Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ethica Gönderileri

Ethica kitaplarını, Ethica sözleri ve alıntılarını, Ethica yazarlarını, Ethica yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bildiğimi bildiğini bilmiyordum Spinoza:))
...zihin fikri, yani fikrin fikri, fikrin özünden başka bir şey değildir... bir kimse bir şeyi bilirse, bundan dolayı o şeyi bildiğini de bilir ve aynı zamanda bildiğini bildiğini de bilir...
Sayfa 147 - Alfa Felsefe.
... her insan alışkanlığın bedenindeki şeylerin imgele­rini düzenleyişine göre, bir düşünceden diğerine geçer. Örneğin bir asker kumda bir atın izlerini görünce at düşüncesinden hemen atlı düşünce­sine geçecektir, sonra da savaş düşüncesine ve bunun benzeri diğer düşüncelere. Ama bir köylü bu tür bir at düşüncesinden hemen saban düşün­cesine, ardından tarla düşüncesine ve benzeri diğer düşüncelere geçecektir. Böylece her insan şeylerin imgelerini birbirine eklemeye ve bağla­maya alışkın olduğu şu ya da bu tarza göre bir düşünceden bir başkasına geçecektir.
Sayfa 144 - Alfa Felsefe.
Reklam
Ama bütün mükemmel şeyler nadirdir ve bir o kadar da zor bulunur
Sayfa 362 - KabalcıKitabı okudu
Hiç kuşkusuz nadir bulunan bir yolun çetin olması da çok doğaldır.
Sayfa 362 - KabalcıKitabı okudu
Halkın bu konudaki ortak inancı benimkiyle uyuşmuyor gibi. Çünkü çoğu insan ihtiraslarına kapıldıkça özgür olacağına, tanrısal yasaya göre yaşamak zorunda kaldıkça da haklarından olacağına inanmış bir kere. O halde bu insanlar ahlakı, dini ve mutlak olarak sağlam bir karakter yapısına özgü olan her şeyi, öldükten sonra kurtulacakları bir yük olarak görüyor ve bu esaretlerinin, yani dindarlığın ve dinin ödülünü bu şekilde alacaklarını ümit ediyor. Sadece bu ümit de değil onları tanrısal yasanın buyruklarına göre bu kadar zayıf ve güçsüz bir karakterle yaşamaya iten, aynı zamanda ve her şeyden önce ölümden sonra korkunç şekilde cezalandırılma korkusu. Insanlarda bu ümit ve bu korku olmasaydı, bunun yerine zihinlerinin de bedenle birlikte öleceğine ve dindarlığın yükü altında ezilen zavallılar için öte yaşam diye bir şey olmadığına inanmış olsalardı, kendi doğallıklarına dönüp kendi ihtiraslarına göre yaşamlarını biçimlendirirler ve kendi kendilerine değil de kader tarafından yönetilirlerdi.
Sayfa 360 - KabalcıKitabı okudu
Zihin her şeyin zorunlu olduğunu anladıkça duygular üzerindeki hakimiyetini arttırır, yani duygulara daha az maruz kalır
Sayfa 332 - KabalcıKitabı okudu
Reklam
Çünkü bizler sevinç duygusunu tattıkça daha mükemmel bir duruma geliriz ve böylelikle tanrısal doğaya katılmış oluruz; çıkarımızı gözeten doğru aklın yönetiminde yaşanan hiçbir sevinç asla kötü olamaz. Ama korkunun tesiri altında hareket eden, kötüden sakınmak kaygısıyla kendini iyilik yapmaktan da alıkoyan insan akılla yönetilemez.
Sayfa 323 - KabalcıKitabı okudu
Insanın hakiki özgürlüğüne ilişkin olarak sunduğum bu ve bu türden görüşler insanın sağlam karakteriyle ilgilidir, yani yürekli ve yüce gönüllü bir karaktere sahip oluşuyla. Ama bence burada sağlam karakterin özelliklerini teker teker saymaya hiç gerek yok ya da güçlü bir insanın hiç kimseden nefret etmediğini, hiç kimseye öfke duymadığını, hiç kimseyi kıskanmadığını ve hiç kimseye kızmadığını, hiç kimseyi küçümsemediğini ve birazcık bile olsa kendisiyle böbürlenmediğini de söylemeye.
Sayfa 312 - KabalcıKitabı okudu
Sadece özgür insanlar birbirlerinin kadrini bilirler.
Sayfa 310 - KabalcıKitabı okudu
Cahiller arasında yaşayan özgür bir insan mümkün mertebe onların yapacağı iyiliklerden uzak durmaya bakar.
Sayfa 309 - KabalcıKitabı okudu
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.