Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihteki Büyük Düşünürlerin Yaşamları ve Fikirleri

Büyük Filozoflar

Stephen Law

Büyük Filozoflar Sözleri ve Alıntıları

Büyük Filozoflar sözleri ve alıntılarını, Büyük Filozoflar kitap alıntılarını, Büyük Filozoflar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Karşı Örnek Metodu
"...görmeden, duymadan ve diğer duyularımızı kullanmadan önce kusursuz eşitlik diye bir şeyin var olduğunu bir biçimde öğrenmiş olmamız gerekir. Aksi takdirde onu karşılaştırma için bir ölçüt olarak kullanıp, duyulara göre eşitmiş gibi görünen tüm nesnelerin, bu eşitlik gibi olmaya çalışsalar da onun yalnızca kusurlu birer kopyası olduğunu asla fark edemezdik."
Sayfa 23 - İnkılap KitabeviKitabı okuyor
Nasıl görünüyorsanız öyle tanınırsınız, çok az kişi gerçekte ne olduğunuzu bilir. Niccolo Machiavelli
Sayfa 67
Reklam
Kendin için uygun görmediğin hiçbir şeyi başkalarına dayatma. -Konfüçyüs-
“Kötü şeylerin var olmasında bir hayır olmasaydı her şeye gücü yeten yaratıcı , kötülüğün var olmasına asla izin vermezdi.” -Augustinus-
Hannah Arendt; “Acı gerçek şu ki kötülüklerin çoğu hiçbir zaman kötü mü yoksa iyi mi olacağına karar veremeyen insanlar tarafından yapılır.”
Sayfa 223Kitabı okudu
“...kötü şeylerin var olmasında bir hayır olmasaydı her şeye gücü yeten tanrı, kötülüğün var olmasına asla izin vermezdi…”
Reklam
Genel olarak insanların nankör, hain ve korkak olduğu söylenebilir; onlar tehlikeden kaçıp çıkarlarının peşinden koşar... Sevgi, bu sefil yaratıkların kendi işine geldiğinde kırdıkları bir yükümlülük zinciridir, oysa korku hiç bitmeyen bir cezanın dehşetiyle onları sıkıca kavrar.
Sayfa 66 - İnkılap YayınlarıKitabı okudu
Kant'a göre, ahlaki ilkelerin özünde bu koşulsuz karakter bulunur. Ahlaki ödevimiz şudur: Hırsızlık yapma, nokta. Şu değildir: Yakalanmak istemiyorsan hırsızlık yapma.
Sayfa 128Kitabı okudu
İbn Rüşd'e göre kutsal metinlerin daha derin anlamlarını herkese öğretmek iyi bir fikir değildi. Mecaz içermeyen, harfi harfine aktarıldığında rahatlıkla anlaşılabilecek yorumlar herkese aktarılabilirdi, ama gerçekten mecazi anlamlar içeren kısımlar yeterli eğitime sahip, dolayısıyla inancı sarsılmayacak kişilere ifşa edilmeliydi.
İbn Rüşd felsefeyi gerçeğe ulaşmak için bir araç olarak nitelerken, bu aracı herkesin kullanamayacağını düşünüyordu ve işte bu nedenle din önemliydi. Din de doğruyu ve gerçeği temsil ediyor, ama bunu dini öyküler ve tasvirlerle kitlelerin daha çabuk algılamalarını sağlayacak bir biçimde yapıyordu.
Reklam
Bir dağa tırmandığınızı varsayın. Eve sağ salim dönebilmek için büyük bir oyuğun üzerinden atlamanız gerekiyor. Bunu başarmak için kendinize güvenmeniz ve tereddüt etmemeniz gerekir. Dolayısıyla bunun üstesinden güvenle gelebileceğinize tam olarak inanmıyor olsanız bile özellikle inanç başarma ihtimalini artıracağından dolayı her şeye rağmen inanmanız makuldür.
Sayfa 164Kitabı okudu
Dikotomi (İkiye Bölünme Paradoksu): Başlangıç noktasından bitiş çizgisine önce gitmek isteyen bir yarışmacı düşünün. Bitiş çizgisine ulaşması için önce yolun yarısına kadar koşması gerekir. Bu sorun değildir. Sürenin yarısını, yolun yarısına ulaşmak için harcayabilir ve geri kalan süreyi de bitiş çizgisine ulaşmak için kullanır. Ancak yolu yarılamak için önce yolun ilk çeyreğini tamamlamak zorundadır. Bunu da yolun yarısı için ayırdığı zaman diliminin yarısını kullanarak başarabilir. Ancak yarışın ilk çeyreğini tamamlamadan evvel yolun sekizde birini bitirmesi gerekir, ama bunu yapabilmek için de önce yolun on altıda birini koşması gerekir. Bu durum bir sona ulaşmadan böylece sürüp gider. Ne kadar giderse gitsin, tamamlaması gereken bir başka mesafe çıkacaktır. Aşılacak nihai bir mesafe olmadığı için koşucu yarışı asla tamamlayamaz.
Sayfa 20 - İnkılap KitabeviKitabı yarım bıraktı
İki şey var ki aklımı giderek artan bir merak ve huşu ile dolduruyor... Üzerimde pırıl pırıl parlayan cennet ve içimdeki ahlak yasası. Kant
Sayfa 125Kitabı okudu
Ayrıca devletle özdeşleşecek şekilde yeni yurttaşlar yetiştirmeliyiz. Eğitim, içinde bulunduğumuz toplumla kenetlenmemizi sağlayan toplumsal bağların kuvvetlenmesini amaç edinmelidir. Eğitim ayrıca iyi bir yurttaş olmaya yönelik niteliklere vurgu yapmalı ki böylece birbirimizi kardeş gibi görelim. Ancak bu şekilde oy verirken kişisel çıkarımlarımız yerine kamu yararını gözetiriz.
Sayfa 123Kitabı okudu
Sınıf ve refah düzeyindeki eşitsizlik bir dereceye kadar demokrasinin önünde engeldir ve bunların yok edilmesi gerekir. Refah ve gelir düzeyindeki farklılıklar insanları kişisel çıkarları doğrultusunda oy vermeye iteceğinden bunların ortadan kaldırılması gerekir.
Sayfa 123Kitabı okudu
70 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.