Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yakınçağ

Dünya Tarihi 4. Cilt

Susan Wise Bauer

Dünya Tarihi 4. Cilt Gönderileri

Dünya Tarihi 4. Cilt kitaplarını, Dünya Tarihi 4. Cilt sözleri ve alıntılarını, Dünya Tarihi 4. Cilt yazarlarını, Dünya Tarihi 4. Cilt yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Diplomasi görünüşte nezaket ve terbiye içerir fakat genellikle bir ülkenin başka bir ülkenin nazik mesajlarını kabul etmesinin nedeni, eğer öyle yapmazsa savaş çıkacağını bilmesidir.
Reklam
"Gençlik başarılarının sarhoşluğu içinde, kendimi asla hata yapmaz biri gibi görüyordum ve dolayısıyla da zalimlik ediyordum. Elde ettiğim aşırı güç yüzünden katil ve gaddar olmuştum. Ancak hapishanenin çürüyen hasırı üstünde yatarken, içimde iyiliğin ilk kıpırtılarını hissedebildim. Kalplerin en iyisinde bile... küçük de olsa bir parça kötülük kalır. O andan sonra, dünyadaki bütün dinlerin özünde yatan şeyi anladım: Onlar insansın içindeki kötülükle mücadele ediyorlar...Ve yine o andan sonra, tarihteki bütün devrimlerin neden yanlış olduğunu da anladım: Onlar yalnızca kötülüğün o anki taşıyıcılarını yok ediyorlar."
Sayfa 6 - Alexander SoljenitsinKitabı okuyacak
Üstelik Çin giderek yoksullaşıyordu da. Çin limanlarına İngiliz tüccarlar bir uyuşturucu olan afyonu getirmişlerdi. Afyon sayesinde güzel rüyalar gören "afyonkeşler" bu uyuşturucuyu bırakamazlardı. Milyonlarca Çinli bağımlı oldu. Çinli afyon kullanıcıları İngiliz tüccarlara afyon için muazzam miktarlarda para ödüyorlardı. Fakat İngilizler o kadar parayı Çin mallarına harcamadığından, Çin'den çıkan para girenden fazlaydı. Ülke yoksullaşıyordu. Çinli işçiler iş (ve genellikle aş) bulamıyorlardı. Vergiler de gitgide artıyordu. Çin'in yoksul halkı çaresiz, aç ve umutsuzdu. Onlara daha iyi bir yaşam sözü verecek kim olursa olsun ardına düşmeye hazırdılar.
Ancak zaman geçtikçe, King imparatorları erdemlerini yitirdiler. 1850 itibariyle, sarayda lüks, savurganlık ve yozlaşma hâkimdi. Devlet memurları yoksullardan faydalanmaya, vergi gelirlerine el koyarak zenginleşmeye başlamışlardı.
Taiping Ayaklanması
Çin'de ise yeni bir tür savaş başlamıştı; bu, ülkeler arasında değil de aynı ulustan zenginlerle yoksullar arasında yapılan bir savaştı.
Reklam
Ve Kırım Savaşı'nın en ünlü muharebelerinden biri olan Balaklava Muharebesi'nde, İngiliz subaylar, destek beklemek yerine, atlı askerlere, çok daha büyük bir Rus kuvvetine saldırmalarını emrettiler. Askerler itaat etti ve hemen hemen hepsi bu muharebede öldürüldü. Bu saldırı, daha sonra "Hafif Süvari Alayının Hücumu" şiiriyle ünlendi: Birileri hata yapmıştı. Karşılık vermek değil onların işi, Ya da sorgulamak herhangi bir şeyi, Savaşıp ölmek hepsinin kaderi. Ölüm vadisine sürdü atını Altı yüzü de.
Fransa kralı Osmanlı padişahına, eğer kilisenin anahtarını Fransızlar almazsa, Fransız savaş gemilerinin İstanbul'a saldıracakları tehdidinde bulundu. Bunu duyan I. Nikola da eğer Fransızlar anahtarı alacak olursa, güneye inip Türklere saldıracağını ilan etti. Ve dediğini de yaptı. Rus ordusu Osmanlı İmparatorluğu'nun kuzeyini işgal etti. Rusya'nın büyüyerek daha da güçleneceğinden korkan Fransızlar da Ruslara saldırdı. İngilizler de Fransızlara katıldı. Savaşın ilk yılında, Fransızlarla İngilizler Rusları Osmanlı lmparatorluğu'ndan çıkarmayı başardılar. Ancak iki ülke daha sonra Rusya'yı daha da zayıflatmaya karar verdi. Fransa ve Britanya Rusya'nın Sivastopol şehrini ele geçirmeye kararlıydı.
Victoria'nın imparatorluğu o kadar büyüktü ki İngilizler, "Britanya İmparatorluğu'nun topraklarında güneş asla batmaz!" derlerdi.
69 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.