Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Milli Edebiyatın İcat Edilişi

Gecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür

Gregory Jusdanis

Gecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür Gönderileri

Gecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür kitaplarını, Gecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür sözleri ve alıntılarını, Gecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür yazarlarını, Gecikmiş Modernlik ve Estetik Kültür yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanlar inandıkları; ama anlamadıkları bir şey uğruna ölmeye hazırdırlar.
Sayfa 256Kitabı okudu
Özgürleşmiş millet sadece siyasal aydınlanma amacıyla değil iyi vakit geçirmek amacıyla da kitaplara ihtiyaç duyuyordu.
Sayfa 250Kitabı okudu
Reklam
Antik Yunanlılar, aynı şekilde bir heykeli de sanat olarak görmezlerdi.Eserin güzelliğini takdir etseler de, onu farklı bir estetik nesne olarak değerlendirmezlerdi. Sanat kavramı, yalnızca modern çağda ortaya çıkmış bir eleştirel yönelimi, söylemi ve değerler sistemini öngörür.
Sayfa 152Kitabı okudu
Kanonlar, geçmişi canlı tutmanın ve onu şimdiki zamanın üzerindeki otoritesini pekiştirmenin birer aracı olarak ortaya çıkmışlardır.
Sayfa 107Kitabı okudu
Bir kanona (Kitap) ait bir metin, onun hükmünü kabul edenler üzerinde iktidar sahibi olur.
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
Edebiyat bir anlamda bir milletin günlüğüdür ; onun geçmişinin, şimdisinin ve geleceğinin hikâyesini anlatır.
Bütün sanatlar arasında millet oluşumuna en güçlü bir biçimde edebiyat iştirak eder.
Yunanlılar Osmanlı İmparatorluğu'nda özerk bir millet oluşturan ilk halktı ve 1860'lara kadar Yunanistan Balkanlar'daki tek bağımsız ülke olmayı sürdürdü.
"Edebiyatta, der Ngugi, iki zıt estetik vardır: Biri sömürü ve baskının estetiği, öbürü ise topyekün özgürleşme mücadelesinin estetiği."* *Azınlık ve minör söylemle ilgilenen eleştirmenler, "estetik"in işlevselliği, özgül durumlarda kullanılabilmesiyle on dokuzuncu yüzyıl Batı Avrupası'nda sanatın estetikçi bir biçimde tecrit edilmesini karşı karşıya koyarlar. Karşılaştırma ürünü olan bu sanat anlayışı, Larry Neal'in 1960'larda ABD'de ortaya çıkan Siyah Sanat Hareketi hakkındaki özlü önermesiyle çok iyi ifade edilmiştir: "Siyah Sanat Hareketi insanın etiği ile estetiğinin bir olduğuna inanır". Bu tür bir ideolojik çerçeve içinde siyah eleştirmenlerin sorduğu soru, Addison Gayle'e göre, bir melodi, şiir ya da romanın ne kadar güzel olduğu değil, "şiir, melodi, oyun ya da romanın tek bir siyahın hayatını ne kadar güzelleştirdiğidir". Larry Neal'in ileri sürdüğü gibi, Siyah sanat Siyah iktidarın estetiğidir. Siyah sanat Siyah iktidarla kaynaşmıştır; bunların ilki sanat ile siyaset arasındaki ilişkiyle ilgilenirken ikincisi siyaset sanatını icra eder. Azınlıkçı eleştirmenlerin görevi soyut, özcü terimlerle değil; toplumsal koşullara bağlı olarak egemen estetikten ayrılan belli bir dünya görüşü, konum, dil kullanımı ve sanat anlayışı tarafından tanımlanan bir "estetik" inşa edilmesine yardım etmektir.
Sayfa 27 - Metis YayınlarıKitabı okudu
98 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.