Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anne - Baba ve Eğitimciler İçin

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Eyüp Sabri Ercan

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Gönderileri

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu kitaplarını, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu sözleri ve alıntılarını, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu yazarlarını, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hatalı Anne Baba Tutumlarının "DEHB"nun Meydana Gelmesindeki Yeri
Bilimsel araştırmalar, "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu"nun meydana gelmesinde çevresel etkenlerin temel bir rol oynamadığını, ancak bozukluğun ortaya çıkmasında tetik çeken etken olabileceklerini veya bozukluğun şiddetini arttırabildiklerini göstermektedir... ...sonuç, saldırgan ve yıkıcı davranışların sorunlu aile ortamıyla ilişkili olduğu, "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu"nun ise daha çok biyolojik etkenlere bağlı olarak geliştiğidir.
"Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" olan bireylerin beyin yapılarında bir bozukluktan çok farklılığın bulunduğu söylenebilir. Ayrıca "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" olanlarda beynin ön bölümlerinde ve bu bölümle yakından ilişkili beyin yapılarında normallerden düşük kanlanma ve şeker kullanımı bulunduğu belirlenmiştir. Ancak "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" olanların beyinlerindeki bu yapısal ve işlevsel farklılıkların neden meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir.
Reklam
"Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu"yla ilgili bir psikiyatrist veya psikoloğa başvuruda bulunulması gereken durumlar: • Çocuğunuz akranlarıyla karşılaştırıldığında çok daha fazla oranda hareketlilik, dikkatsizlik ve dürtüsellik (isteklerini erteleyememe) belirtileri gösterdiğini gözlemliyorsanız. • Diğer anne babalar size çocuğunuzun kendi kendisini kontrol etmesinin çok eksik olduğunu, aşırı hareketli ve dikkatsiz olduğunu söylüyorlarsa. • Siz diğer anne babalara oranla çocuğunuzu kontrol etmek veya ona zarar gelmesini önlemek için çok daha fazla çaba gösteriyorsanız. • Çocuğunuzun aşırı hareketli, saldırgan davranışları nedeniyle veya duygu ve isteklerini kontrol edememesinden dolayı diğer çocuklar sizin çocuğunuzla oynamaktan kaçınıyorsa. • Kreşte veya okulda öğretmenler veya rehberlik birimi çocuğunuzun belirgin davranış sorunları bulunduğunu belirtiyorsa. • Siz anne baba olarak çocuğunuzu kontrol etmede ve davranış sorunlarıyla başa çıkmada çok zorluk çektiğinizi, bazen kontrolünüzü kaybedip çocuğa fiziksel şiddet uygulamaya kalkıştığınızı veya hatta dövdüğünüzü, bu sorunlar nedeniyle kendi ruhsal durumunuzun neredeyse bozulmak üzere olduğunu düşünüyorsanız.
"Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" ve sorunlu davranışlara tepkisi çoğunlukla, "Zeki çocuklar böyle olur, merak etmeyin büyüdükçe düzelir,", "Enerjisi fazla geliyor, bırakın koşup oynasın,", "Zekası fazla geldiği için böyle davranıyor, sakın engellemeyin daha kötü olur,", "Çocuğu çok şımartmışsınız, biraz sert davranın düzelir," biçimindedir. Aile bu tür yaklaşımlar nedeniyle gereksiz yere uzun süre oyalanabilmektedirler.
Dikkat Eksikliği Belirtileri:
1. Çoğu zaman dikkatini ayrıntılara veremez, okul ödevlerinde, işlerinde ya da diğer etkinliklerinde dikkatsizce hatalar yapar. 2. Çoğu zaman üzerine aldığı görevlerde ya da oynadığı etkinliklerde dikkati dağılır. 3. Doğrudan kendisine konuşulduğunda çoğu zaman dinlemiyormuş gibi görünür. 4. Çoğu zaman yönergeleri izlemez ve okul ödevleri, ufak tefek işleri ya da iş yerindeki görevlerini tamamlayamaz. 5. Çoğu zaman üzerine aldığı görevleri ve etkinlikleri düzenlemekte zorluk çeker. 6. Çoğu zaman sürekli mental çabayı gerektiren görevlerden kaçınır, bunları sevmez ya da bunlarda yer almaya karşı isteksizdir. 7. Çoğu zaman üzerine aldığı görevleri ya da etkinlikler için gerekli olan şeyleri kaybeder (Örneğin oyuncaklar, okul ödevleri, kalem ler, kitaplar ya da araç-gereçler). 8. Çoğu zaman dikkati dış uyaranlarla kolaylıkla dağılır. 9. Günlük etkinliklerde çoğu zaman unutkandır. Dikkat sorunları bölümünde yer alan 9 maddeden altısı sizin çocuğunuzda varsa, çocuğunuzda dikkat eksikliği bulunabileceğini düşünün.
Aşırı Hareketlilik ve Dürtüsellik Belirtileri:
Aşırı Hareketlilik 1. Çoğu zaman elleri, ayakları kıpır kıpırdır ya da oturduğu yerde kıpirdanıp durur. 2. Çoğu zaman sınıfta ya da oturması beklenen diğer durumlarda oturduğu yerden kalkar. 3. Çoğu zaman uygunsuz olan durumlarda koşuşturup durur ya da tirmanir (Ergenlerde ya da erişkinlerde öznel huzursuzluk duyguları ile sınırlı olabilir. 4. Çoğu zaman, sakin bir biçimde, boş zamanları geçirme etkinliklerine katılma ya da oyun oynama zorluğu vardır. 5. Çoğu zaman hareket halindedir ya da bir motor tarafından sürülüyormuş gibi davranır. 6. Çoğu zaman çok konuşur. Dürtüsellik 1- Çoğu zaman sorulan soruların soru tamamlanmadan önce cevabını yapıştırır. 2- Çoğu zaman sırasını bekleme güçlüğü vardır. 3- Çoğu zaman başkalarının sözünü keser ya da yaptıklarının arasına girer (Örneğin, başkalarının konuşmalarına ya da oyunlarına burnunu sokar). ... aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları bölümünde yer alan 9 maddeden altısı sizin çocuğunuzda varsa, çocuğunuzda aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları bulunabileceğini düşünün.
Reklam
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar üç ayrı grupta yer almaktadır: A.Hem dikkat hem aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunlarıolanlar; B.Sadece dikkat sorunları olanlar; C.Sadece aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları olanlar.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) belirtileriyle ortaya çıkan bir psikiyatrik bozukluktur. Bir çocukta, gençte veya erişkinde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu var denebilmesi için bu belirtilerin yedi yaşından önceden beri bulunması, normal bir kişide olandan çok daha şiddetli düzeyde görülmesi gereklidir. Yani aşırı hareketlilik, dikkat dağınıklığı ve isteklerini erteleyememe belirtileri kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olmalıdır. Örneğin, 5 yaşındaki bir çocuğun erişkinlerden daha hareketli olması ve dikkatinin çok daha çabuk dağılması normaldir. Ancak bu hareketlilik ve dikkat dağınıklığı akranlarıyla karşılaştırıldığında çok fazlaysa, oyun oynamasına ve akranlarıyla sağlıklı ilişki kurmasına engel oluyorsa Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'ndan söz edilir.
256 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
Kitapta anlatılanlar bilgi açısından çok iyiydi ama anlatımı beni çok yordu.Bu tür rahatsızlığı olan çocuklar konusunda ne yapmamız, nasıl davranmamı gerektiği de çok iyi açıklanmamış
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite BozukluğuEyüp Sabri Ercan · Pupa Yayınları · 200965 okunma
256 syf.
8/10 puan verdi
DEHB nedir, oluşma nedeni, tedavisi, hangi ilaçların nasıl kullanılacağı ve ailenin DEHB konusunda bilgilendirildiği, yönlendirildiği sade, anlaşılır ve akıcı bir kitap. DEHB konusunda bilinçli olunmadığı zaman hem çocuk için hem aile için zor bir süreç yaşanmakta ve her iki tarafı da yıpratmaktadır. Kitap anne-babanın çocuğu iyi anlayabilmesi ve bazı şeylerin çocuğun elinde olmadan gerçekleştiğini belirtmesi açısından oldukça faydalı. DEHB hakkında okuduğum ilk kitap ve kitap beni bu konuda doyurdu diyebilirim.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite BozukluğuEyüp Sabri Ercan · Pupa Yayınları · 200965 okunma
31 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.