Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devrim Tarihi ve Toplumbilim Açısından Atatürk

Emre Kongar

Devrim Tarihi ve Toplumbilim Açısından Atatürk Gönderileri

Devrim Tarihi ve Toplumbilim Açısından Atatürk kitaplarını, Devrim Tarihi ve Toplumbilim Açısından Atatürk sözleri ve alıntılarını, Devrim Tarihi ve Toplumbilim Açısından Atatürk yazarlarını, Devrim Tarihi ve Toplumbilim Açısından Atatürk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilim, yalnız gerçeğe uygun bilgi üretmek değil, aynı zamanda belli bir birikime dayanmak ve karşılaştırmalı bilgi kullanmak zorundadır.
1930'lara baktığımızda  şu görüntüyle karşılaşıyoruz: Atatürk ve devrimci kadrosu baştadır. Dolayısıyla, tam bağımsızlık ilkesi, güvence altındadır. Bir başka deyişle; --Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir-- diyen liderin Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin tam bağımsızlığını yeterince güvence altına almıştır.
Reklam
Samim Kocagöz, milliyetçilik ilkesini Türk Devrimi içine şöyle oturtuyor:    --İşte Misak-ı Milli, Cumhuriyet, Anadolu Türk'ünün ulus olma bilincinin bir sonucu, Kurtuluş Savaşımız da, bu oluşumun tarihsel bir kavgasıdır.--
Zamanında hiçbir şeyi kaçırmamak ve zamansız hiçbir şeye uzaktan yakından tevessül etmemek, başlıca dikkatimizi teşkil etmelidir.
Ancak hür fikirlere sahip olan insanlar vatanlarına faydalı olabilirler
İnsan vardır, düşünce üretir, kaba kuvvetten nefret eder. İnsan vardır, kaba kuvvetten başka bir şey bilmez. Eylem vardır, parlamenter taktiklerin en ince hesaplarına dayanır. Eylem vardır, kaba kuvvete dayalıdır. Kimi zaman, yaşamın karmaşıklığı içinde, bu ayrı ayrı ele alınan ögeler birleşirler de.
Reklam
Bırak şunu bunu... Ne Mustafa Kemal, ne Cumhurbaşkanı...İkimiz de Türk; ikimiz de efe. Sen beni bilmiyorsun, ben seni...Dağda karşılaştık; benden korkar mısın, korkmaz mısın?--        Seymen karşılık verdi: --Sayende düşmandan korkmadık ki, senden korkalım...--
Bana insanlar üstünde bir doğuş atfetmeye kalkışmayınız. Benim doğuşumdaki tek fevkaladelik, Türk olarak dünyaya gelmiş olmamdır.- Mustafa Kemal Atatürk
Düşman siperlerine bakmak!-- Bu, hiç kolay değildi. Düşman ateşten göz açtırmazdı. --O--, bu --göz açtırmayan ateş--e --gözlerini kırpmadan-- bakardı. -O--nu ben, ilk defa, --Korku bilmeyen adam-- olarak tanıdım.--    (Banoğlu, 1955:75) .
Siyasal oyunların ve arenanın içine giren ordunun, siyasal partilere koşut olarak kendi içinde de  bölüneceğini ve bu durumun, ülkenin uluslararası savunma gücünü yıpratacağını Mustafa Kemal çok iyi biliyordu. Bu yüzden Atatürk, gerek devrime hazırlandığı İttihatçılar döneminde, gerekse devrimi gerçekleştirdiği Cumhuriyet döneminde, özenle orduyu siyasetin dışında tuttu.
55 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.