Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devlet ve İslam

Mustafa Balbay

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Oysa Kuran'a değişen bir şey yoktur. Tek değişen, siyasal dini hareketin ortaya çıkışıdır. Toplumun belli kesimleri, Cumhuriyet'ten bu yana Müslüman olduguna inanarak laik bir devlet düzeni içinde yaşarken, aniden dinden dışlanmanın, siyasi İslam'ı benimsemediği için dinsiz sayılmanın şaşkınlığını da yaşamaktadır
Sayfa 142Kitabı okudu
Laiklik, dine akılcı bir yaklaşımdır. En yaygın ve en kabul gören yorumu ile de, din ve devlet ya da din ile dünya işlerini birbirinden ayrı tutmaktır. Laiklik dinin hakkını dine, devletin hakkını devlete veren bir kavramadır. Bilimi ve aklı yol gösterici saymaktır.
Sayfa 157Kitabı okudu
Reklam
İrtica Arapça kökenli bir kelime olup, geriye dönmek anlamına gelmektedir. Kelime olarak, irtica din demek olmadığı gibi, din de irtica demek değildir.
Sayfa 188Kitabı okudu
Devlet anayasada belirtilen siyasi, hukuki, ekonomik ve sosyal alanlarda temel esaslarının yıkarak yerini dini esaslara dayalı teokratik bir yönetim sistemi kurmayı hedefleyen her türlü faliyete irtica denir.
Türkiye ‘de irtica ile mücadele şöyle özetlenebilir: Bütün çabaları topla topla, sıfırla çarp!
Sayfa 180Kitabı okudu
Reklam
Kültür ikilisinin başka bir boyutu da halk ile yakın çevresi dahil yönetim kademesi ve aydın arasındaki kültür farklılığı olmuştur. Medresede yetişen aydınlar ile, bilgi kaynağı tarikat ve cami olan halk arasında sosyo-kültürel hiçbir iletişim olmadığı için, Osmanlı İmparatorluğu'nda Doğu-Batı kültür ikiliği yanına bir de aydın-halk ikiliği eklenmiştir.
Sayfa 155Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.