Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kısa Klasikler 8

Demokratik Zorbalık

Alexis de Tocqueville

Demokratik Zorbalık Gönderileri

Demokratik Zorbalık kitaplarını, Demokratik Zorbalık sözleri ve alıntılarını, Demokratik Zorbalık yazarlarını, Demokratik Zorbalık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hizmetkârlardan oluşan bir halkın yapacağı seçimlerden özgürlükçü, enerjik ve bilge bir hükü- metin çıkabileceğine inanmak mümkün değil.
Devlet zenginlerin parasını borçlanma yoluyla kendine çekerken, yoksulların üç kuruşunu da tasarruf sandıkları vasıtasıyla keyfince kullanır.
Sayfa 31 - Can Klasik
Reklam
İddia ederim ki, Avrupa’da kamu yönetiminin sadece merkezileşmekle kalmayıp daha sorgulayıcı ve daha detaycı hale gelmediği tek bir ülke yoktur. Her yerde kamu yönetimi özel meselelere eskisinden olmadığı kadar derinlemesine nüfuz ediyor, çok daha fazla ve çok daha basit bir edimi kendi tarzında düzenliyor ve her gün her bireye eşlik etmek, danışmanlık sunmak ve onu kısıtlamak için herkesin yanında, çevresinde ve tepesinde kendine daha fazla yer açıyor.
Sayfa 30 - Can Klasik
“İşin aslı, kendi kendini yönetme alışkanlığını tamamen terk etmiş insanların, kendilerini kimin yöneteceğini doğru seçmeyi nasıl başarabileceğini anlamakta güçlük çekiyorum.”
Avrupa’nın hemen her noktasında egemen iki yolla tahakküm kuruyor: Yurttaşların bir kısmını kendi memurlarından duyulan kaygıyla,diğer bir kısmını da memur olabilme umuduyla yönlendiriyor.
Sayfa 29 - Can Klasik
Egemen iktidar görmüş olduğumuz gibi sadece eski kuvvetlere ait olan alanları istila etmekle yetinmiyor çünkü bu alanlara dahi sığamıyor. Bu alanların da tüm sınırlarından taşıyor ve şimdiye dek bireysel bağımsızlığa ayrılmış alanlara da yayılıyor. Eskiden toplumun denetiminin tamamen dışında olan bir sürü edim günümüzde artık ona tabi halde ve bu edimlerin sayısı da sürekli artıyor.
Sayfa 29 - Can Klasik
Reklam
İster Katolik ister Protestan olsun, günümüzün neredeyse tüm Hristiyan uluslarında dinin de hükümetin ellerine düşme tehdidi altında olduğunu çekinmeden ileri sürebilirim. Egemenler dini kuralları kendileri belirlemeye çok meraklı olduğundan değil, bunları tefsir edenlerin iradesini gitgide eke geçirdikleri için. Ruhban sınıfının elinden mülklerini alıyor, rahibin sahip olduğu etkiyi saptırıp sadece kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyorlar. Onları memurlarına ve çoğunlukla da hizmetkârlarına dönüştüyor ve onlar aracılığıyla her bir insanın ruhunun en derinliklerine nüfuz ediyorlar.
Sayfa 28 - Can Klasik
Demokratik bir toplumda kamusal gücü merkezileştirmeyi başarmanın ilk ve bir şekilde tek koşulu, eşitliği sevmek ya da insanları buna inandırmaktır. Böylece bu evvelce son derece karmaşık olan despotizmin formülü basitleşiverir, adeta tek bir ilkeye indirgenmiş olur.
Sayfa 26 - Can Klasik
Demokratik toplumlarda egemen ne kadar aristokrasiden uzak olursa merkezileşme daima o kadar güçlü olacaktır: işte bu işin kuralı budur.
Sayfa 25 - Can Klasik
Demokratik halklarda tüm işlerin yönetimini egemenin ellerinde toplanmasına yol açabilecek arızi sebeplerin en birincisi, bizzat bu egemenin kökeni ve eğilimleridir.
Sayfa 24 - Can Klasik
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.