Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Din ve Medeniyet Üzerine

Ebu’l Hasan Nedvi
Nedvi, vahiy temelli toplumsal ahlaki düzenin özelliklerini, köklerini materyalizmde bulduğumuz akılcı ve mistik düşünce ekollerinin sosyal düzenleri ile karşılaştırmalı olarak ele almış ve bu sistemlerin özelliklerini kısa ve özlü bir şekilde bu kitabında ortaya koymuştur. Yazar, günümüzde dünyaya egemen olan kötülüklerin temelinde ne olduğunu araştırmış, insanların tavır ve davranışlarının kökünün ekonomik, sosyal ve siyasal sistemlerde değil, ahiret inancı veya dünya görüşleri doğrultusunda ortaya çıkan etik ve ahlaki konseptlerde bulunduğunu görmüştür. Aynı anda, dinin bir kenara çekilip sadece manevi meselelerle uğraşıp, insan yaşamının büyük bir bölümünü oluşturan gündelik kararlarla ilgilenmemesinin mümkün olamayacağını açıklamıştır. Duyumsal algıların, aklın, felsefenin ve mistisizmin kısıtlılığına vurgu yaparak, bunların hiçbirinin bizi iyiliğimiz ve mutluluğumuz için benimsememiz gereken sosyal ve ahlaki davranışa götüren kesin bir kılavuzluk sağlayamayacağını göstermiştir. Bunun üzerine kurulan sosyal ve ahlaki yapıların ve zamanımızda sadece akla dayandırıldığı için kabul edilen şeylerin modern ve çağdaş olmadığını, hatta medeniyet kervanını gaybı inkara, duygusuz materyalizme, ahlak bozukluğuna ve sonuçta parçalanmaya götüren cahillikten doğduğunu söylemiştir. Nedvi’nin analizi, vahyin aktardığı ahlaki bakış açısının, hem sağlıklı ve dengeli bir toplumu yeniden inşa edebileceğine hem de mevcut medeniyeti materyalist kültürün etkisiyle sürüklendiği uçurumdan kurtarabilecek yegane rehberlik kaynağı olduğu konusunda önyargısız bir okuru ikna gücüne sahiptir.
Yazar:
Ebu’l Hasan Nedvi
Ebu’l Hasan Nedvi
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 34 dk.Sayfa Sayısı: 126Yayınevi: Mahya Yayınları
ISBN: 9786055222499Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
126 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Nedvi, günümüzde dünyaya egemen olan kötülüklerin kaynağında ne olduğunu araştırmış ve insanların tavır ve davranışlarının kökünün ekonomik, sosyal ve siyasal sistemlerde değil, ahiret inancı veya dünya görüşleri doğrultusunda ortaya çıkan etik ve ahlaki konseptlerde bulunduğunu görmüştür. Aynı anda dinin bir kenara çekilip sadece manevi meselelerle uğraşmasının ve insan yaşamının büyük bir bölümünü oluşturan gündelik kararlarla ilgilenmemesinin mümkün olamayacağını açıklamıştır. Kitapta din, felsefe ve medeniyetin ortak sorularını belirleyen yazar; bilgi kaynaklarını duyular, akıl, felsefe, dini felsefe (ilm-i kelam) ve işrakilik ile açıklayıp ardından medeniyetin türleri başlığı altında duyumcu, akılcı ve işraki (mistik) medeniyeti anlatıyor. Ortak soruların cevabını bu medeniyetler veremeyince yazar, soruları cevaplandırmanın başka bir yolunu gösteriyor ve bu yol Peygamberlerden geçiyor. Peygamberlerin mesajlarının üstünlüğü ve İslami yaşamın özelliklerini anlatıyor ve vahiy medeniyetinin temel bileşenlerini 8 maddede açıklıyor. Şunu söyleyebiliriz ki: İnsanlık, zekâsını köreltmiş, tecrübelerini tüketmiş, sadağındaki tüm okları kullanmış bulunuyor. Artık insanlığın kurtuluş ümidi, yalnız ve yalnız Allah tarafından gönderilen son risalette ve O'nun ortaya koyduğu ideal medeniyettedir.
Din ve Medeniyet Üzerine
Din ve Medeniyet ÜzerineEbu’l Hasan Nedvi · Mahya Yayınları · 025 okunma
Reklam
126 syf.
·
Puan vermedi
Medeniyet mi?
Medeniyet nedir? Din ve Medeniyetin ortak paydaları var mıdır? Hangisi daha özeldir? Şüphesiz yıllardır duyduğumuz, İstiklal Marşımızda tek dişi kalmış canavar olarak tavsif edilen Medeniyet Türkiyede son birkaç yıldır revaçta. (Esasen Tanzimat döneminden beri revaçta bu kavram) Kimisi Medenileşmeli yani medeniyet haline gelmeliyiz diyerek
Din ve Medeniyet Üzerine
Din ve Medeniyet ÜzerineEbu’l Hasan Nedvi · Mahya Yayınları · 025 okunma
126 syf.
·
Puan vermedi
·
20 saatte okudu
Yazar, günümüzde dünyaya egemen olan kötülüklerin kaynağında ne olduğunu araştırmış, insanların tavır ve davranışlarının kökünün ekonomik, sosyal ve siyasal sistemlerde değil; ahiret inancı veya dünya görüşleri doğrultusunda ortaya çıkan etik ve ahlaki konseptlerde bulunduğunu görmüş. Kitaba bilgi kaynaklarını değerlendirerek başlayarak akıl, duyu ve felsefenin salt kaynaklar olamayacağına dair güçlü izahatlar getirmiş. Ardından medeniyeti üç kategoride inceleyerek (duyumcu- akılcı- mistik) tarih boyunca ıslah yerine ifsad eden medeniyet türlerini ve bu konuda yapılan yanlışları, mistik Avrupa'nın nasıl materyalizme evrildiğini vb. alan dahili çok yerinde konulara değinmiş. Son bölümlerde peygamber olmadan insanın doğruya ulaşamayacağı ve peygamberlerin özelliklerini genişçe açıklamış. İslam'ın ahlaki öğretilerinin akılcı medeniyette olduğu gibi değişken ve subjektif olmadığını, son derece güçlü ilkeleri olduğunu, özünde kötü olan bir şeyin kıyamet gününe kadar kötü, özünde iyi olan bir şeyin her dönem ve her yerde iyi olduğunu başlıklar halinde kategorize ederek sunmuş ve İslam'ın tüm sistemlere üstünlüğüne vurgu yaparak "safını seç" yönlendirmesiyle eseri noktalamış. Nedvi eserleriyle adeta batıya meydan okuyan bir yazar. Bu kitabıyla medeniyetlerin temellerini inceleyerek yegane doğrunun İslam olduğunu gözler önüne seriyor. Kitap size sadece veri sunuyor. Bu veriler ışığında tek doğrunun İslam olduğunu tüm kalbinizle hissediyorsunuz.
Din ve Medeniyet Üzerine
Din ve Medeniyet ÜzerineEbu’l Hasan Nedvi · Mahya Yayınları · 025 okunma
126 syf.
·
Puan vermedi
Üstad Nedvi kitabı 6 bölüme ayırmış; 1.Bölüm- Din ve Medeniyet konusunu ele alıp buna felsefeyi de ekleyerek ortak nokta da sorunları tespit etmiş. 2.Bölüm- Bilgi kaynaklarını değerlendirmiş; duyular, akıl, felsefe, işrakiliğe de değinip kısaca anlatmış. 3.Bölüm- Üç Tür Medeniyeti yani 1, Duyumcu 2, Akılcı 3,İşraki (mistik) Medeniyetleri tanımlamış 4.Bölüm- Kitabın ilk kısmında sorularan soruları farklı bir yol ile cevaplandırmış. Peygamberliği, özelliklerini, doğasını ve gerekliliğini anlatmış. 5.Bölüm- Peygamberliğinin mesajını vermiş. 6.Bölüm- Peygamberlerin mesajlarını, üstünlüklerini, islami yaşantılarını ve örneklerini anlatmış. Kısacası yazar, insanın manevi, fiziksel, bireysel, toplumsal, iktisadi ve politik hayatın tüm alanları ile uyumlu bir denge kurabilen değerleri anlaşılır bir dil ile ifade etmiştir.
Din ve Medeniyet Üzerine
Din ve Medeniyet ÜzerineEbu’l Hasan Nedvi · Mahya Yayınları · 025 okunma
Reklam
126 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
43 günde okudu
Nedvi, günümüzde dünyaya egemen olan kötülüklerin kaynağında ne olduğunu araştırmış ve insanların tavır ve davranışlarının kökünün ekonomik, sosyal ve siyasal sistemlerde değil, ahiret inancı veya dünya görüşleri doğrultusunda ortaya çıkan etik ve ahlaki konseptlerde bulunduğunu görmüştür. Aynı anda dinin bir kenara çekilip sadece manevi meselelerle uğraşmasının ve insan yaşamının büyük bir bölümünü oluşturan gündelik kararlarla ilgilenmemesinin mümkün olamayacağını açıklamıştır. Severek okuduğum kitap tavsiye edilir.
Din ve Medeniyet Üzerine
Din ve Medeniyet ÜzerineEbu’l Hasan Nedvi · Mahya Yayınları · 025 okunma
126 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 saatte okudu
3 farklı medeniyet vardır ; 1. Duyumcu ve materyalist medeniyet 2. Akılcı medeniyet 3. Mistik medeniyet 1) Duyumsal algı ve veriler üzerine kurulu olan bu medeniyet en eski ve en popüler medeniyetlerden biridir. İnsanlığın çoğunluğu tarafından kolayca benimsenen ilkeleri, basit bir sosyal düzeni ve bireysel hazzı önceleyen yapısı vardır.
Din ve Medeniyet Üzerine
Din ve Medeniyet ÜzerineEbu’l Hasan Nedvi · Mahya Yayınları · 025 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.