Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefe Defterleri

Vladimir İlyiç Lenin

Felsefe Defterleri Sözleri ve Alıntıları

Felsefe Defterleri sözleri ve alıntılarını, Felsefe Defterleri kitap alıntılarını, Felsefe Defterleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
S. 32: «Spinoza'nın özü, birliktir; Leibniz'in özü ayrılıktır, farktır.» S. 34: Spinoza'nın felsefesi bir teleskop'tur, Leibniz'in felsefesi bir mikroskop'tur. «Spinoza'nın dünyası, tanrının akromatik camıdır; içinden doğru biricik tözün göksel ışığından gayrı hiç bir şey göremediğimiz, hiç bir şeyin renklendirmediği bir ortamdır bu. Leibniz'in dünyası çok yüzlü bir billûr, bir elmastır; ve kendine özgü doğası sayesinde, tözün basit ışığını alabildiğine çeşitli bir zenginliğe dönüştürür ve aynı zamanda karartır bu elmas» (sic!)
FEUERBACH'IN LEIBNIZ'IN FELSEFESİNİN AÇIKLANMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE ELEŞTİRİSİ KİTABININ ÖZETİ
İnsan hakları üzerine
İnsan hakları, insanı dinden kurtarmaz, din hürriyeti sağlar insana; insanı mülkiyetten kurtarmaz, mülkiyet hürriyeti sağlar insana; insanı, hayatını az çok dürüst bir şekilde kazanma zorunluluğundan kurtarmaz, tam tersi, özel teşebbüs hürriyeti sağlar insana. İspatlandı ki, İnsan Haklarının modern devlet tarafından tanınması, köleciliğin antik devlet tarafından tanınmasından başka bir şey değildir. Antik Devletin doğal temeli kölecilikti, modern devletin doğal temeli ise burjuva toplumudur, burjuva toplumunun insanıdır. Yani; öbür insanlara, kendi özel çıkar ve doğal zorunluluk bağlarından başka hiç bir bağla bağlı bulunmayan ve çıkara dönük emeğin köleliği altında, kendi bencil ihtiyacıyla öbür insanların bencil ihtiyacının köleliği altında yaşadığının bilincinde olmayan, bağımsız insandır. Doğal temeli işte bu olan modern devlet, evrensel insan hakları bildirisi ile bu temeli, işte bu karekteri ile tanımış oluyordu. Lenin, Felsefe Defterleri,
Sayfa 28