Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Edebiyata Dair

Yahya Kemal Beyatlı

Edebiyata Dair Sözleri ve Alıntıları

Edebiyata Dair sözleri ve alıntılarını, Edebiyata Dair kitap alıntılarını, Edebiyata Dair en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Acıların Tadı
« Şâirlerimiz ıztıraplarımızı bir üzüm gibi pek iyi tadıyorlar, yalnız o üzümden şarabı çıkaramıyorlar; ızdırablarımızı, onunçün eskilerin aşkla şevki tattıkları gibi, tadamıyoruz!»
Sayfa 157 - İstanbul Fetih CemiyetiKitabı okudu
_Şiir Okumaya Dâir_
« Bir sedef'in içinde okyanus'un bütün uğultusu hissedildiği gibi, Türkçe'yi ifâde etmeği der-uhde eden (görev alan) sanatkârın kalbinde de bütün şiirimiz öyle uğuldamalıdır.»
Sayfa 10 - İstanbul Fetih CemiyetiKitabı okudu
Reklam
Bugünkü Türkçe
« Her halk kendi iklîminin lisânını söyler.»
Sayfa 89 - İstanbul Fetih CemiyetiKitabı okudu
Oysaki biz, bu işte hepten geriye gidiyoruz!
« Yeni bir millet olmak için mektep lâzım; bu en doğru fikrimizdir; fakat, mektep, muallimsiz ve kitapsız olmuyor: Muallim bu asırda ancak çekirdekten yetişebiliyor, mekteb kitabını ancak terbiye ve tâlim mütehassıs(uzman)ları yazabiliyor. Binâenaleyh, muallim yetiştirecek bir Dârülmuallimîn, ilmi Türkçeleştirecek bir Darülfünun, işte bu iki müessesenin lüzûmu, bu kurtuluş işinde her şeyden evvel göze çarpıyor.»
Sayfa 84 - İstanbul Fetih CemiyetiKitabı okudu
« Birçok zevâta (saygı değer kimseler), bizde niçin temâşa(tiyatro) yok? diye sorsanız; mükemmel bir sahnemiz, dekorlarımız, şumuz bumuz yok da ondan, derler. Bu cevâbı veren binlerce zevk sâhiplerine diyebilirsiniz ki bizde temâşâ yok. Çünkü siz henüz temâşâyı edebî bir nevî (tür) değil, bir sahne âyîni sanıyorsunuz.»
Sayfa 223 - İstanbul Fetih Cemiyeti, SahneKitabı okudu
Yahya Kemal'den Faruk Nafiz'e Varşova'dan Mektup:
« Şiir, kalbden geçen bir hâdisenin lisan hâlinde tecelli edişidir; hissin birdenbire lisan oluşu ve lisan hâlinde kalışıdır. Düşündüklerimizi vezinle ve lisanla ifâde edişimiz şiir değildir. Bir mısraın şiir olup olmadığı gaayet âşikârdır. 'Derûni Ahenk' ile ifâde edilmişse şiirdir. Fakat duyulmaksızın yalnız vezin ve lisan mümâresesiyle (alışkanlığıyla) söylenen söz şiir olmaz.»
Sayfa 48 - İstanbul Fetih CemiyetiKitabı okudu
Reklam
Neden Harf Devrimi Gerekliydi?
« Her şeyden önce, mekteplerimizde çocuklara okutulan elifbânın harflerini göz önüne getiriniz. Bu elifbâda kaç harf vardır ki ağzımızdan çıkan sesleri işâret eder, bunu düşününüz. Kısa bir müşâhededen sonra hükmedersiniz ki bu elifbâ Türkçe'yi aslaa ifâde edemez, çünkü Türk’ün her an söylediği sadâlı ve sadâsız harflerden mahrumdur, fazla olarak vücûdunu bile hissedemediği harflerle doludur. Demek ki, ilk madde olarak, milli elifbâmız yoktur.»
Sayfa 102 - İstanbul Fetih CemiyetiKitabı okudu
Şiirde De Ordu Millet
« İnzıbat (sıkı düzen) zâil (yok) oldukça edebiyat Sormagir Mahallesi'ne döndü. »
Sayfa 18 - İstanbul Fetih CemiyetiKitabı okudu
« Çocukken okuduğumuz kitapların hepsi aynı kıymette miydiler? O kitapları bir daha elimize alırsak anlarız ki bâzılarını, sırf o yaşa mahsus bir lezzetle tatmışız bâzılarını da o yaşta tam bir derecede anlayamamışız.»
Sayfa 197 - İstanbul Fetih Cemiyeti, Makber ve ÖlüKitabı okudu
Eski Edebiyat/ Sâde Bir Görüş
«* Bir edebiyat ölürse lûgat, vezin, sarf - nahiv (dil bilgisi) hevesleri ortalığı sarar, edebi nazariyeler kaynaşır, yenilik bir iptilâ olur, şiirin kendi ölür binlerce şâir ürer; tıpkı bir naaş, ruhu olduğu zaman bir vücûtken çürüdükten sonra bir kurt mahşeri kesildiği gibi! »
Sayfa 51 - İstanbul Fetih CemiyetiKitabı okudu
367 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.