Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden Seçmeler

Evliya Çelebi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir diğer fıkrada şudur:
Kedinin biri bir damdan diğer dama sıçrarken havada donuk kalmış. Sekiz ay sonra Nevruz-ı Harzemşahi geldikte don çözülünce miyavlayarak yere düşmüş.
Reklam
Trabzon Halkı Beşinci iklimde olmakla suyunun ve havasının güzelliğinden bütün halkı zevk ehli, gezip tozmaya, yiyip içmeye eyilimli, gamsız ve kayıtsız zarif ve âşık kimselerdir. Yüzlerinin rengi kırmızıdır. Kadınları Abaza, Gürcü, Çerkes güzelleri olmakla sanki her biri birer ay parçasıdır.
Sayfa 143 - İskele YayınlarıKitabı okudu
Memleketi güzel, halkı sevimli, tarlaları çok, nimetleri fazla, hoş, mamur ve büyük bir şehirdir. Anadolu'daki büyük şehirlerden biri de bu Bursa'dır.
Sayfa 99 - İskele YayınlarıKitabı okudu
Rüyamda Hz. Peygamber'i görüp “şefaat” yerine yanlışlıkla "seyahat" dediğimin ertesi günü, sabahleyin Gedikpaşa semtindeki eski dostum olan Okçuoğlu Ahmet Çelebi'nin evine gittim. Gördüm ki büyük bir hazırlıkla Bursa şehrine gitmeye karar vermiş. Bana: "Kardeşim Evliya! Gel seninle yoldaş olup beş on gün içinde eski payitaht (başkent) olan Bursa şehrini görüp gezelim. Belki üzgün gönlümüz şenlenir. Orada eski Osmanlı padişahlarının mezarlarını ziyaret edelim. Hele Emir Sultan Hazretleri'nin türbesine yüz sürüp gönlümüzü aydınlatalım.” deyince içime bir ateş düştü. Hemen kabul ettim.
Sayfa 90 - İskele YayınlarıKitabı okudu
Trabzon, Osmanlı Hanedanı'ndan dört padişaha taht yeri olmuş eski bir şehirdir.
Sayfa 139 - İskele YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Trabzon ismi nereden geliyor
Fatih büyük bir ordu ile karadan ve denizden Trabzon'u kuşatıp 1461 tarihinde 70 gün kuşatmadan sonra Rumlar'ın elinden aldı. Suyunun ve havasının güzelliğinden hoşlanarak adına "Tarab efzün" dedi. Doğrusu burası yiyip içme yeridir. Bir adı "Aşağı Batum Şehri"dir. Bazıları "Tarab efzün" derler ama halk "Turabuzan"der.
Sayfa 138 - İskele YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.