 25
Doğa, her insanı, her ulusu, her inancı birleştirir. Eğer onu korumayı beceremessek hepimiz yok olacağız.
Reklam
Her şey geçicidir. Her şey sonsuz bir dönüşüm içindedir ve hiçbir şey bağımsız bir öze sahip değildir.
Sayfa 52
Kardeşliğe, iyiliğe ve merhamete olan inanç...
Her yanda şiddet, yozlaşma ve yıkıma şahit oluyoruz. Hepimiz biliyoruz ki sahip olduğumuz yasalar bağnazlığı, zalimliği ve her gün gördüğümüz gücün kötüye kullanımını önleyecek kadar güçlü değiller. Bizi derin bir umutsuzluğa düşmekten yalnızca inanç ve kararlılığımız koruyabilir.
Bütün canlılara en az zararı vermek için elimizden geleni yapmalıyız. Örneğin zararlı böcekleri, tavşanları ya da geyikleri, onlara zarar vermeden bahçemizden uzak tutabilmek için sebze ve çiçeklerimizin yanında başka hangi bitkileri yetiştirebileceğimizi öğrenebiliriz.
Sayfa 83
Çokuluslu şirketlerin hakimiyetindeki endüstriyel tarım, 1 milyar insanın obeziteden mağdur olduğu, 840 milyon insanın ise aç olduğ u çarpıkküresel gıda sisteminin başlıca sorumlusudur.
Reklam
“Geleceğimiz daima içinde bulunduğumuz anda belirir. Şimdi nasıl görünüyorsa gelecek de bir ihtimal aynı öyle olacaktır, ÇÜNKÜ GELECEK ŞU ANDA OLUŞUR.”
Farkındalıkla tüketim, kendimizi ve dünyayı iyileştirmenin yoludur.
Sayfa 27
Bir ev,araba, buzdolabı, televizyon -ya da her neyse- sahibi olmak isteyen çoğumuz, bunların karşılığında zamanımızı ve hayatlarımızı feda etmek zorundayız. Daima vakit sıkıntısı içindeyiz. Geçmişte, dingin bir ortamda dostlarımızın eşliğinde bir fincan çay içmek için üç saat ayırabiliyorduk. Bahçemizdeki orkidelerden birinin çiçek açışını kutlamak için bir araya gelebiliyorduk.
Sayfa 19
Biz insanlar kendimizi daima doğal dünyadan ayırıyoruz. Diğer hayvanları ve canlı varlıkları “doğa” olarak sınıflandırıp kendimizden ayırıyor ve sanki ondan ayrıymışız gibi davranıyoruz. Sonra “Doğaya nasıl davranmalıyız?” diye soruyoruz. Doğaya kendimize nasıl davranıyorsak öyle davranmalıyız. Şiddetten kaçınarak. İnsan ve doğa ayrılmazdır.
Sayfa 46 - SineksekizKitabı okudu
Reklam
"Bir portakal ağacına baktığımızda, mevsimden mevsime yaşamını güzel yeşil yapraklar, hoş kokulu tomurcuklar ve tatlı portakallar vererek geçirdiğini görürüz. Bunlar bir portakal ağacının yaratabileceği ve dünyaya sunabileceği en iyi şeylerdir. Biz insanlar da günlük yaşamlarımızın her anında, düşüncelerimizi, sözlerimizi ve eylemlerimizi dünyaya sunabiliriz. Zamanımızı bilgece kullanmalı, sevgiyle merhametle, șefkåtle ve anlayışla, güzel seyler söylemeli, ilham vermeli, bağışlamalı, dünyayı ve birbirimizi koruyacak, kollayacak șekilde davranmalıyız."
Hayvancılık sektörüne değişim için baskı yapmalıyız. Eğer biz tüketmeyi kesersek, onlarda üretmeyi keser. Et yiyerek, iklim değişikliğine neden olan, ormanların tahrip edilmesindeki, havamızın ve suyumuzun zehilenmesindeki sorumluluğu paylaşıyoruz. Vejetaryen olmak gibi basit bir eylem, gezegenimizin iyiliğine yönelik bir fark yaratabilir.
Sayfa 35
Yiyeceklerimizi kalbimizdeki merhametle seçmeli ve farkındalıkla yemeliyiz, yoksa kendi çocuğumuzun etini yiyor oluruz. (Buda)
Sayfa 29
Zihinsel sağlığımızı korumak, kendimizi modern dünyanın hızına ve ekonomik gelişmeye uydurmamız anlamına gelmiyor. Dünya hasta, ve sağlıklı olmayan bir çevreye uyum sağlamak da gerçek sağlık getirmez. Psikoterapiye ihtiyaç duyan pek çok kişi, aslında bizi birbirimizden ve tüm insanlık ailesinden ayıran modern hayatın mağdurlarıdır. Bu konuda bize yardımcı olacak yollardan biri, toprağı ekebileceğimiz, kendi gıdamızı yetiştirebileceğimiz, çamaşırlarımızı temiz bir nehirde yıkayabileceğimiz, kısaca dünyadaki milyonlarca köylüyle aynı hayat tarzını paylaşabileceğimiz kırsal bölgelere taşınmak olabilir.
Sayfa 48
35 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.