Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

100 Örnek Vakada Eğitim ve Kendi Kendine Yardım "iki Şey Ruhumuzu Karartır; Konuşacakken Susmak, Susacakken Konuşmak"

Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi

Nossrat Peseschkian

Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi Gönderileri

Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi kitaplarını, Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi sözleri ve alıntılarını, Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi yazarlarını, Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Kitaba puanım 10/10. Başlarında Pozitif psikoterapiyle, psikoterapi ve hikayelerle ilgili kısa kısa teorik bilgiler vardı ve bu bilgiler insanı sıkacak değil geliştirecek cinstendi. Ataerkil sistemin getirdiği düşünce dünyasından ve günümüz toplumsal sorunlarından bazılarına hikayelerin içinde yer verildiğini sezdim. Aziz Nesin'in dediği
Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi
Doğu Hikayeleriyle PsikoterapiNossrat Peseschkian · Beyaz Yayınları · 2008161 okunma
Herkes İçin Doğru Olanı Yapmanın Zorluğu
Günün sıcağında bir baba, oğlu ve eşeğiyle Keşan'ın tozlu sokaklarında ilerliyormuş. Baba esekteymis, oğlu ise hayvanın peşinden gidiyormuş. Yoldan geçen biri, "Zavallı çocuk, küçük bacaklarıyla eşeğe yetişmeye çalışıyor. Hem çocuğun perişan halde koştuğunu görüyorsun, hem de e-şeğin üstünde tembel tembel oturuyorsun? Pes hatta!" demiş. Babaya bu sözler çok dokunmuş ve ilk köşede eşekten inerek oğlunu bindirmiş. Fakat bir başka yolcu sesini yükselterek şöyle söylemiş: "Rezalet! Zavallı babası yanında yürürken, küçük velet orada sultan gibi oturuyor."Bu sözler de küçük çocuğu çok üzmüş. Babasının arkasına oturmasını istemiş. Bir süre sonra ise onları gören peçeli kadın, "Böyle şey hiç gördünüz mü? Hayvanlara ne eziyet, zavallı hayvancık!" demiş. Bu eleştiriye hedef olan baba ve oğul birbirine bakmış, hiçbir şey söylemeden eşekten inmişler. Fakat henüz birkaç adım atmamışlar ki, bir yabancı onlarla şöyle söyleyerek alay etmiş: "Tanrıya şükürler olsun, ben bu kadar aptal değilim. Siz ikiniz eşekten faydalanmak yerine niye yürüyorsunuz?" Baba bir avuç dolusu samanı eşeğin ağzına uzatırken, bir elini de oğlunun omuzuna koymuş ve şöyle söylemiş: "Ne yaparsak yapalım, beğenmeyen birisi çıktı. Galiba biz kendimiz neyin doğru olduğuna karar vermeliyiz."
Sayfa 191Kitabı okudu
Reklam
Paylaşılan sorumluluklar
"Daha fazla dayanamıyorum. Yapmam gereken dağ kadar iş var, kımıldayamayacak durumdayım. Sabah erken kalkmalı, evi toparlamalı, halıları süpürmeli, çocuklara bakmalı, pazar alışverişi yapmalı, akşam yemeği için en sevdiğin yemeği pişirmeli ve dahası akşam senin gönlünü hoş tutmalıyım." İşte kadının kocasına söyledikleri bunlarmış. Adam bir yandan yediği tavuğun budunu dişlerken, bir yandan da şöyle demiş:"Bunun nesi kötü? Bütün kadınlar senin yaptıklarını yapar. Şunu kabul etmelisin. Ben bütün sorumlulukları taşırken, sen sadece evde oturuyorsun."
Düşünceler gerçekle uyuşmadığında, çoğunlukla gerçekler düşünceye uydurulur.
Bizlere öyle geliyor ki, herkesin herşeyi yapması olanaksız. Fakat önemli olan bu değil. Önemli olan gelişmeleri için yer ve zaman ayırdığımızda, birçok beceri geliştirebildiğimiz.
Sayfa 173Kitabı okudu
Kimsenin işine yaramayan düşünceleri dile getirmektense, hiçbirini söylememen ve dilsiz olman daha iyidir. (İran Atasözü)
Reklam
İki şey ruhumuzu karartır; konuşacakken susmak, susacakken konuşmak.
Sayfa 143 - SadiKitabı okudu
"Biz tamamen farklı insanlarız, birbirimiz için doğru seçim değiliz." Bu düşüncenin evlilik sorunlarıyla çok yakın ilişkisi vardır. Ayrıca bu düşünce gelişme kavramının tersini ifade eder: "Aynılık bizi hareketsizleştirir. Bizi üretken yapan ise zıtlıktır." (Goethe)
İnsan ve Çatışmaları
İnsan çatışmalarından kaçmak ister, fakat onları, yükünü sırtlamış bir eşek gibi her yere ve her yeni eşe kendiyle birlikte taşır. Konuyla ilgili olarak Wilhelm Busen bir keresinde şöyle demiştir: "Yer güzel, zaman uygun. Yaşlı çapkın yine orada." Sadi bu durumu şöyle açıklamıştır: "Şeyh devamlı sarayın dekorasyonu ve yeniden düzenlenmesiyle meşguldür. Böyle yaparak, sarayının temelden başlayarak çok kötü durumda olduğunu ve duvarlarda çatlakların oluştuğunu görmezlikten gelir."
Sayfa 120Kitabı okudu
''Bir evliliği bitirmek, razı olmak veya yalan yaşamaktan yeğdir. Nitekim bir kadın şöyle der: Belki evliliği ben bitirdim, ama evlilik beni çoktan bitirmişti.''
Sayfa 117 - NietzcscheKitabı okudu
Reklam
Sadece tehlikeyle karşı karşıya kalan barış ve huzurun değerini bilebilir
204 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.