Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dillerin Tarihi

Tore Janson

Dillerin Tarihi Gönderileri

Dillerin Tarihi kitaplarını, Dillerin Tarihi sözleri ve alıntılarını, Dillerin Tarihi yazarlarını, Dillerin Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her ne kadar Dante ilk büyük İtalyan yazarı olsa da, İtalyanca yazıp yazmadığı sorgulanabilir. Bu düşünce, göründüğü kadar tuhaf değil. Dante, gayet bilinçli olarak yeni bir dil normu tasarlamış, manzum eserlerinde bu normu kullanmıştır. Yapmadığı tek şey, bu yeni dile isim koymaktı.
Yeni yazı dilleri, çeşitli konuşma lehçelerinden yaratılmıştı; fakat bu işten sorumlu olanlar, Latince konusunda vasıflı,dilsel bakımdan incelik kazanmış insanlardı. Bu süreç ilk olarak Kuzey Fransa'da ve Provence'ta yaşandı, sonra İtalya'da ve İspanya'da, daha sonra Portekiz'de ve son olarak Romanya'da.
Reklam
İlk iki Roman yazı dili neredeyse aynı zamanda ortaya çıktı: Bunlar, 12. ve 13. yüzyıllarda gelişip istikrara kavuştu. 13.yüzyılda ise üçüncü bir Roman yazı dili sahneye çıktı: günümüzde İtalyanca denen dil.
Batıda, Afrika'nın kuzey kıyısındaki nüfusu kalabalık bölgelerde eski kent dilleri olan Latince ile Yunanca terk edildi ve Arapça benimsendi.
Mezopotamya, yani günümüzün Irak toprakları ise çok farklıydı. Yalnızca egemenlerin ve yöneticilerin dili olan Farsça kısa süre içinde yok oldu. Özellikle kentlere çok sayıda Arap göç etti ve Arapça kısa süre içinde pek çok kasabanın ve şehrin dili hâline geldi.
Arapça günümüzün İran topraklarına, Pers ülkesinin kalbine nüfuz etmekte başarılı olamamıştı. Farsça, temeli sağlam ve dinamik bir kültürün ortamıydı, hem kentsel hem kırsal alanlardaki nüfusun konuştuğu dildi.
Reklam
MS 6.yüzyıla kadar geniş Arap Yarımadasında göçebelerin ve kalıcı yerleşimcilerin dili olan Arapça, İbraniceyi , Fenike dilini ve birçok başka dili kapsayan Sami dilleri grubuna üyedir. Bu dil, Fenike dilinden türemiş bir alfabeyle yazılıyordu ve hâlâ aynı alfabe kullanılıyor.
Romalılar yazma fikrini muhtemelen Kuzey komşuları Etrüsklerden almıştı. MÖ 5.yüzyıla dek Orta İtalya'da baskın güç olan Etrüskler, Yunan alfabesini dillerinin gereksinimlerine göre uyarlamışlardı. Romalılar da Etrüsk yazısını tadil edip Latin alfabesini geliştirdi; o zamandan beri pek çok halk, dillerini yazarken bu alfabeden faydalanmıştır.
MÖ yaklaşık 600'den kalma kimi yazıtlarda Latinceye rastlanır. Henüz bu erken tarihte bile bu dilin ve İtalya'nın başka dillerinin yazı biçimleri mevcuttu.
Tarihi boyunca birkaç imparatorluğun yükselişini ve düşüşünü sağ salim atlatmayı başaran Yunanca, kendine özgü kültürel statüsünü korudu. Nadiren de olsa, bir dil siyasi kudrete üstün gelebilir.
Reklam
Yunancanın tarihi, Konstantinopolis'in düşmesiyle bitmiyor. Yunan dili Yunanistan'da, ülke 15.yüzyıldan 18.yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bünyesindeyken de konuşma dili olmayı sürdürdü. 19.yüzyılın başında Yunanistan bağımsızlığına kavuştu ve Yunan dili bir kez daha yazılı , resmi dil statüsüne kavuştu.
Roma imparatorluğu 395 yılında doğu ve batı olarak ikiye ayrıldı. Konstantinopolis şehrinden yönetilen Doğu Roma, yazı dili olarak fiilen Yunancayı kullanmıştır.
Roma döneminde Yunanca, Hıristiyanlığın ilk yazı dili olarak önemli bir rol daha üstlendi. İsa, Aramice konuşuyordu ama Yeni Ahit'i derlemek üzere toplanmış ana Hristiyan metinleri Yunanca kaleme alınmıştı ve Yunanca pek çok Hristiyanın gözünde en önemli dildi.
Batıda fethettikleri ülkelerde sistemli bir biçimde kendi dillerini yayan Romalılar, doğuda bu siyaseti gütmemişlerdir. Yunanca, uzun soluklu Roma hakimiyeti boyunca idarenin ve iktidarın dili olarak kaldı. Roma imparatorluğu'nun iki resmi dili vardı: Batıda sadece Latince, doğuda çoğunlukla Yunanca.
Makedonyalılar Yunan değildi, ama dilleri hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Bununla birlikte yönetici sınıfı Yunan kültüründen derinden etkilenmişti ve ünlü kralları İskender, önde gelen pek çok Makedonyalı gibi Yunan tarzı eğitim almıştı . Ünlü filozof Aristoteles, İskender'e öğretmenlik yapmıştır. İskender ve generalleri bu muazzam krallığın bütününde yönetim dili olarak Yunancayı kullanmıştı.
95 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.