Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz?

Haluk Çobanoğlu
Fotoğraf tarihini ve birikimini fotoğraf tarihinde iz bırakmış, Werner Bischof, Henri Cartier-Bresson, Robert Frank, Richard Gere, Minor White, Ralph Eugene Meatyard, Şahin Kaygun, Daido Moriyama, Marilyn Silverstone, Eric Valli, Jacob Holdt, Luc Delahaye, Sergio Larrain, Alexander Rodchenko gibi fotoğrafçıların hayat felsefeleri ve yapıtları üzerinden farklı bir fotoğraf tarihi okuması yapmaya çalışıyor. Bunu yaparken onların içlerinde bulundukları mahfellerin yapıtlarına etkisi, etkilendikleri sosyal ve politik dönüşümlerin ürettikleri işlerindeki yansımaları da ele alınıyor. Beat yazarları Allen Ginsberg ve Robert Rrank arasındaki etkileşimle, Henri Cartier- Bresson, Werner Bischof, Sergio Larrain, Marilyn Silverstone’un Zen felsefesiyle olan etkileşimi de ele alınıyor. Rodchenko ile Konstruktivistlerin ve Ekim devriminin yarattığı özgür ortam ve enerji... Genelde fotoğraf tarihi denince Batı’nın fotoğraf dünyasının anlatıldığı bir algının yanısıra Haluk Çobanoğlu Doğu’dan ve Doğu’nun da içinde olduğu farklı bir fotoğraf tarihi okuma denemesi yaparken günümüzde neredeyse sınırsız sayıda üretilen ve tüketilen ve görsel bir çöplüğe dönüşen ortamda itirazını; “Çok düşünüp, az çekmenin, nitelikli hikayelerin ile kafa karışıklığının erdeminden sözedildiğinde canı sıkılan ve şaşkın ifadelerle ısrarla “güzel fotoğraf“ın nasıl çekileceğini soran, büyük bir kalabalık ile karşı karşıyayız. Günümüzde işleri gereği fotoğraf makinaları üreticileri, fotoğraf birlikleri, internet ortamındaki “bilirkişiler“, sürekli bize “iyi fotoğrafların“ nasıl olacağını, nasıl çekilmesi gerektiği konusunda yol gösteriyor olabilirler. Bu varolan “vahim“ fotoğrafik kirlenmeye karşı, belki biz de onların hiç hoşlanmayacağı bir soruyu sorarak, bir itiraz geliştirebiliriz: “peki, biz bu fotoğrafları neden çekiyoruz?“... diye bir sorgulama çağrısıyla belirtiyor
Yazar:
Haluk Çobanoğlu
Haluk Çobanoğlu
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 22 dk.Sayfa Sayısı: 260Basım Tarihi: 2017Yayınevi: Espas Kuram Sanat Yayınları
ISBN: 9786054363209Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Fotoğraf sevenlerin, ilgi duyanların kütüphanesinde olması gereken bir kitap. Kitabı yazan fotoğraf sanatçısı ve akademisyen Haluk Çobanoğlu, adeta her kelimeyi her cümleyi özenle seçmiş. Üslubu o kadar güzel ve özenli ki, her konuyu tekrar tekrar okumak istiyorsunuz. Kitapta teorik bir bilgi yok. Fotoğraf tarihine ismini yazdırmış ve yolu bir şekilde budizmle kesişmiş sanatçıların neden fotoğrafa yöneldiğini, kendi yollarını nasıl çizdiklerini, karmaşıklaştırmadan size sunuyor ve “Bu fotoğrafları neden çekiyoruz?” sorusunu esasen size yöneltiyor. Bu hikayelerden fotoğraflardan yola çıkarak sizin de kendi çizginiz üzerine düşünmenizi sağlıyor. Fotoğrafa olan ilginizi kaybettiğinizi düşündüğünüzde, ya da yolunuzu şaşırdığınızda alıp tekrar okuyup ilham alabileceğiniz bir kaynak olmuş.
Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz?
Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz?Haluk Çobanoğlu · Espas Kuram Sanat Yayınları · 201722 okunma
Reklam
260 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
51 günde okudu
Fotoğraf ile ilgilenen herkesin keyifle okuyacağı bir kitap. Yazar ile yollarım kendisinin Arabesk adlı projesinin sunumunda kesişti. Enerjisi , bilgisi ile sohbetine doyamadım. Kitabında da keyifli sohbeti devam etti. Kitapta fotoğraf tarihinde özellikle doğunun etkisinde kalmış, kendi yolculuk hikayelerinin peşine düşerek büyük yapıtlar oluşturmuş sanatçıların kısa hayat hikayeleri yer alıyor. Kitaba adını veren soru gerçekten ilginç. Artan teknolojik ürünler ile hepimiz artık bir şekilde fotoğraf çekiyoruz ama neden çekiyoruz? Neden anı yaşamak yerine o anı dondurmayı tercih ediyoruz? Fotoğraf çekerken anı yasayabiliyormuyuz? Benim gibi hem yolun getirdiklerini hem de fotoğrafları sevenlerin zevkle okuyacağı bir kitap olmuş.
Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz?
Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz?Haluk Çobanoğlu · Espas Kuram Sanat Yayınları · 201722 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.