Büyük Sultanlar Serisi

Fatih Sultan Mehmet

Hasan Yiğit

Fatih Sultan Mehmet Gönderileri

Fatih Sultan Mehmet kitaplarını, Fatih Sultan Mehmet sözleri ve alıntılarını, Fatih Sultan Mehmet yazarlarını, Fatih Sultan Mehmet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yedi dil bilen, iyi bir okuma alışkanlığı kazanmış olan sultan, zamanda şairdi. Şiirlerini Avni mahlasıyla yazıyordu. 1481 yılında öldüğünde, yeni bir sefere çıkmak üzereydi.
Sayfa 94 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Aslında, Uzun Hasan da Sultan Mehmet de Türk kökenliydi. Bu savaşı el altından Papa ve Hristiyan krallar teşvik etmişti. Fatih yenilirse zayıflar, Osmanlıların Avrupa'dan atılmaları kolay olurdu.
Sayfa 94 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Reklam
Sare Hatun, merakla sordu: "Hey oğul Mehmet, bir Trabzon için bunca meşakkat çekmeye değer mi?" Sultan Mehmet, şöyle cevap verdi: "Anacığım, biz bu zahmetleri Trabzon için çekmeyiz. Bütün bu zahmetler Allah rızası kazanmak içindir. Eğer bu zahmeti çekmezsek, ne ölenimiz şehit ne de yaşayanımız gazi olabilir. "
Sayfa 92 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Sefer için hazırlıklar başladığında, vezirlerden biri: "Sultan'ım, sefer nereyedir?" diye sordu. Fatih, vezirin yüzüne dik dik baktı: Eğer, sakalımın tellerinden biri bunu öğrenirse onu koparır, yakarım." diye cevap verdi.
Sayfa 87 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Fatih'e casusluk ettiğine inanılan Lukas Notarus (Bazı tarihçilerde Nofaras) huzura alındı. Fatih, ona şunları söyledi: "Teslim olmamakla şehre zarar verdiniz. Bak, şehrin yarısı harap oldu. İnsanlarınız esir alındı. Teslim olsaydı- nız esir alma olmayacaktı. Bilmeniz gerekir ki biz Müslümanlar, teslim olanı esir etmezler."
Sayfa 77 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Sultan, artık Fatih unvanını hak etmişti. Bundan böyle Fatih Sultan Mehmet olarak tarihe geçecekti. Ayasofya'nın derhal cami olarak düzenlenmesini emretti. Ayasofya, Bizanslılar döneminde İstanbul'un en büyük kilisesi idi. Osmanlılar döneminde ise 1934 yılına kadar, Ayasofya Şeyhi'nin yönetiminde Ulucami olarak, baş camilik
Sayfa 74 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Reklam
Top atışlarının başlamasıyla birlikte uzun merdivenler surlara dayandı. Merdivenlerde, gerek Rum Ateşi, gerek dökülen kaynar sıvılar, gerek atılan taş ve oklar, birçok askerin şehit olmasına sebep oldu. Ancak, şehit olanların yerini hemen yenisi alıyordu.
Sayfa 72 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Akşemseddin, Sultan Mehmet'in hocasıydı. Ancak, döneminin ünlü bir doktoruydu da. Bulaşıcı hastalıklar üzerinde yaptığı araştırmada, temizliğin önemini (hijyen) anlamış, insanların, eşyaların temiz tutulmasını, giyeceklerin kaynatılarak yıkanmasını istemiş, hastanesinde bunun uygulamasını yaptırmış, salgın hastalıkların yayılmasını azaltmıştı. Kanserli hastaları bir araya toplatmış, onlar üzerinde çalışmalar yapmıştı. Sağlığa yararlı bitkiler üzerinde geniş çalışmalar yapmış, bu konulardaki bilgilerini yazmıştı.
Sayfa 70 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Sultan Mehmet'in her moralinin bozulduğunda imdadına yine Akşemseddin, yetişti. Onu sakinleştirdi. En son, İstanbul'un 29 Mayıs sabahı fethedileceğini söyledi. Söylediği doğru çıktı.
Sayfa 69 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
Akşemseddin, kuşatma sırasında Sultan Mehmet'in yakınında bulunan hocalarından biriydi. İstanbul'u fethetmeye gelen Müslüman Emevi ordusunda bulunan Eyüp Sultan'ın Eyüp'teki mezarını bir gece rüyasında görerek bulmuştu. Eyüp Sultan, Hazret-i Muhammed'in Medine'de en yakınlarından olan bir sahabeydi. İstanbul surları önünde, seksen yaşında şehit olmuştu. Eyüp'te gömülü olduğu biliniyordu.
Sayfa 69 - Maviçatı Y.Kitabı okudu
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.