Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Doğu Batı Arasında İslam

Aliya İzzetbegoviç

Doğu Batı Arasında İslam Gönderileri

Doğu Batı Arasında İslam kitaplarını, Doğu Batı Arasında İslam sözleri ve alıntılarını, Doğu Batı Arasında İslam yazarlarını, Doğu Batı Arasında İslam yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
368 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
İlk hesabımı sehven sildikten sonraki ilk incelemem olacak. Yazarın okuduğum ilk kitabı. Yazar kitabı için ön sözde İslâm’ı bugünkü neslin konuştuğu ve anladığı dilde “tercüme” teşebbüsüdür diyor. Kitap iki bölümden oluşmakta: BATI DÜŞÜNCESİNİN TEMELLERİ ve İSLÂM - İKİ KUTUPLU BİRLİK Yazar sanat konusuna detaylı girmiş ve kitabın adı Batı ve Sanat olsa çok daha yerinde olur diye düşündüm. İlk bölümlerde insan ve hayvan arasındaki farklar üzerinde, sanat, ahlâk, kültür gibi konular üzerinde durulmuştu. Çok ilginç bilgilerin, görüşlerin yer aldığı bir kitaptı. Beklediğim gibi İslâmî bilgilerin ön planda olduğu bir kitap değildi maalesef. Kitapta felsefik ve bilimsel konulara ağırlık verilmiş. Bununla birlikte yazarın muhteşem bir şekilde ifade ettiği çok güzle çok muhteşem yerler de vardı. Bu yüzden okunup istifade edilebilecek bir kitap.. Bu tür ağır ve kalın kitaplar okuduğumda ara ara sıkılabiliyorum. Özellikle konu anlatılırken derinlemesine felsefeye kaçılması, ağır dil kullanılması ve gereksiz detaylarla konunun dağıtılması kitabı okurken bitse de daha güzel kitaplara geçsem hissi veriyor. Şöyle de bir gerçek var: Kitaba bütün olarak değilde sadece alıntıladığım yerlere bakarak kitabın ne kadar müthiş olduğunu söyleyebilirim. Bu tür kitapların en güzel yanı da güzel yerleri binlerce cümle arasından özenle seçip çıkarmak. Çünkü kitap bittikten sonra elde kalan güzel alıntılar en güzel kazanım bence... Kitaptaki favori cümlem: Güneşin çoktan battığı yerde de gecenin bütün sıcaklığı yine güneştendir. Keyifli okumalar dilerim...
Doğu Batı Arasında İslam
Doğu Batı Arasında İslamAliya İzzetbegoviç · Yarın Yayınları · 20153,482 okunma
Reklam
Kaderi kabul etmek kendini en büyük ölçüde hür hissetmektir. Bu öyle bir hürriyettir ki, kaderi yerine getirmekle, onunla ahenk içinde olmakla kazanılır. Mücadelemizi insanı ve makul kılan, ona sükûn ve huzur damgasını vuran, herşeyin akıbetinin elimizde olmadığı kanaatidir. Bize ait olan, gayret etmek, uğraşmaktır; netice ise Allah’ın elindedir.
Sayfa 360 - YarınKitabı okudu
“Her kader trajik ve dramatiktir, eğer tâ dibine kadar inilirse (Gasset).”
Sayfa 359 - YarınKitabı okudu
Yegane çocuğunu kaybetmiş bir anne hangi şeyde teselli bulabilir?
Sayfa 358 - YarınKitabı okudu
Reklam
İrademizle oluşan şeyler ne kadar sınırlı, kaderimiz olanlar ise ne kadar hadsiz hesapsız.
Sayfa 358 - YarınKitabı okudu
Elbet herşey, zarurî olarak, mukadderdir; fakat, böyle olmakla beraber irademiz, tabiî olarak gene hürdür.
Sayfa 348 - YarınKitabı okudu
“İnsanın ümidi eğer yalnız bu hayata bağlanıyorsa, eğer hayat ancak bu dünyada varsa, o zaman mutluluğu burada nahoş olan herşeyden kaçmak ve sevindiren herşeyi istemekte aramak hiç de garip ve anlaşılmaz değildir. Eğer mezarın ötesinde hiçbir şey yoksa, o zaman ‘yiyip içelim, hoşumuza giden şeylerin tadım çıkaralım, çünkü yarın ölüyüz.’
Sayfa 342 - YarınKitabı okudu
İslâm’ın tüm müesseseleri gibi evlilik de öyle bir çözüm ki, manevî emellerle bedenî ihtiyaçlar arasında uyum sağlamağı amaç­lamakta, sevgiyi reddetmeden iffeti muhafaza etmeyi sağlamakta, böylece, insan olabilen ve fakat melek olmayan insanın cinsî hayatını kurmaktadır. İşte bu gaye esas itibarıyla İslâmîdir.
Sayfa 334 - YarınKitabı okudu
Reklam
İslâmî evlilik feshedilebilir, çünkü anlaşmadır; fakat böyle bir hareket helâl olan şeylerin en kötüsüdür. (Hz. Muhammed)
Sayfa 334 - YarınKitabı okudu
“Erkeğin kadından uzak durması iyidir; fakat, zinadan kaçınmak için her erkeğin kadını, her kadının kocası olsun.” (Korint’lilere I. Mektup, 1-2).
Sayfa 331 - YarınKitabı okudu
Aziz Paul bir mektubunda şöyle diyor: “Bekâr, Tanrı’yı ve O’nu nasıl memnun edeceğini, evli ise dünyayı ve karısını nasıl memnun edeceğini düşünüyor.”
Sayfa 331 - YarınKitabı okudu
Sevgi ise dünyevî değil, en yüksek uhrevî fazilettir.
Sayfa 302 - YarınKitabı okudu
Daha güçlü olanın herhangi bir şekilde sınırlandırılması, dinî tasavvurlardan başka neye istinad edebilir? Yoksa bir millet, kolayca imha edip malını mülkünü alabildiği bir azınlığa ne sebeple ve neyin adına tahammül etsin?
Sayfa 300 - YarınKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.