Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden Seçmeler

Evliya Çelebi

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden Seçmeler Gönderileri

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden Seçmeler kitaplarını, Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden Seçmeler sözleri ve alıntılarını, Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden Seçmeler yazarlarını, Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden Seçmeler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her izzet-ü sürürün sonu nâkâmlık imiş, Güzel günün nihayeti telhgâmlık imiş. Mânâsı: Her yüceliğin ve her sevincin sonu isteğine erememekmiş. Güzel günün nihayeti ıstırap imiş.
Reklam
472 syf.
·
Puan vermedi
·
64 günde okudu
Güzel bir yolculuktu... Seyahatnameler lafzen yorucu olsa da hissiyatlı okuyucular için oldukça nadide eserler. Eserin ruhunu daha fazla hissedebilmek adına benim için özel olan saatlerde okumaya gayret ettim. Atsız'ın bazı noktalarda açıklamalara başvurarak eseri daha anlaşılabilir hâle getirmesini oldukça başarılı buldum. Yine de seyahatname okumanın özel bir gayret gerektirdiğini düşünüyorum. Zaten bir ömür adanarak ortaya çıkan böyle eserlere, basit bir yaklaşımın yakışmayacağı kanaatindeyim.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden Seçmeler
Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nden SeçmelerEvliya Çelebi · Ötüken Neşriyat · 20211,116 okunma
Mumlar tükenir, güneş doğar, ben hâlâ okurdum; gözüme uyku girmezdi.
Oğul! Sakın ola besmelesiz yemek yeme. Adam yoksul olur. Sırrın varsa en yakınına bile söyleme. İyi adını kötüye çıkarma. Kötüye yoldaş olma. Zararını çok çekersin.
..kötülüğe karşı iyilik etmek şanımızdır. Demişler ki; iyilik eyle suya sal, balık bilmezse Hâlık bilir."
Reklam
Bir insan gerçekten Allah' a teslim olursa, hiç ummadığı anda Allah ona yardım eder.
Her ne kadar İstanbul u Fatih Sultan Mehmet fethetti ama imar eden kanuni Süleyman Han dır.
77 tane büyük evliya vardı.
Fatih in İstanbul u kuşatması sırasında islam askeri arasında 77 tane büyük evliya vardı. Bunlar Ak Şemsettin , Sivaslı Kara Şemsettin , Molla Gürâni , Emir Buhari , Molla Fenari , Cebe Ali , Ensari dede , Molla Pulad , Aya Dede , Horos Dede, Hatablı Dede , Şeyh Zindani ve bu makule evliyalardı. Fatih bunlardan himmet rica etti ve " İstanbul devletinin yarısı sizin yarısı islam gazilerinin ve dörtte biri benim olup ganimet malı ile her birinize birer zaviye , ocak ve imaret , mektep medrese ve darülhadisler yapayım ." Diye söz verdi.
Amber-i Çin Camii
Kırım’da zengin bir tüccar cami yaptırmaya başlar. Binlerce kişi toplanır, yardım eder. O sırada inşaatın yanından bir ticaret kervanı geçer. Kervan on katar deve, misk ve amber yüklüdür. Kervan sahibi selam vermez. – Ey kervan sahibi, nereden gelip nereye gidersiniz? Yükünüz nedir? Diye sorarlar. Ama kervan sahibi oralı değildir. Kasıla kasıla geçer gider. Cami yaptıran tüccar kızar. Adamlarıyla kervanı çevirir. Adamları, develerin üzerindeki bütün yükü indirirler. Yükte ne kadar misk ve amber varsa, sahibinin gözünün önünde, hepsini çamura katarlar. İnşaatın harcını, su ile değil de misk ve amberle kararlar. Kervancı ne yapacağını bilemez. Hayret içinde oradan oraya koşuşturmaya başlar. Konuşur ama kimseye dinletemez. Tüccar onu alıp evine götürür. Büyük bir ziyafet verir. Yemekten sonra develerine altın yükleyip: – Var şimdi git can kardeşim. Ama selamı unutma! Der. Kendini de bir şey sanma. Cami tamamlanır, ismini Amber-i Çin Camii koyarlar. Ne zaman ki yağmur yağsa, cami duvarları pek güzel kokar. Hatta ben, denemek için toprağından bir parça alıp ateşe koydum, hakikaten amber koktu
Reklam
Karadeniz illerinden Giresun
Fatih Sultan Mehmet Han, Mühasip Mahmut Paşa vasıtasıyla Giresun kalesini fethettirmiştir. Fatih, paşası Mahmut Bey'e; '' Bu gece kale altına giresun '' diye ferman vermiştir.Paşa da metrise girip kaleyi fethettiği için ' Giresun ' denmiştir.
Trabzonun isimi
Fatih büyük bir ordu ile karadan ve denizden Trabzon' u kuşatıp 1461 yılında ve yetmiş gün süren kuşatmadan sonra Rumların elinden aldı. Suyunun ve havasının güzelliğinden hoşlanarak adına " Tarab efzun " ( eğlencesi fazla ) dedi.
Kâbe'nin altın oluklarını kendi elleriyle yapan Evliya Çelebi'nin babası Mehmed zıllî efendidir.
Ben, elli yılda 18 sultanlık ve krallık yer gezdim. Hiçbir yerde bu kadar hayrat görmedim. Zamanın sonunda dek Osmanlı hanedanının nimeti bol ve kalıcı olsun.
Selimiye camii Dört minare, üçer şerefeden on iki tabaka eder. Bu da 2. Selim Han'ın 12.Osmanlı padişahı olduğuna işarettir
517 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.