Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Edebiyat Nedir?

Jean-Paul Sartre

Edebiyat Nedir? Sözleri ve Alıntıları

Edebiyat Nedir? sözleri ve alıntılarını, Edebiyat Nedir? kitap alıntılarını, Edebiyat Nedir? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
(...)susmak demek dilsiz olmak değil, konuşmayı reddetmek, dolayısıyla yine konuşmak demektir.
İnsanın kendi içine fazla dalması iyi bir şey değil.
Reklam
Bir yapıt bir biçimde yazarından sıyrılmıyorsa asla güzel olamaz. Yazar kafasında tasarlamadan kendini betimlerse, kahramanları kendisinin denetiminden sıyrılarak gelip geçici isteklerini ona dayatırlarsa, sözcükler kaleminin altında bir anlamda bağımsızlıklarını korurlarsa, işte o zaman en iyi kitabını yazar
Sayfa 193 - CanKitabı okudu
"Şiirin Temeli..."
- "... Hiç kuşku yok ki heyecan, hatta tutku ve neden olmasın? Öfke, içtimâî kızgınlık, siya­sî nefret vardır şiirin temelinde. Ama bütün bunlar, bir taşlama ya da bir itiraftaki gibi dile gelmez orada. Ne­sir yazarı duygularını ortaya döktükçe açıklar, aydınlatır; şairse, tersine, tutkularını şiirine dökse bile, artık onları tanımaz olur: kelimeler bu tutkuları alır, onların özüne gi­rer ve değiştirir onları: skelimeler artık, şair için bile, bu tutkuları ima etmez, anlatmazlar. Heyecan eşyalaşmıştır, şimdi eşyanın donukluğuna, geçirimsizliğine kavuşmuştur ar­tık; heyecan, içine kapatıldığı sözcüklerin iki-anlamlı özel­liklerini alıp bulanıklaşmıştır. Kelime, şey-cümle, şeyler gibi tüken­mezleşmiş olarak, kendilerini doğuran duyguyu her yönden aşmaktadır..."
"Sihirli Bir Benzeyiş..."
- "... Böyle olunca, kelimenin iç düzeninde önemli değişiklikler meydana gelir. Sesliliği, uzunluğu, dişi ya da erkek takıları, görsel biçimi onun etli yüzünü oluştururlar ki, bu yüz imayı dile getir­mekten çok temsil etmektedir. Ters yönden bakarsak, im­a gerçekleşmiş olduğundan, kelimenin fizik görünüşü on­da yansımakta, ima da lafzî cismin bir sembolü gibi iş görmektedir. Aynı zamanda onun işareti olmaktadır, çünkü ima önceliğini yitirmiştir ve kelimeler yaratılmamış olduklarından, şair kelimelerin mi ima için, yoksa imlaların mı kelimeler için varolduğuna karar verememektedir. Böylece kelime ile ima edilen şey arasında ikili bir sihirli ben­zeyiş ve ima bağı kurulmaktadır..."
Şiirde yiten kazanır. Gerçek şair kazanmak için ölesiye yitirmeyi seçer.
Sayfa 27 - Yazmak Nedir?Kitabı okudu
Reklam
"Kelimeler ve Şeyler..."
- "... İşaretin iki anlamlılığı, insanın dilediği zaman onu bir cam gibi bakışlarıyla delip geçmesine ve onun içinden ima edilen şeyi izlemeye devam etmesine ya da bakışlarını bu imanın gerçekliğine çevirip onu bir nesne ola­rak kabul etmesine yol açar. Konuşan insan kelimelerin öte­sinde, nesnenin yakınındadır; şair ise kelimelerin berisin­dedir. Birinci için, kelimeler ehlileşmiştir; ikinci içinse, hala vahşidirler. Konuşan kimse için onlar yararlı birer anlaş­ma, zamanla aşınan ve işe yaramaz duruma gelince kaldırı­lıp atılan birer araçtır. Şair içinse bunlar, yeryüzünde tıpkı bir bitki ya da ağaç gibi doğal olarak gelişen şeylerdir..."
"Fikir ve Tecrit..."
- "... Gerek bizde, gerek bütün dünyada değişen yalnızca şekil değil, aynı zamanda maddedir; ve renkler ile sesler üzerinde çalışmak başkadır, derdini kelimelerle dile getirmek başkadır. Notalar, renkler, biçimler birer işaret değildir, bizi kendi dışlarındaki hiçbir şeye götürmezler. Tabii, onları salt kendilerine indirgemek de imkânsızdır, ve meselâ bir ses fikri, tecritten başka bir şey değildir: Tersine içlerindeki küçük karanlık anlam, hafif neşe, çekingen hüzün hep oradadır ya da bir sıcaklık dalgası gibi çevrelerinde titreşmektedir; renk ya da ses’dir bu anlam. Bir yeşil vardır, bir kırmızı vardır, hepsi bu; bunlar birer şeydir, her biri kendi başına vardır..."
"Sanat yalnızca öteki için ve öteki aracılığıyla var olabilir."
Mezarlıkların ne dingin yerler olduğunu Tanrı bilir. Bunun en sevimli örneği de kitaplıklardır. Ölüler oradadır : Bu ölüler yazmaktan başka bir iş yapmamıştır, uzun süredir yaşama günahından da kurtulmuşlardır ve zaten yaşamlarını ancak başka ölülerin onlar üzerine yazdığı kitaplardan tanımaktayızdır.
1.000 öğeden 831 ile 840 arasındakiler gösteriliyor.