Taklitçiliğimiz, Meşrutiyet, Toplumsal Bunalımımız, Bağnazlık, Düşünsel Bunalımımız, İslâm Dünyasının Çöküşü Üzerine Bir Deneme, İslâmlaşmak, İslâm Toplumunda Siyasal Kurumlar

Bütün Eserleri

Said Halim Paşa

Bütün Eserleri Gönderileri

Bütün Eserleri kitaplarını, Bütün Eserleri sözleri ve alıntılarını, Bütün Eserleri yazarlarını, Bütün Eserleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Duraklama ve gerilememizden din bilginlerimiz ile ileri gelenlerimiz sorumlu tutulacak yerde, ahlaki ve manevi değerlerimiz dinimizin ürünü olduğu için yanlışlarımız da dinimizin kurallarına bağlandı. Bir yanılgının ürünü olan bu düşünce nedeniyle İslam’ın gelişmeye engel olduğu yargısına varıldı. İslam’ın insanlığı parlak bir uygarlıkla yükselttiği, eşsiz bir atılımla Osmanlı devletini kurduğu ve özellikle bugün hayranlık duydukları Batı uygarlığının bile kendisine kuşkuya yer bırakmayacak biçimde borçlu olduğu unutuldu.
Sayfa 73 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okuyor
Kendi güzel sanatlarımızı, kendi müziğimizi, kendi mimari üslubumuzu, kendi edebiyatımızı korumanın ve teşvik etmenin de toplumsal görevlerimizden olduğunu öğrenmeliyiz.
Sayfa 71 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Geçmişe, geleneklere, ahlak ve teamüllere saygı göstermek de temel toplumsal görevlerimizdendir. Bu gibi bağlardan soyutlanan bir insan topluluğu, toplumsal bağlardan da soyutlanarak ilkel bir insan yığını durumuna döner.
Sayfa 71 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okuyor
Buhran-ı İçtimaimiz (Toplumsal Bunalımımız) - 1916
Pozitif bilim ve tekniğin egemen olduğu yüzyılımızda, çocuklarımızın gerekli güç ve yeterliliği kazanmaları için tek çözüm sayılan bu yeni öğretim sisteminin düzenlenmesi, kurulması sırasında ahlak ile malumatın, eğitim ile öğretimin birbirinden ayrı şeyler olduğu anlaşılamadı. Bu yüzden eğitim kurumları, yalnız bilim ve teknik ile modern zihniyetin hayranlık duyulan ilkeleri üzerine kuruldu. Bu nedenle gerçek mahiyeti bakımından kısır bir temsil ve taklitten öteye gidemedi.
Sayfa 65 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okuyor
Bir yönetim yalnız tek adamın ya da partinin değil, bütün bir kuşağın eseridir.
Sayfa 56 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okuyor
Her türlü insani ilerlemenin, insanların emek ve zekasıyla, çevre ve zamanlarının ihtiyaçlarını hakkıyla kavramaları ve bunları uygulamadaki yetenekleriyle ortaya çıktığında tereddüt edilemez.
Sayfa 53 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Batı ulusları, insanlar arasında bulunması gereken doğal eşitliği gerçekleştirmek ve kendilerinin gerek toplumsal gerek bireysel etkinliklerini sınırlayan düzenin getirdiği bağ ve engellerden kurtulmak istemişlerdir. Dolayısıyla daha çok siyasal hak ve özgürlük elde ederek daha çok eşitlik temin etmek için “aristokrasi” kurallarını terk ederek toplumsal ve siyasal sistemlerini “demokrasi” yöntem ve kurallarına uydurmak için aralıksız çaba harcamışlardır.
Sayfa 51 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okuyor
İslam ümmeti içinde kişisel ya da makama dayalı hiçbir ayrıcalık zorbalık ya da despotizm nedeni olamaz.
Sayfa 50 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okuyor
Memurların, soylularla burjuva sınıfının yerini tutabileceğini sanmak, ekonomide tüketim ile üretimi birbirine karıştırmak kadar büyük bir yanlıştır.
Sayfa 49 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okuyor
Yenilikçilerimiz, insanların yasa ve kurallar için değil, tam tersine, yasa ve kuralların insanlar için meydana getirilmiş olduğunu hiçbir zaman gerçekten anlayamamışlardır.
Sayfa 44 - Büyüyenay YayınlarıKitabı okuyor
97 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.