Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Derin Tarih - Özel Sayı 3 (Temmuz 2015)

Derin Tarih Dergisi

Derin Tarih - Özel Sayı 3 (Temmuz 2015) Gönderileri

Derin Tarih - Özel Sayı 3 (Temmuz 2015) kitaplarını, Derin Tarih - Özel Sayı 3 (Temmuz 2015) sözleri ve alıntılarını, Derin Tarih - Özel Sayı 3 (Temmuz 2015) yazarlarını, Derin Tarih - Özel Sayı 3 (Temmuz 2015) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kütüphaneci
Erol Üyepazarcı'ya göre Sultan'ın "mümeyyiz bir vasfı da bibliyofili (kitapseverlik) ile bibliyomani (kitap deliliği) arasındaki ince çizgide yürüyen bir kitapsever olmasıdır." Bu durum ona dönemin en zengin kütüphanelerinden birini Yıldız Sarayı'nda kurmaya yöneltir. Muhteşem bir kütüphane oluşturduğu gibi hükümdarlığı sırasında kitap yayınını ve yabancı eserlerin tercümesini teşvik etmiştir. Batılı anlamda halka açık ilk genel kütüphane olan Kütüphane-i Umumi-yi Osmani (Beyazıt Devlet Kütüphanesi) onun döneminde açılmıştır. İlk toplu ve kümülatif kataloglama, neşriyatın, matbaa açmanın ve kitap telifinin devletçe teşviki yine onun zamanında yapılmıştır.
Sayfa 36 - A'dan Z'ye Abdülhamid (K)Kitabı okudu
Dedektif Romanları
Sultan polisiye romanları pek sever, özel olarak çevirttiği dâhi olurdu. En sevdiği polisiye roman yazarı ise Sherlock Holmes'ü kaleme alan Arthur Conan Doyle'dur. Doyle anılarında eşiyle İstanbul'a geldiğinde Sultan'ın kendisine Mecidiye, eşine de Şefkat nişanı verdiğini belirtir.
Sayfa 34 - A'dan Z'ye Abdülhamid (D)Kitabı okudu
Reklam
Atlara Müptela
Söz konusunu Abdülhamid'in atları olunca beyaz küheylan Ferhan'dan bahsetmeden geçmek olmaz. Bir Arap aşiret reisinin atıydı Ferhan. Yaralı sahibini dişleriyle savaş meydanından çekecek kadar vefalı bir dosttu aynı zamanda. Onun bu şöhretini haber alan Sultan aracılar yollayarak ne yapıp edip Ferhan'ı kendisine hediye ettirmişti. Ferhan yeni sahibine çok çabuk ısınacak ve Abdülhamid üzerine bineceği zaman hafifçe eğilmesiyle meşhur olacaktı.
Sayfa 33 - A'dan Z'ye Abdülhamid (A)Kitabı okudu
Bugün dünyanın sorunu, ilerlemiş Batı demokrasisinde olsun, 4. dünya diyebileceğimiz Afrika'da olsun, insanların post-modern dünyada üzerine düştüğü, halkların bir ülke içinde farklılıkları ile beraber nasıl bir arada yaşatılabileceği polemiğidir.
Tarih ayrımcı değil, yapıştırıcıdır. Bu özelliği, paylaşma ve uzlaşma faktörü olmasına kapı açacaktır. Tarihi bu çerçevede ele alan milletler siyasî açıdan olgunlaşmış, kültürel açıdan kimlik krizlerini aşmış modeller oluşturmuşlardır uygarlık haritasında.
Üzerini örterek, halının altına süpürerek, görmezden gelerek medeniyet değiştirmeye zorlanan toplumlarda sorunların çözülemeyeceğini çok şükür ki, yakın tarihteki tecrübelerden acı bir şekilde öğrenmiş bulunuyoruz.
Reklam
Başucu Kitabı
Sultan II. Abdülhamid İslam dininin hayatın merkezinde olması gerektiğine inanıyordu. Hem siyasetini, hem de şahsi hayatını buna göre şekillendirmişti. Ku’ran-ı Kerim’i başucundan eksik etmezdi.
Sayfa 45
kütüphaneci, hem de en moderni
Batılı anlamda halka açık ilk genel kütüphane olan Kütüphane-i Umumi-yi Osmani (Beyazıt Devlet Kütüphanesi) onun döneminde açılmıştır. İlk toplu ve kümülatif kataloglama, neşriyatın, matbaa açmanın ve kitap telifinin devletçe teşviki yine onun zamanında yapılmıştır.
Sayfa 36 - Sultan Abdülhamid
kütüphaneci, hem de en moderni
Erol Üyepazarcı’ya göre Sultan’ın “mümeyyiz bir vasfı bibliyofili (kitapseverlik) ile bibliyomani (kitap deliliği) arasındaki ince çizgide yürüyen bir kitapsever olmasıdır.” Bu durum onu dönemin en zengin kütüphanelerinden birini Yıldız Sarayı’nda kurmaya yöneltir. Muhteşem bir kütüphane oluşturduğu gibi hükümdarlığı sırasında kitap yayınını ve yabancı eserlerin tercümesini teşvik etmiştir.
Sayfa 36 - Sultan Abdülhamid
Kişileri ve kararları günün şartları içinde değerlendirmek de tarihçiliğin dürüstlüğü olsa gerekir.
Sayfa 19
35 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.