Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çevre Politikası

Ruşen Keleş

Çevre Politikası Sözleri ve Alıntıları

Çevre Politikası sözleri ve alıntılarını, Çevre Politikası kitap alıntılarını, Çevre Politikası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1927 Stockholm Konferansında Hindistan başbakanı Indira Gandi tarafından söyle dile getirilmişti: "Yoksulluk ve karşılanmayan insan gereksinimleri, en önemli kirlenme biçimleri değil midir? Köylerimizde ve gecekondularımızda yaşayan kitlelere yaşamlarının kaynağında mikroplar içinde bulunurken havayı, denizleri ve akarsuları temiz tutuma zorunluluğunu nasıl anlatabiliriz? Çevreyi, yoksulluk koşuları içinde iyileştirmek olanaksızdır.
Kirletmeyi, yok etmeyi ekonomik bir gereklilik olarak kabul eden bir gelişme anlayışı, günümüzde kirletme ve yok etme hakkını kabul edip fiyatlandırarak pazar ilişkilerine eklemektir.
Reklam
Azgelişmiş ülkelerde ise, toprak dağılımındaki dengesizlik, küçük üreticilerin sorunlarının giderilmemesi, teknolojik yetersizlik gibi elementler tarımsal üretimin artışını engellemektedir. Açlıkla karşı karşıya kalan ülkelerin sorunu yalnızca bilimsel ve teknolojik bir sorun değildir. Aynı zamanda ekonomik, siyasal, yönetsel ve toplumsal yapıların tarihsel gelişimine ve emperyalizmle girilen ilişkilere bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur.
Sayfa 143Kitabı okudu
Yapay çevre, üretildiği zamanın toplumsal gereksinimlerine ve sosyoekonomik dizgiye göre biçimlenir. Sözgelimi, insan yerleşimlerinin parçası olan anıtlar, gecekondular, köy evleri, yollardan her biri yapay çevrenin öğeleridir.
Ekonomik ilişkiler toplumsal yaşamın tek ölçütü haline geliyor. Kar uğruna ekosistem, insan ilişkileri ve geleceğimiz ağır tehdit altında
Sayfa 334Kitabı okudu
Endüstriyel tüketim toplumu doğayı ve toplumu yıkıma sürüklüyor. Sade yediğimiz yiyecekler, içtiğimiz su, soluduğumuz hava değil toplumsal yaşamda kirleniyor, tahrip oluyor. Yoksulluk, eşitsizlikler ve ayrımcılık artıyor. Şiddet toplumun her alanında yaygınlaşıyor, kadınlar daha fazla eziliyor, dünyamız yeni bir savaş sarmalına sokuluyor. Yoksulların, çiftçilerin, kendine yeten toplulukları yok sayan küreselleşme politikaları tüm ülkelere dayatılıyor.
Sayfa 334Kitabı okudu
Reklam
Toplumsa çevrenin fiziksel çevreye karşı duyarlı olması , toplumun kendi geleceği ile çevre arasındaki ortaklığı görmesi, toplumun neden sonuç ilişkilerini kavrayabilecek bilinç düzeyine erişmesiyle mümkündür.
Gecekondu adını verdiğimiz yoksulluk yuvaları, beslenme yetersizliği, yetersiz sağlık, yetersiz temizlik ve kültür koşulları iş bulma zorlukları, gösteriş niteliği ağrı basan, az gelişmiş kapitalizme özgü tüketim hastalığı, çarpık ve sağlıksız kentleşme, bu ülkedeki çevre kirlenmesine bir yoksulluk kirlenmesi özeliği katmaktadır.
Akkuyu'daki santral hakkında verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davada, mahkemenin talebine rağmen bakanlığın mahkemeye göndermeyerek gizli tuttuğu bir rapor, kuruluş çalışmaları süren santralin pek çok yaşamsal önemde eksikliğinin bulunduğunun altını çizmiştir.
Kapitalist ekonomilerde yoksulluk ve ekolojik bozulma sorunları, kapitalist birikim rejiminin sonuçlarıdır. Bir başka deyişle, yapısal nitelikli bu sorunların yeşil ekonomi önlemleriyle giderilmesi olanaksız görülür. Benzer biçimde, gelişmiş ve azgelişmiş ülkeler arasındaki eşitsizlikler işbirliği mekanizmalarıyla giderilemez.
26 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.