Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı

İnci Enginün

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bedri Rahmi EYUBOĞLU
. "Bir Çift Renk" adlı yazısının başına aldığı şu şiir, onun renklere karşı hassasiyetinin çok canlı bir şekilde kelimelere dönüşmesidir: "Çingene pembesini takmış koluna Üstüme üstüme yürüme, yeşil Üstüme varma yeşil Etme yeşil Eyleme yeşil Gözünü sevdiğim yeşil Çıldırdın mı sen yahu? Rastgele bir pembeyi takıp koluna Çıkılır mı elâlemin önüne? Yemyeşil doğmanın kıymetini bil Etme yeşil Eyleme yeşil Bu pembe senin harcın değil Her dişinin bir erkeği Her rengin bir dengi vardır İşte böyle canım yeşil Bu bir belâlı düzendir Bildiğin gibi değil" .
. Fakat Tanpınar her şeye rağmen iyimserdir. Zamanı azalsa da sanattan vazgeçemez, şiir onun ihtirasıdır. Defterinde şu çarpıcı satırlar yer alıyor: "Kendime nasihatlar: Zaman azaldı; sermayeyi israf devri geçti. Sıhhatli bir iç âlem rejimi. Ye'se kapılmamak lazım. Her okuduğunu kendine çevrilmiş bir silah yapmaktan vazgeç! Yapabileceğini yap; azami gayretinle yap. (...) çalış, güçlüğü atlama, atma, değiştir ve bul ; fakat lüzumsuz yere kendini zehirleme. Sanatkarın kendi kendisini tenkidi intihara gitmemelidir. ... -Akşamını yaşa, şuurla yaşanırsa akşam daima güzeldir. -Genişlemeye çalış. (...) -Transpozisyonlar yap. Musiki modelimiz ve nizamımız, resim yardımcımızdır. -Ustalarını yeniden seç ve onlara yorulmadan dön. Dersini ara. Daima dikkatli ol. Musiki sana sonsuz imkanlar açabilir. (...) .
Reklam
"O kadar çok ki etrafta karanlık Herkesin gecesi kendine yeter. " Cahit Sıtkı Tarancı
Sayfa 76 - Dergâh Yayınları
. Haşim "Yollar", "Ölmek" ve "O Belde" ile büyük bir şöhrete kavuşmuştur. Şiirini bir çeşit "fil dişi kule" olarak görenler bile "O Belde"nin büyüsüne kapılmışlardır. "O Belde"de yaşadığı zamanla ilgili tek tenkit: "Sana yalnız bir ince taze kadın Bana yalnızca eski bir budala Diyen bugünkü beşer Bu sefil iştiha, bu kirli nazar Bulamaz sende bende bir mana" mısralarıdır. .
İyi geceler
. "O kadar çok ki etrafta karanlık Herkesin gecesi kendine yeter." Cahit Sıtkı Tarancı .
. Necmettin Halil Onan'ın sadece "Bir Yolcuya" şiiri onun edebiyat tarihimizde yerini almasına yetecek kadar güçlüdür. Bu şiir milli gurur ve heyecanın doruğa yükseldiği günlerde yazılmıştır ve bütün bir var oluş mücadelesini yansıtır: "Dur, yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir. Bu ıssız, gölgesiz yolun solunda Gördüğün bu tümsek Anadolu'nda, İstiklal uğrunda, namus yolunda Can veren Mehmet'in yattığı yerdir. Bu tümsek, koparken büyük zelzele, Son vatan parçası geçerken ele, Mehmet'in düşmanı boğduğu sele Mübarek kanını kattığı yerdir. Düşün ki haşrolan kan, kemik, etin Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin Bir harbin sonunda, bütün milletin Hürriyet zevkini tattığı yerdir." .
Reklam
. Namık Kemal 'in "Hürriyet Kasidesi"ndeki; "iradeli insanın azminin kuvveti dünyayı döndürür ve metanet sahiplerinin ayak diremesinden cihan titrer" anlamını taşıyan beyti "Eder tedvîr-i âlem bir mekînin kuvve-i azmi Cihân titrer sebât-ı pây-ı erbâb-ı metânetten" Mustafa Kemal Paşa için söylenmiş gibidir. VIII. asırdan kalan Türklüğün yazılı ilk belgesi olan yazıtında Bilge Kağan milleti unutmasın diye milletinin yeniden dirilme macerasını taşlara kazımıştı. XX. yüzyılın başında milletinin var olma savaşını anlatan Atatürk, benzer sözleri söylemiştir. Bir tarih belgesi olduğu kadar, büyük bir edebi eser olan Nutuk'un sonunda yer alan "Gençliğe Hitabe" bir siyasi vasiyettir. O, her Türk gencinde, milletine karşı sorumluluk duygusunun bulunmasını ister; geçmişini unutmamasını hatırlatırken asırlar sonra Bilge Kağan'la da birleşir. .
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.