Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Geçmiş Zaman Olur Ki

Ahmed Yüksel Özemre

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Hey gidi günler hey! Geçmiş zaman olur ki hayâli cihâna değermiş."
Sayfa 56 - Çocukluğumun BayramlarıKitabı okudu
"Çocukluğumda Boğaziçi ve Marmara Denizi o kadar temizdi ki istisnâsız bütün vapur iskelelerinin önünde denizin dibi pırıl pırıl görünürdü. Hattâ Kuşkonmaz Câmii'nin rıhtımının altında, denizin içinde kalan bir kovuğa sığınmış baba, ana ve bir çocuktan müteşekkil bir fok balığı âilesi bile vardı. Bir müddet sonra, herhâlde tedrîcen artan kirlilikten tedirgin oldular ki ortadan kayboldulardı."
Sayfa 42 - Çocukluğumun ve Gençliğimin Üsküdar'ı (1935-1954)Kitabı okudu
Reklam
"Ve, dikkat etmişimdir, Kurban bayramlarının bir günü muhakkak yağmurlu olurdu. Rahmetli babaannem ise bunu: "Cenâb-ı Hakk'ın kurbanların kanlarını silmek için yağdırdığı rahmet" olarak yorumlardı."
Sayfa 51 - Çocukluğumun BayramlarıKitabı okudu
"Bakınız bu kulağınıza küpe olsun! Ben hayatta bir tek şeyle iftihâr ederim. O da sizlerin ve benim gırtlağımdan tek bir haram lokmanın geçmemiş olmasıdır. Siz siz olun! Siz de hem kendi gırtlağınızdan ve hem de evlâd-ü ıyâlinizin gırtlaklarından haram lokma geçirtmeyin!"
Sayfa 179 - Münip Paşa Konağı'nda Terbiyemi VerenlerKitabı okudu
Bayram tebrikâtı için ziyâretlerde bulunmak bir fazîletti. "Aman bayramın şamatasından uzakta kafamı dinleyeyim" zihniyetiyle kendini bayramdan ve bayramın mânevî mükellefiyetlerinden uzak tutan bir tek fert yoktu. Kimsecikler fırsat bu fırsattır diyerek kafa dinleme bahânesiyle şehir dışına çıkmazdı.
Sayfa 57
"Üsküdar'ın itinin, kopuğunun, serserisinin, esrarkeşinin ve meczûbunun dahi bu beldeye mahsus bir edebi nezâketi vardı. Önemli bölümü esrarkeş olan balıkçıların ve boş-gezenin-boş-kalfası tâbir edilen kimselerin yurdu bizim konağın arkasına tesâdüf eden Balaban semtiydi. Doğancılar Caddesi'nin bitiminde, Üsküdar vapur iskelesine dönüldüğünde, Balaban Baba hazîresinin de bulunduğu ufak meydanlıkdan genç ya da yaşlı bir hanımefendi geçecek olsa bütün bu bitirim takımı, bu hanımı, mevcûdiyetleri dolayısıyla dahi rahatsız etmemek için ya yan sokaklara çekilir ya da sigaralarını söndürerek veyâhut da hiç değilse arkalarına saklayarak edeben sokağa yan dönerlerdi. Hey gidi günler hey! Üsküdar'da herkes kendine küfüv olanla ülfet eder, diğerlerine karşı ise pür-edep kesilirdi."
Sayfa 39 - Çocukluğumun ve Gençliğimin Üsküdar'ı (1935-1954)Kitabı okudu
Reklam
Hey gidi günler hey! Geçmiş zaman olur ki hayali cihana değermiş.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.