Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anne - Baba ve Eğitimciler İçin

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Eyüp Sabri Ercan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
DEHB genetik özellikler, çevresel ve biyolojik faktörlerin (kurşun-sigara-alkol gibi zehirli maddelere maruz kalma) etkileşimi neticesinde beyinde birtakım nörobiyolojik bozukluklara yol açan bir rahatsızlıktır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin meydana gelmesinde %80 oranında kalıtımın rolü vardır. Sanılanın tersine ebeveynlerin hatalı tutumları bu rahatsızlığın oluşumunda rol oynamaz. Ancak, var olan bir dikkat eksikliği ve dürtüselliğin şiddetinin artmasına yahut başka psikiyatrik problemlerin var olmasına sebebiyet verir.
Ritalin Nedir?
Ritalin (metilfenidat) bir tür amfetamindir. Amfetamin uyarıcı özellikleri olan bir maddedir. Ritalin çok uzun zamandan beri "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu"nun tedavisinde kullanılmaktadır. "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" tedavisinde bugüne kadar en çok araştırılmış ve en çok kullanılmış olan ilaç Ritalin'dir. Yapılan araştırmalarin soucunda "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" tedavisinde en etkin ilacın Ritalin olduğu gösterilmiştir.
Reklam
"Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu"nun İlaçla Tedavisi
DEHB tedavisinde çok çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Ancak bugüne kadar yapılmış olan bilimsel çalışmaların sonuçları, bu tedavi biçimleri tek tek göz önüne alındığında ilaç tedavisinin en etkin tedavi biçimi olduğunu göstermektedir. DEHB tedavisinde en fazla kullanılan ilaçlar uyarıcı (stimulan) dediğimiz ilaç grubudur. Bu grupta Metilfenidat (Ritalin), Dexedrine ve Pemoline adı verilen ilaçlar yer almaktadır. Bunların dışında depresyon, hipertansiyon ve diğer bazı psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlar da DEHB tedavisinde kullanılmaktadır. Bu ilaçlar arasında İmipramin (Tofranil), Fluoxetine (Prozac), Klonidin (Katapres), Tiyoridazin (Melleril), Klorpromazin (Largactil) ve Risperidone (Risperdal) gibi ilaçlar sayılabilir.
Dikkat Eksikliği Belirtileri:
1. Çoğu zaman dikkatini ayrıntılara veremez, okul ödevlerinde, işlerinde ya da diğer etkinliklerinde dikkatsizce hatalar yapar. 2. Çoğu zaman üzerine aldığı görevlerde ya da oynadığı etkinliklerde dikkati dağılır. 3. Doğrudan kendisine konuşulduğunda çoğu zaman dinlemiyormuş gibi görünür. 4. Çoğu zaman yönergeleri izlemez ve okul ödevleri, ufak tefek işleri ya da iş yerindeki görevlerini tamamlayamaz. 5. Çoğu zaman üzerine aldığı görevleri ve etkinlikleri düzenlemekte zorluk çeker. 6. Çoğu zaman sürekli mental çabayı gerektiren görevlerden kaçınır, bunları sevmez ya da bunlarda yer almaya karşı isteksizdir. 7. Çoğu zaman üzerine aldığı görevleri ya da etkinlikler için gerekli olan şeyleri kaybeder (Örneğin oyuncaklar, okul ödevleri, kalem ler, kitaplar ya da araç-gereçler). 8. Çoğu zaman dikkati dış uyaranlarla kolaylıkla dağılır. 9. Günlük etkinliklerde çoğu zaman unutkandır. Dikkat sorunları bölümünde yer alan 9 maddeden altısı sizin çocuğunuzda varsa, çocuğunuzda dikkat eksikliği bulunabileceğini düşünün.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar üç ayrı grupta yer almaktadır: A.Hem dikkat hem aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunlarıolanlar; B.Sadece dikkat sorunları olanlar; C.Sadece aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları olanlar.
"Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" Kendiliğinden Düzelir mi?
"Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" basit, gelip geçici bir yaramazlık veya dikkat dağınıklığı olarak değerlendirilmemelidir. "Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bpzukluğu" çocuğun erişkin yaşama hazırlanmasında önemli sorunlara yol açabildiği gibi, çoğunlukla ergenlik ve erişkinliğe kadar devam eden davranış ve dikkat sorunlarına neden olmakta ve olguların yaklaşık üçte birinde başka psikiyatrik bozuklukların eklenmesiyle içinden çıkılması güç durumlara yol açabilmektedir...
Reklam
"DEHB"in meydana gelme nedeni biliniyor mu?
"Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu"nun nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemesine karşın bazı etkenlerin bu hastalığın oluşumunda yer aldığı bilinmektedir. Bu etkenler arasında en çok araştırılmış olan kalıtımdır. "DEHB" tanısı konan çocuk ve gençlerin ailelerinde bu bozukluk olan kişiler genel toplumdan çok daha sıktır. Ayrıca antisosyal davranış, alkol-madde kullanım bozukluğu, anksiyete bozukluğu ve depresyon yakınması olan bireyler "DEHB” olan çocukların ailelerinde daha sık olarak bulunmaktadır. "DEHB" bulunan bireylerin beyinsel incelemelerinde, beynin ön tarafında kanlanmada, glikoz (şeker) kullanımında ve nörokimyasal maddelerde normal bireylerden bazı farklılıklar olduğu görülmüştür. Diğer yandan huzursuz ve karışık ev ortamının da "DEHB" belirtilerini başlatabildiği veya arttırabildiği düşünülmektedir. Sonuç olarak "DEHB"nun oluşumundan tek bir etkenin sorumlu olmadığı, biyolojik, yapısal ve çevresel birçok etkenin biraraya gelmesiyle oluştuğu görülmektedir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.