Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Düşünceler 1 - Kavramlar

Sezai Karakoç

Düşünceler 1 - Kavramlar Sözleri ve Alıntıları

Düşünceler 1 - Kavramlar sözleri ve alıntılarını, Düşünceler 1 - Kavramlar kitap alıntılarını, Düşünceler 1 - Kavramlar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Okullarımızda kütüphaneler adeta bir süs gibi durur. Ya çok kez kapalıdır. Ya da çok az öğrenci uğrar. Yabancı bir yamadır okul bünyesinde.”
Sayfa 39
Reklam
“Bilgi, âb-ı hayattır, ölümsüzleştirir insanı.”
Sayfa 44
Bknz: yitirdiklerimiz
Birkaç yüzyıldır içine girdiğimiz bunalım, medeniyetimizi yitirme biçiminde süreklice gelişmektedir. Medeniyet yitince, onun taşıdığı inanç, duygu, düşünce ve duyarlık da, başta dediğimiz gibi ayakta duramıyor.
Şşşşttt ses yapma!
Efsaneleri rahat bırakalım. O devi uyandırmayalım. Çünkü, o devi bir kere uyandırıp sırtına binenler, kısa zamanda aldandıklarını anlayacaklardır. O dev, kendilerini kaldırıp yere çalacaktır. EFSANELER YANLIŞ YERDE KULLANILDIKLARININ İNTİKAMINI ALACAKLARDIR.
Reklam
Eee, mutlu son beklemesinler zaten
Efsanelerin hakkını yemeyelim. 20. Yüzyılı böylesine çılgın girişimlerle kana boğan bu hülya ve hayallerin sorumlusu elbette efsaneler değildir. (…) Ama efsaneler, tüm aklı eleştirisiz ve denetimsiz egemenliğine aldığı anda, bir halk, bütünüyle bir sabit fikrin saplantısında çılgınca bir girişimle son aşamaya kadar giderse, beklenecek tek bir son vardır, o da şüphesiz trajik bir sondur…
Ve efsanenin bir trajik sonucu vardır…
Bugün de küçük çapta, geçmiş efsane dönemini esas alan Megalo İdea’yla Yunanlar, tahrif edilmiş Tevrat’a dayanarak Ortadoğu’yu kan ve ateşle zapta çıkan ve bu hayal uğrunda Amerikan gücünü de harcayan yahudiler, efsanelerin tesiriyle büyülenmiş gibi.
Hiç bu açıdan düşünmemiştim.
İnsanoğlu, öbür canlılardan farklı olarak hayalperest ve olağanüstüye eğilimli bir yaratıktır. (…) Yüzyılımızda dinden kopan insan ruhu ve zekası, yaradılışımızda var olan fizikötesi ihtiyacını, olağanüstüye olan tutkunluğunu efsanelerle gidermek yoluna saptı. Ütopyalar, milli rüyalar, toplum malihülyaları, ta uzak ve karanlık geçmişe uzanarak oradan kozmik enerjiler kapmak istedi.
Reklam
Efsaneler ve hakikatler, ancak kendi dünyaların da etkindirler. Efsaneleri hakikatin yerine yerleştirmeye kalkarsanız, o vakit, görülmemiş bir şey olur. Hakikat, bir efsane kahramam gibi çıkar gelir ve bütün işleri alt üst eder insan aklına gereken dersi verir.
Dalga geçmenin edebîsi de pek tatlı oluyor:)
Teknik gücün tahmin edilen sınırları bile geride bırakmasından mıdır nedir, 20. Yüzyılda bazı ülkeler, efsanelerinin etkisinde birtakım çılgın girişimlerde bulundular. Mussolini’nin eski Roma’yı diriltme denemesi, Hitler’in Alman efsanelerine dayanan üstün ırk nazariyesinden hareketle dünya hakimiyetine kalkışması, bunu fırsat bilen karşıtlarının da kamçılamasıyla, Dünya Savaşı’na sebep oldu.
Medeniyetlerin kaynağı tek bir medeniyettir; o da Hakikat Medeniyetidir.
O kadar dalıyoruz ki, asıl amacın ne olduğunu bile bilmiyoruz bazen.
Maddi faktörün şu ya da bu sebeple ağır basması, bir an için asıl amacı unutturabilir ya da geciktirebilir. Ama bu geçicidir. Tatminden sonra insan yine arayışına döner ve asıl amacı buluncaya kadar da aramaya devam eder.
Amaç ve araç…
Bizim araç olarak gördüğümüzü, materyalistler amaç olarak görürler. Marksizm, ayrıca, bu amaca belli bir yöntemle varmayı şart koşar.
684 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.