Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Estetik Anlayış

Moritz Geiger

Estetik Anlayış Gönderileri

Estetik Anlayış kitaplarını, Estetik Anlayış sözleri ve alıntılarını, Estetik Anlayış yazarlarını, Estetik Anlayış yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Estetik bilim, kendi nesnesinin gerçekliğini aramak istemeyen, fenomenal yapının önemli olduğu pek az bilim kollarından birisidir. Eğer bir yerde fenomenolojik yöntemin ne başardığını gösterilecekse, bu yer estetik alanıdır.
Sayfa 127 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Fenomene bakarsak şunu söylememiz gerekir: sözcüğün anlamı var. Ama onun ben’e bağlılığı üzerinde de düşünülebilir: sözcüğe anlamı veren bir ben’dir. Sözcük ve anlam ilişkisini birbiri içine koyan, bir ben’dir. Şimdi ben’in bu ilişkiyi kuran akt’ına ilgi duyulabilir
Sayfa 127 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
onlar fenomen olarak, bir ben için fenomendirler. Tual üzerindeki manzarayı karşısına alan bir ben’dir; trajik olanı kendinden çıkararak dramatik olaya yerleştiren, bir ben’dir.
Sayfa 127 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Felsefi estetik:
Platon’la onları, dünya üstü olanın dünyaya yansıması, Schelling’le sonlu olanda sonsuz olanın tasviri olarak görür. Ya da Kant’la, estetik değerleri başka değer kategorileriyle, iyi ve hoş olanla karşılaştırır ve felsefedeki yerini göstermeye çalışır.
Sayfa 126 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Fenomenolojik yöntemin ilk belirtisi, onun fenomenlerde kalması, onun işinin fenomenleri araştırmasıdır. İkinci belirtisi ise, bu fenomenlerin rastlantısal teklikleri ile ilgili koşullarını değil, özlerini kavramaya çalışmasıdır. Üçüncüsü, bu özün ne deduktion ne de induktionla, fakat sezgi ile kavranması gerektiğidir.
Sayfa 120 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Yöntemler denenmek içindir, yöntemler uygulanmak isterler. Eğer uygulamaları yoksa, onlar rölantide çalışan makinelerdir.
Sayfa 114 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sanatsal yaşam, varoluşsal bir yaşam olmakla, tanrı ve kader ile dinsel ilişki, metafizik bilgi, insanın öteki insanlarla olan varoluşsal bağı, varoluşun değerlere açılması gibi, her biri kendi tarzında varoluşsal anlam taşıyan, başka dört büyük yaşam çizgisine katılır.
Sayfa 113 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Sanat tanrısı kendini sadece derin sarsıntılar, gök gürültüsü ve şimşeklerle göstermez; o apolloncu dinginliğin hafif nefesinde de vardır.
Sayfa 113 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
sanat tavrında bir gerçeklikten soyutlama vardır ve de bir gerçekleştirme. Gerçeklikten soyutlama amaç için bir araçtır. Nesneler gerçeklikten soyulurlar ki, onların yaşanması daha gerçek olsun; onların yaşanması gerçekleştirilsin. Ve böyle gerçek yaşantıların ağırlığından kurtulmayı sanatta arayanlar yanında başkaları da vardır: Onlar da günlük hayatların boşluk ve içsizliğinden, sanatın daha dolu, daha varoluşsal (existentiel) yaşantılarına sığınırlar. Onlar gerçek yaşantılar değil, ruhsal-varoluşsal yaşantılar ararlar.
Sayfa 112 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Platon’un metafizik bir kılığa bürüyerek tasvir ettiği tutkunluk: “İnsan dünyadaki güzel şeylere baktıkça, hakiki güzelliği anımsar ve kanatlanır, güzele doğru uçmak ister. Ama kanatları onu o kadar yükseklere taşıyamadığı için, bir kuş gibi gökyüzüne bakar ve unutur aşağıda olup biteni ve o karışanlardan sayılır.”
Sayfa 106 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
91 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.