Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bolşevizm Gönderileri

Bolşevizm kitaplarını, Bolşevizm sözleri ve alıntılarını, Bolşevizm yazarlarını, Bolşevizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İsa'nın takipçileri düşmanlarını sevmeyi ya da diğer yanaklarını çevirmeyi öğrenmediler. Bunun yerine, bin yıl boyunca insan zekasını cahil ve hoşgörüsüz ruhbanlığın boyunduruğuna mecbur etmek, sanatı geriletmek bilimi yok etmek için Engizisyon ve kazığı kullanmayı öğrendiler. Bunlar, öğretinin değil öğretiye duyulan fanatik inancın kaçınılmaz sonuçlarıydı.
Reklam
Zalimlik içgüdülerimize sinmiştir;fanatizm ise zalimliği gizleyen bir kamuflajdır.
Sayfa 17
Düşmanlara duyulan nefret, dostlara duyulan sevgiden daha kolay ve daha yoğun bir duygudur. Bununla birlikte, dünyaya yararlı olmaktan çok düşmanlarına zarar vermekle meşgul olan bir zihniyetten büyük bir iyilik beklenemez.
Sayfa 22 - Bgst
Mevcut kapitalist sistem ölüme mahkûm. Sistemin adaletsizliği o kadar aşikar ki, yalnızca cehalet ve gelenek ücretlilerin bu sisteme katlanmasına neden olabilir.
Sayfa 18 - Bgst
Bolşevizm, geri bir ulusun hızla sanayileşmesini sağlayan bir disiplin olarak pekala savunulabilir; ama bir komünizm denemesi olarak başarısızlığa uğramıştır.
Sayfa 136Kitabı okudu
Reklam
Rusya'daki en temel başarısızlık gıdayla ilgili. Bir zamanlar ihracat yapacak kadar çok tahıl ve tarım ürünü yetiştiren ve nüfusun yalnızca yüzde 15'inin tarım dışında istihdam edildiği bir ülkenin, çok da fazla zorlanmadan şehir nüfusunun doyurabilmesi gerekirdi. Ancak hükümet bu açıdan fena halde başarısız oldu. Karneler yeterli değil ve düzensiz dağıtılıyor, yasa dışı pazarlardan karaborsa fiyatlara alınan gıdayla sağlığı ve enerjiyi korumak mümkün değil.
Sayfa 132Kitabı okudu
154 syf.
5/10 puan verdi
Ekim Devrimi'nin hemen ardından (1920) henüz iç savaş sürerken İngiliz İşçi Partisi heyeti ile birlikte SSCB'yi ziyaret eden Russell'ın bu kitapçığı, su katılmamış bir liberalin gözünden devrime bakma imkanı veriyor. Russell ziyaretin hemen ardından kaleme aldığı kitabında Bolşevik Devrimini yüzeysel değerlendirmenin sınırlarını zorluyor. Lenin ve Troçki'ye dair kişisel izlenimlerini de aktaran yazar, hiçbir kibir ifadesi göremediği, güleryüzlü ve açık fikirli bulduğu Lenin'i överken aynı cümlenin içinde "tüm bunlarda bir zalimlik izlenimi edindim" diyerek bilimsel değerlendirmesini doruğa ulaştırıyor! Yazarın sanayi, sanat, eğitim ve tarım konusundaki tüm öngörülerinin ardından gelen yıllarda yanlışlandığı da düşünüldüğünde, aslında epey eğlenceli bir kitap :) Bazı bakımlardan kendince nesnelliği elden bırakmadan Bolşevizmi İngiliz okura "Rusya için katlanılır olabilir bizim için hiç uygun değil" diyerek tanıtan Russel'ı böylesine körleştirenin ne olduğunu düşündüm okurken... Sanıyorum ki kişisel refahı içinde huzurla yaşayıp aynı zamanda da ezilen halkı kalemi ile savunan entelektüel için en zor olanı; emekçilerin bir vasiye ihtiyaç duymayarak kendi meselelerini kendi ellerine almaları olsa gerek. İşte o zaman oyuncağı elinden alınmış çocuğa dönüyorlar ve "adaletin yılmaz savunucusu" kimliklerinin sömürüden beslendiği apaçık ortaya çıkıyor. "Ne güzel olurdu siz ezilmeye devam etseniz ve biz de sizin için üzülmeye devam etseydik" diye açıkça söyleyemediklerinden dolayı; böyle çelişkili bir noktaya mahkum oluyorlar... Yüce gönüllülük ne kadar zavallı bir şey!
Bolşevizmin Pratiği ve Teorisi
Bolşevizmin Pratiği ve TeorisiBertrand Russell · BGST Yayınevi · 201632 okunma
Bolşevizm dinler arasından Hıristiyanlık ve Budizmden ziyade . Müslümanlıkla karşılaştırılabilir. Hristiyanlık ve Budizm mistik öğretiler, derin düşünceye dalma aşkı içeren esasen kişisel dinler'dir. Müslümanlık ve Bolşevizm ise daha pratik, toplumsal, dünyevi, bu dünyanın imparatorluğunu kazanmakla ilgililer. Bu iki dinin kurucuları, Şeytan’ın üçüncü teklifine direnemeyecektir.
Hz.Lenin :)
Dogma olarak kabul edilen, yaşamı yönetmeye kalkan, kanıtların ötesine geçen ya da kanıtlara karşı gelen, entelektüel yöntemlerle değil duygusal veya baskıcı yöntemlerle telkin edilen inançlar dizisine din diyorum. Bu tanım icabı, Bolşevizm de bir din; yani kanıtların ötesine geçen ya da kanıtlara karşı gelen dogmalardan söz ediyoruz. Bunu kanıtlamaya çalışacağım. Bolşevizmi kabul edenler bilimsel kanıtlara gözlerini kapayarak entelektüel anlamda intihar ediyorlar. Bolşevizmin tüm öğretileri doğru olsa bile, söylediğim şey yine de geçerlidir, çünkü bu öğretilerin tarafsız olarak incelenmesine izin verilmiyor. Özgür aklın, insanın ilerlemesinin lokomotifi olduğuna inanan bir kişinin, Roma Kilisesi'ne karşı olduğu kadar, Bolşevizme de aynı şekilde temelden karşı olması kaçınılmazdır.
47 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.