Düşünceler 1 - Kavramlar

Sezai Karakoç

Düşünceler 1 - Kavramlar Gönderileri

Düşünceler 1 - Kavramlar kitaplarını, Düşünceler 1 - Kavramlar sözleri ve alıntılarını, Düşünceler 1 - Kavramlar yazarlarını, Düşünceler 1 - Kavramlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Demek ki, turizm politikası iki yönlü olmak zorundadır. Biri, doğrudan turistlerin ihtiyaçlarına cevap verecek kuruluşların tesisi; öbürü genel hayat seviyesini yükseltme suretiyle, yani dolaylı yoldan turizm problemini halletme.
Toplum için üniversiteler, süreklice hakikatin, doğru, güzel ve iyinin buyruğunda olma, bir yandan yurdun imar ve kalkınmasına katkıda bulunma, öte yandan yeni idealist nesilleri ve kadroları yetiştirme şuurunun kurumları olduklarını tarihe karşı belgelemek zorundadırlar.
Reklam
Yüzyılımızda ise, her yüzyıldan daha fazla olarak, devletler arasındaki siyasî ve kültürel savaş, propaganda ağı, üniversitelere de uzanmakta ve hele kültürel ve sosyal değişim dönemlerinde kimi zaman büyük tahribat yapmaktadır.
67 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Saygıyla eğiliyorum üstad…
Şu hayatın bana getirdiği en güzel şeylerden biri de Sezai Karakoç’u anlama ve onun gibi düşünebilme fırsatıdır. Beni üzen kısmı ise, Montaigne’nin Denemeler’i kadar hatta daha fazla okunup anlaşılması gereken bir kitapken, çoğu insanın kitaptan haberinin bile olmaması… Medeniyet kavramından tutun da turizme, eğitime, üniversitelere kadar birçok fikir ve bakış açısı gösteriyor insana. Ustaca değindiği noktalar, pek çok soruna kendi üslubunca bulduğu çözümler, insana ‘gidilecek alternatif bir yol her zaman vardır’ dedirtiyor. Söylenecek başka söz yok. Bir Sezai Karakoç kitabıysa rafınızdaki, mutlaka okuyun.
Düşünceler 1 - Kavramlar
Düşünceler 1 - KavramlarSezai Karakoç · Diriliş Yayınları · 1995473 okunma
Şşşşttt ses yapma!
Efsaneleri rahat bırakalım. O devi uyandırmayalım. Çünkü, o devi bir kere uyandırıp sırtına binenler, kısa zamanda aldandıklarını anlayacaklardır. O dev, kendilerini kaldırıp yere çalacaktır. EFSANELER YANLIŞ YERDE KULLANILDIKLARININ İNTİKAMINI ALACAKLARDIR.
Hiç bu açıdan düşünmemiştim.
İnsanoğlu, öbür canlılardan farklı olarak hayalperest ve olağanüstüye eğilimli bir yaratıktır. (…) Yüzyılımızda dinden kopan insan ruhu ve zekası, yaradılışımızda var olan fizikötesi ihtiyacını, olağanüstüye olan tutkunluğunu efsanelerle gidermek yoluna saptı. Ütopyalar, milli rüyalar, toplum malihülyaları, ta uzak ve karanlık geçmişe uzanarak oradan kozmik enerjiler kapmak istedi.
Reklam
Eee, mutlu son beklemesinler zaten
Efsanelerin hakkını yemeyelim. 20. Yüzyılı böylesine çılgın girişimlerle kana boğan bu hülya ve hayallerin sorumlusu elbette efsaneler değildir. (…) Ama efsaneler, tüm aklı eleştirisiz ve denetimsiz egemenliğine aldığı anda, bir halk, bütünüyle bir sabit fikrin saplantısında çılgınca bir girişimle son aşamaya kadar giderse, beklenecek tek bir son vardır, o da şüphesiz trajik bir sondur…
Ve efsanenin bir trajik sonucu vardır…
Bugün de küçük çapta, geçmiş efsane dönemini esas alan Megalo İdea’yla Yunanlar, tahrif edilmiş Tevrat’a dayanarak Ortadoğu’yu kan ve ateşle zapta çıkan ve bu hayal uğrunda Amerikan gücünü de harcayan yahudiler, efsanelerin tesiriyle büyülenmiş gibi.
Dalga geçmenin edebîsi de pek tatlı oluyor:)
Teknik gücün tahmin edilen sınırları bile geride bırakmasından mıdır nedir, 20. Yüzyılda bazı ülkeler, efsanelerinin etkisinde birtakım çılgın girişimlerde bulundular. Mussolini’nin eski Roma’yı diriltme denemesi, Hitler’in Alman efsanelerine dayanan üstün ırk nazariyesinden hareketle dünya hakimiyetine kalkışması, bunu fırsat bilen karşıtlarının da kamçılamasıyla, Dünya Savaşı’na sebep oldu.
Şu hayatta iyi ki seni anlayabilme şansım oldu Sezai Karakoç…
Medeniyet yitirilince, yalnız, bir takım inançlar, düşünceler ve duyarlıklardan ibaretmiş gibi gözüküyor İslam, islam insanında. Bu yüzden de hep tartışmalar oluyor. Şurda burda mozayık* parçaları halinde yaşanan İslam ve medeniyeti. Ötesi bölük pörçük, çeşit çeşit gruplar… *mozayık: mozaik
738 öğeden 481 ile 490 arasındakiler gösteriliyor.