Canlılar Sorununa Giriş

Ş. Teoman Duralı

Canlılar Sorununa Giriş Gönderileri

Canlılar Sorununa Giriş kitaplarını, Canlılar Sorununa Giriş sözleri ve alıntılarını, Canlılar Sorununa Giriş yazarlarını, Canlılar Sorununa Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fizik, neredeyse, bilebildiğimiz evrenin tümü hakkında varsayımlar ile teoriler kuracak kadar kuşatıcı açıklamalarda bulunurken, biyolojinin bilim yakası, özgül alanları ilgilendiren tek tek teorilerin üstünde canlıları, tekmil özellikleriyle birlikte belirleyecek bir teoriyi şimdiye değin tam anlamıyla oluşturamamıştır. İşte, biyolojinin bilim yakasındaki bu boşluğu, önceki yüzyıllarda olduğu üzere, yüzyılımızda da felsefenin spekulativ kanadı doldurmağa yönelmiştir.
«Yönelimsiz (richtungslos) mutasyon ile seleksiyonun ayıklanmanın, başka bir söyleyişle, rastlantı temeline oturmuş evrimin, biricik bilimsel açıklama olduğu, buna karşılık, her çeşit örgütlenme ilkesinin, vitalist, bilimdışı, spekulativ nitelik taşıdığı öne sürülmektedir. Oysa bu, zamanı çoktan geçmiş bir görüştür. Bugünkü fizik, araştırmalarına konu olan bütün seviyelerdeki sistemlerde örgütlenmenin bulunduğunu bildiriyor: Atom çekirdek lerinden atomlara, billurlardan proteinlere v.ö. dek çıkıyor bu. İşte, söz konusu durum, biyolojide de böyledir. Canlıda binler ce enzim tepkimesinden birinin fire vermeksizin yürümesi, bir hormon bezinin görev yapması, bir refleks yahut içgüdü davranışı için gerekli sinirsel düzenlemeler gibi daha nice başka canlılık görünümlerinin hepsi bir türe has olağanüstü çeşitliliği şart koşar. Bu çeşitliliği örten peçeyi yavaş yavaş gerek biyokimya gerekse fizyoloji, aralamaktadırlar. Ancak, bunun ardından, kalkıp da sözü edilen eksiksizce örgütlenmiş yapının, yani canlının, örgütlenme yasalarına uymadığını, buna karşılık, evrimsel rastlantının sonucu olduğunu öne sürmek, insana pek inandırıcı gelmiyor doğrusu. İşte, evrim sorununun canalıcı noktası da bu rada yatıyor; yoksa niçin birtakım kelebekler, kurumuş yaprakları andırıyor yahut niye antiloplar, yapılışı değişik boynuzlar taşırlar, sorularında değil.»
gece bir doz beyin yakma
Reklam
Aristoteles, doğayı her ne kadar hocası Platon gibi, asıl varlıklar ile onların yeryüzündeki yansıları diye açıkça özden ikiye ayırmamışsa da, her varlığın, 'madde' ile 'biçim'in birleşmesinden belirli bir 'gâye'yi gerçekleştirmek üzere oluştuğunu öne sürmüştür.
Gerçekten de, şaşıran bilgisizliğinin farkına varır.
31 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.