Dünyanın Gözünde Atatürk

Ahmet Köklügiller

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türk Milleti en büyük oğlunu, ne yazık ki kaybetti. (Völkısche Beobachter gazetesi, Berlin, 12 Kasım 1938)
Sayfa 108Kitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal durmadan: ''Bir milletin itibarı ve bağımsızlığı, yalvarıp yakarma ile değil, şunun bunun acıma ya da adalet duygularına başvurmakla değil, doğrudan doğruya savaşmakla elde edilir, diye bağırıyordu. Şundan bundan merhamet ya da adalet dilenmek, bir ilke olmaz. Türk milleti ile gelecek kuşaklar, bunun böyle olduğunu unutmasın!"
Sayfa 143Kitabı okudu
Gelmiş geçmiş çağların değilse bile son birkaç yüzyılın en büyük Türk'ü, çağdaş dünyanın en dinamik önderi, 10 Kasım 1938'de öldü. Donald E . Webster (A.B.D) (The Turkey of Atatürk, Philadelphia, 1939) Çeviren: B.K. (Türk Dili dergisi, Kasım 1966)
Sayfa 134Kitabı okudu
Dagobert Von Mikusch (Almanya)
Batı uygarlığı, onsekizinci yüzyılda başlayan ve zamanımıza kadar uzanan bir atılımla kendi siyasal ve toplumsal kurallarını bütün dünyaya yaymıştır. Böylece Batı kültürü bir dünya kültü­rü halini aldı. İşte Türkiye'de de daha önceden başlayan bu batılılaşma hareketini Mustafa Kemal enerji ile ele alıp sona erdirmiş, sert ve çok kere amansız
Reklam
Fakat, Kemal Atatürk'ün karakterinin bir cephesini göstermek itibarile bir noktayı hatırlatmak isterim. Bize savaşlarından birisini anlatıyordu. Birden bire durdu: "Görüyorsunuz ya, dedi, birçok zaferler kazandım. Fakat bunların en büyüğünden sonra bile her akşam, savaş anlarında ölen bütün askerleri düşünerek içimde derin bir acı duyuyorum." George Benneb (Fransa) ("Vu" dergisi, 27 Şubat 1935)
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.