Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eşrefiyye Sohbetleri

Muhammed Taki Osmani

Eşrefiyye Sohbetleri Sözleri ve Alıntıları

Eşrefiyye Sohbetleri sözleri ve alıntılarını, Eşrefiyye Sohbetleri kitap alıntılarını, Eşrefiyye Sohbetleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kitap Okumak ve Zikir
Zikir, Allah ile irtibat noktasında kitap okumaktan daha önemli değil midir? diye soran bir müridine Taki Osmani şu cevabı verdi: - Dini kitapları sahih ve salih niyetle okumak Allah'ı zikretmenin bir başka şeklidir. İşte Aradığım Fetva :D
Sayfa 240 - RıhleKitabı okudu
Takdim
Sonra modernleştik. Eşyaya, haza ve hıza, yani “dünyaya “ mahkûm olduk. Kitaplardan okumak sûretiyle edindiğimiz “dini bilgiler” ahiret endişemizi artırmıyor artık. Zira öğrendiklerimizi nefsimizde yaşamak için değil, başkalarına anlatmak belki -kaba tâbirle- “satmak” için öğrenir olduk.
Sayfa 14 - rihle kitapKitabı okudu
Reklam
İlim talebesi bir ilmi merkeze kayıtlı olan değil, yürürken, otururken, bir şeyler yerken zihni daima ilmi meselelerle meşgul olan kimsedir. Maalesef bugün bizler sahip olduğumuz ilmi seviyeyi yeterli görüyoruz.
Sayfa 150
"Günah işlememek için kararlılık göstererek elimden geleni yapıyorum ve bunda beni muvaffak kılması için Cenâb-ı Hakk’a yalvarıyorum; ancak Allah muhafaza günah işleyecek olursam da bu sefer günah işlememek için sarf ettiğim çabanın boşuna olduğunu düşünmeye başlıyorum." diyen birisine Muhammed Taki Osmânî şöyle dedi: "Edilen dualar asla boşa gitmez. Hata yaptıktan sonraki pişmanlık hissi bile o duanın etkisidir. Dolayısıyla ne hevesiniz kırılsın, ne de çaba sarf etmekten ve dua etmekten vazgeçin. Günahtan kaçınmak için kararlılık göstermeli ve bunun için de dua etmeliyiz. Elbise kirlendiğinde yıkarız; ama tekrar kirlendiğinde "nasıl olsa yine kirlenecek" düşüncesiyle temizliği bırakmak olur mu?
Sayfa 82
Çağın Hastalığı: Günahlardan Kaçınmamak
Muhammed Takî Osmânî şöyle dedi: “Günümüzde çok yaygın iki büyük günah var. Dindar görünen kimseler bile bundan sakınmak için çok az dikkat ediyor. Bunlardan birincisi dil ile işlenen yalan, gıybet, küfür, boş söz gibi şeyler. İkincisi ise gözle işlenen namahrem birisine şehvetle bakmak günahtır. Bunlardan tamamen sakınmak çok özel çaba gerektiriyor.”
rihle kitapKitabı okudu
İmdâdullah et-Tehânevî’nin, “Bir günah işlerseniz derhal tevbe edin ve sâlih amel işleyerek bunu telafi edin. Tevbeyi asla geçiktirmeyin” şeklindeki sözüne Muhammed Takî Osmânî şunu ekledi: “Günahı nerede işlediyseniz hemen orada tevbe etmelisiniz ki mahşer günü tevbe ettiğiniz yer tevbenize şahitlik etmiş olsun.”
rihle kitapKitabı okudu
Reklam
AbdülFettah Ebû Ğudde, muasır âlimlerden Mustafa Sibâî’nin şöyle dediğini nakleder: “Herhangi bir günahı işlemeye karar verdiysen nefsine Allah’ı hatırlat. Yine de vazgeçmiyorsa güzel insanların ahlâkını hatırlat. Buna rağmen nefsine söz geçiremiyorsan, işlediğin günahı insanların duyması halinde hissedeceğin utancı düşün. Hâlâ o günahı işlemekten vazgeçmediysen o andan itibaren artık insan olmaktan çıkmış sayılırsın.”
rihle kitapKitabı okudu
Önce Nefsimizi Düzeltmeliyiz, Başkalarını Değil!
“Ne zaman ki dini, takva boyutunda yaşamaya başlasak ilk işimiz başkalarının hatalarını düzeltmek oluyor. Bu, kansere yakalanan bir kişinin soğuk algınlığına yakalanan kişi için endişelenmesine benziyor. Normal şartlarda kendisi ağır bir şekilde hastalanmış olan kişi başkalarının ufak tefek rahatsızlıklarını asla önemsemez. Sorun şu: Biz kendi hastalıklarınızı henüz tam anlamıyla bilmiyoruz. Başkalarına verdiğimiz öğütleri kendimiz tutacak olsak kalp kırmak, iftira ve gıybet gibi kötü hasletler yok olacak.”
Sayfa 90
Dindar birisi bana oğlunun ne kadar zeki ve başarılı olduğunu, ödüller aldığını, Amerika’nın en iyi şirketlerinden birinden iş teklifi aldığını söyleyerek oğlunu övdü. Sonunda şöyle dedi: ‘Tek eksiği hayatında biraz gayr-i İslâmîlik var.’ Bu söylediği sanki basit bir şeymiş gibi! Bu durum bana sağlıklı bir kişinin aniden ölümünü hatırlattı. Doktor gerekli incelemeleri yaptıktan sonra şöyle demiştir: “Bu kişinin eklemleri, kemikleri, gözleri, kulakları, derisi, dili ve diğer organları sapasağlam. Tek sorun şu ki ruhunu teslim etmiş!” Aynı bunun gibi! Dünyevî meseleler bir kişinin Müslümanlığını etkiliyorsa o kişi aslında ölüdür.
Günahlardan Sakınmak İçin
“Ne zaman günah işleme arzusu ortaya çıkarsa, Allah’ın yardımını dile ve o günaha düçar olmamak için duâ duâ yakar. Allah’ın izniyle buna muvaffak olduktan sonra da Allah’a çokça şükret ve günahlardan sakınmak için sabitkadem ol! Bu tarz isteklerin zamanla azalacaktır.”
rihle kitapKitabı okudu
187 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.