Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Caferi Şiileri Tanıyalım

Cafer el-Hadi

Caferi Şiileri Tanıyalım Sözleri ve Alıntıları

Caferi Şiileri Tanıyalım sözleri ve alıntılarını, Caferi Şiileri Tanıyalım kitap alıntılarını, Caferi Şiileri Tanıyalım en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Caferî Şiîlere göre geçmişte ve günü- müzde Müslümanların karşılaştıkları mihnet ve sıkıntılar şu iki şeyden kaynaklanmıştır: Birincisi; Ehlibeyt'in (a.s) önderliğini, on- ların irşat ve talimat ve özellikle Kur'ân-ı Kerim'in tefsiriyle ilgili sözlerini görmezden gelmek. İkincisi; İslâm fırkaları ve mezhepler ara- sındaki tefrika, ayrılık, ihtilaf ve kavga. İşte bu nedenle Caferî Şiîler sürekli İslâm ümmetinin saflarını birleştirmek amacıyla herkese sevgi ve kardeşlik elini uzatır, farklı fırka ve mezhep ulemasının içtihatlarına ve hükümlerine saygı duyarlar. İşte bu amaçla Caferî uleması sadr-ı İs- lâm'dan bu yana fıkıh, tefsir ve kelam konusundaki telif eserlerinde Şiî olmayan diğer fakihlerin görüşlerine de yer verirler. Buna, fıkıhta, Şeyh Tusî'nin "el-Hilaf" adlı eserini, tefsirde el-Ezher ulemasının methettiği Ta- bersî'nin "Mecmau'l-Beyan" adlı eserini, aka- itte Alaaddin Kuşçi Eş'arî'nin şerh yazdığı Nasireddin Tusî'nin "Tecridu'l-İ'tikad" adlı eserini örnek gösterebiliriz.
Şiîler, ümmetin olgun bir öndere ve masum yöneticiye olan ihtiyacının, Resulul- lah'tan (s.a.a) sonra sadece Ali'nin (a.s) hilafet ve imametiyle karşılanmayacağını, bu halkanın İslâm'ın köklerinin sağlamlaşması, şeria- tın temelinin korunması, kanun ve kuralları- nın bütün ilâhî dinleri ve bütün Rabbanî dü- zenleri tehdit eden tehlikelerden güvende ol- ması için uzun süre devam etmesini zorunlu kıldığını savunurlar. Onun için çeşitli zaman dilimlerinde ve farklı şartlar altında imamlar gelerek İslâm ümmetinin karşılaşacağı bütün durumlara uygun programlar sunmalı ve pratik örnekler sergilemelidirler
Reklam
Evet; Resulullah'ın (s.a.a) Ehlibeyti'nden olan imamların kabirlerini ziyaret etmek ve orada onların yaşam ve cihatlarını hatırlamak gelecek nesillere o yüce kişilerin İslâm ve Müslümanlar için canlarını feda etmelerini hatırlatır ve onların ruhuna cesaret, fedakârlık ve Allah yolunda şahadet ruhunu aşılar.
İster Arap olsun, ister Acem olsun, Şii olmayan edebiyatçılar On İki İmam'ın tümünün isimlerini sıraladıkları uzun uzadıya şiirler söylemişlerdir. Bunlara örnek olarak Haskafî, İbn Tulun, Fazl b. Ruzbe-han, Câmi, Attar Nişaburî, Mevlana'yı gösterebiliriz. Bunlar Hanefî, Şafiî ve diğer mezhep mensuplarıdırlar. Bura- da örnek olarak onlardan ikisinin şiirine değiniyoruz: 1- Hicri altıncı asrın ulemasından Hanefi Haskafî şöyle diyor: Hasan'la Hüseyin gelir Haydar'dan sonra Ali ile oğlu Muhammed gelir ondan sonra Cafer-i Sadık ve Cafer'in oğlu Musa Sonra Ali ve Seyyid diye çağrılan Rıza Sonra oğlu Muhammed imamdır insanlara Sonra Ali ve peşinden gelen oğlu Hasan Son gelen seslenir: Muhammed İbn Hasan İmamdır onlar; saygı duy imamlara İsimleri neşe verir âlemde insanlara Onlar yüce Allah'ın hüccetidir kullara Onlar yoldur; hepsi vesiledir Allah'a Gündüzleri aç kalır oruç tutarlar yaradana Geceleri rükû yapar, secde ederler Allah'a.
Şiîler, Peygamberimiz Muhammed b. Abdullah'ın (Allah'ın salâtı ve selâmı onun ve Ehlibeyti'nin üzerine olsun) bu sebepten ve başka yüce hikmetlerden dolayı Allah'ın emri ile Hz. Ali'den (a.s) sonra on bir imam tayin ettiğine, (Ali (a.s) ile birlikte on iki oldukla- rına) inanırlar. Sahih-i Buharî ve Sahih-i Müslim'de yer alan rivayetlerde isim ve özellikleri açıklan- madan farklı tabirlerle sayılarına ve kabile- lerine -Kureyş- işaret edilmiştir. Buharî ve Müslim'de şöyle rivayet edilir: "Tamamı Kureyş'ten olan (veya bazı kitap- larda kaydedildiği üzere Haşimoğullar'ın- dan olan) on iki önder veya halife olduğu sü- rece din, sapasağlam/dipdiri kalacaktır."
Caferî Şiîler, İslâm tarihi boyunca dini ve İslâm ümmetini savunma konusunda par- lak bir tavır ve onurlu bir duruş sergilemiş- lerdir. İslâm medeniyetine hizmet eden yöne- tim ve devletler kurmuş, Kur'ân tefsiri, ha- dis, akait, fıkıh, usul, ahlâk, dirayet, rical, felsefe, vaaz, devlet yönetimi, sosyal konular, lügat ve edebiyat, hatta tıp, fizik, kimya, ri- yaziyat, astronomi ve diğer bilimlerde küçük büyük yüz binlerce eser sunarak İslâm kül- türünün zenginleşmesine önemli katkılar sağlayan çok sayıda âlim ve düşünür yetiş- tirmişler. Ayrıca birçok ilim dalının kurucu- su olmuşlardır.
Sayfa 13
Reklam
Şiîler bazen takiyye yapar, inanç ve görüş- lerini gizlemek zorunda kalırlar. Bu da Kur'- an-ı Kerim'in nassı ile meşru bir iş olup kabi- lesel savaşlarda İslâm mezheplerinin tümü- nün amel ettikleri bir durumdur. Takiyye iki nedenden dolayı yapılır: Birincisi: İnsanların can ve kanlarının ko- runması ve gereksiz yere heder olmaması için. İkincisi: Müslümanların birliğini korumak ve birbirlerine düşmelerini engellemek için.