Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gayri Resmi Yakın Tarih

Mustafa Akyol

Gayri Resmi Yakın Tarih Gönderileri

Gayri Resmi Yakın Tarih kitaplarını, Gayri Resmi Yakın Tarih sözleri ve alıntılarını, Gayri Resmi Yakın Tarih yazarlarını, Gayri Resmi Yakın Tarih yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sevr Antlaşması'nı protesto edenlerin arasında Kürtler ön saftaydı....
Kürtler tüm bu savaşlarda, resmi dili Türkçe olan Osmanlı devleti adına savaşmıştı. Peki, bu sadakat nereden geliyordu? Mcdowall'a göre, en önemli faktör Müslüman kimliğiydi.
Reklam
Trablusgarp, Yemen ve Balkan savaşları ile Birinci Dünya savaşı'nda bir çok Kürt, Osmanlı ordusunda görev aldı.
1514 tarihli çaldıran savaşı ile Yavuz , Safevi tehlikesini önemli ölçüde püskürttü. O zamana kadar Safevilerden rahatsız olan Sünni Kürt ve Türkmen aşiret beyleri , bu savaşta Osmanlı ordusuna büyük destek verdi.r
Eğitim sistemi, Türkiye sınırları içinde Kürt kimlikli vatandaşların da yaşadığı, bunların özgün bir dilleri ve kültürleri olduğu konusunda bize hiçbir bilgi vermiyor. Liseden mezun olan bir Türk vatandaşı bu gerçek hakkında hiç bir şey öğrenmiyor.
Eğitim sistemimiz hepimizin zihninde. " temiz sayfa " açtığı ve sonra da onu belirli bir ideolojiyle doldurduğu için, bu sayfanın dışında kalan gerçeklere şaşırıyoruz.....
Reklam
Osmanlı kayıtlarında yüzyıllar boyu "bilad-ı- Erkâd" kürt beldeleri olarak anılmıştı, Osmanlılar coğrafi bir bölgenin, üzerinde yaşayan insanların etnik kimliği ile adlandırılmasında bir sorun görmüyordu.
Bu tahrip süreci Türkler ile Kürtler arasındaki bin yıllık kardeşliği de epey örseledi. Çünkü Kürtler nasıldır diye sormak ve onları da tanıyan ve kucaklayan bir " milli kültür" inşa etmek yerine,"Kürtler nasıl olmalıdır"? Diye soruldu ve zorla "Türkleştirilmeleri" ne karar verildi.
Dünyada dini inceleyenler şu soruları sorarlar: bu halkın dini nedir? Bizimkiler yine yaratıcıdır. Cevabını aradıkları soru şudur: bu halkın dini nasıl olmalıdır?
Dünyadaki bilim ve fikir adamları dillerini ele aldıkları zaman sordukları soru şudur: bizim dilimiz nasıldır nereden , gelmiştir nereye gitmektedir? Bizimkilerin sordukları ise çok farklıdır: bizim dilimiz nasıl olmalıdır , nasıl değiştirilmelidir?
41 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.