Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çıtır Çıtır Felsefe

Gerçekten ve Yalancıktan

Brigitte Labbé

Gerçekten ve Yalancıktan Sözleri ve Alıntıları

Gerçekten ve Yalancıktan sözleri ve alıntılarını, Gerçekten ve Yalancıktan kitap alıntılarını, Gerçekten ve Yalancıktan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ama kuşkusuz en zoru, ona en çok acı vereni, anne ve babasının sözlerinde durmadıklarını görmek. Açıklamaları, doğru olsa bile umrunda değil Mişel’in. Kendini kaybolmuş hissediyor. Ailesi ona bir daha herhangi bir şey için söz verdiğinde, onlara yeniden nasıl inanacak?
Sayfa 12 - Günışığı Kitaplığı
Gerçek ve yalan arasındaki farkı anlamayı başaramadığımızda, kendi kendimize yalan söyleriz.
Sayfa 35 - Günışığı Kitaplığı
Reklam
“Her zaman doğruyu söylemeliyiz, yalan çok kötüdür.” İle “İnsanları üzmekten kaçınmalıyız.”arasında seçim yapmak hiç kolay değil.
Sayfa 17 - Günışığı Kitaplığı
Yalanı niçin sevdiğimizi sormak, insanların yolculuk yapmayı niçin sevdiğini sormak gibidir. İnsanlar keşfetmek, gezmek, şaşırmak, eğlenmek, ezbere bildikleri yerlerden bir süreliğine uzaklaşmak için yolculuk yaparlar. Sinemayla, karikatürle, şiirle, romanla, bilgisayar oyunuyla zaman geçirmek, kendimizinkinden farklı bir dünyada yolculuk yapmaktır. “Yalancıktan” olan şey, insanı başka bir dünyada yolculuğa çıkarır.
Sayfa 24 - Günışığı Kitaplığı
Belki de, tehlikeli olan bu: Bize gerçeği, yalanmış gibi göstermek. Böyle bir noktada her şeyi karıştırabilir ve artık neyin gerçek, neyin yalan olduğunu bilemeyebiliriz.
Sayfa 30 - Günışığı KitaplığıKitabı okudu
Herkes kendi seçimini yapmalı, ne ölçüde yer vermek istediğini kararlaştırmalı.
Sayfa 18 - Günışığı Kitaplığı
Reklam
Ama annesi, bütün bunların yalancıktan olduğunu gayet iyi biliyor. Oysa, o da ağladı. Bütün dünyada, bu filmi seyreden milyonlarca kişi üzüldü. Olanlar gerçek değildi, ama gerçekmiş gibiydi.
Sayfa 21 - Günışığı Kitaplığı
Konuşmak, başkalarına doğruyu söylemek üzere verilmiş bir söz gibidir.
Sayfa 9 - Günışığı KitaplığıKitabı okudu
Kesin olan, yetişkinlerin çoğunun, yalancıktan hikayelerin çocuklara çok kötü fikirler vereceğinden korktuğudur.
Sayfa 28 - Günışığı Kitaplığı
Mansel televizyonda gerçeği gördü. Bu savaş gerçekten de oldu. Gerçekten insanlar öldü, gerçekten binalar yıkıldı, gerçek pilotlar ve gerçek bombalar kullanıldı. Mansel’in televizyonda gördükleri, bilgisayar oyunlarına benziyor, televizyondaki görüntüler sahteymiş gibi duruyor. Belki de, tehlikeli olan bu. Bize gerçeği, yalanmış gibi göstermek. Böyle bir noktada her şeyi karıştırabilir ve artık neyin gerçek, neyin yalan olduğunu bilemeyebiliriz. Tıpkı, gerçek bir savaş, sanki bir bilgisayar oyunmuş, büyük bir gösteriymiş, bir sinema filmiymiş gibi sunulduğu olduğu gibi. O zaman, “gerçekten”le “yalancıktan”ı ayırt etmekte zorlanırız. Hatta, öldürmenin, yok etmenin ya da savaşmanın ciddi bir şey olduğunu bile fark edemeyiz belki de artık.
Sayfa 30 - Günışığı Kitaplığı
Reklam
Konuşmak, gerçeği anlatmaya yarar
Doğal olarak herkes, diğerlerinin doğru soyledigini düşünür. Birbirimizi dinlememiz nedeni de budur. Sözcüklerin hep yalan söylemeye yaradığını düşünseydik, kimse kimseyi dinlemezdi. Kısacası, yalan söylemek, sözcüklerin kullanım amaçlarına uymamaktır. Yalan söylemek, bir kurala -sözcükleri kullanma nedenimiz doğru şeyler söylemek olduğunu belirten bir kurala- ihanet etmektir. Konuşmak, başkalarına doğruyu söylemek üzere verilmiş bir söz gibidir. Verdiğimiz sözleri tutmanın ne kadar önemli olduğunu da hepimiz biliriz!
Sayfa 9 - Günışığı Kitaplığı
Hayvanlar yalan söylemez. Böyle olmasının nedeni hayvanların doğruyu söylemek gerektiğini anlamış olmaları değildir. Hayır. Yalan söylemezler, çünkü konuşamazlar. Yalnızca insanlarda olan bu özellik, hayvanlarda yoktur; sözcükler, cümleler, dil. İnsanlar, sözcükler sayesinde duygu ve düşüncelerini birbirleriyle paylaşabilirler. Normalde de, sözcükler doğruyu söylemeye yarar.
Sayfa 7 - Günışığı Kitaplığı
Gerçeği ve yalanı ayırt etmeyi bilemiyorsak, yalan artık yalnızca bizi başka bir dünyada yolculuğa çıkarmaya yaramaz -Yolculuktan geri dönmemizi engeller ve bizi, gerçekten var olmayan bir dünyaya hapseder. Ya da daha kötüsü, akılımızı yitiririz. Bu gerçek bir tehlikedir -Rüyalarda, hatta kabuslarda sıkışıp kalırız.
Sayfa 35 - Günışığı Kitaplığı
“Yalancıktan” dünyasına dalınca, gerçekten de orada oluruz. İşe yaramasının nedeni de budur zaten. Hem, bilgisayar oyunları kötü tasarlandığında, “Hiç de gerçek gibi değil!” demez miyiz?
Sayfa 25 - Günışığı Kitaplığı
Sinema teklifini reddetmek için bulduğum bahane ;))
“Sinemaya gidiyor muyuz?” “Ah, hayır! Gerçekten olmamış hikayeleri izlemek, ‘mış gibi’ yapanları seyretmek çok tuhaf bir fikir.
Sayfa 36 - Günışığı Kitaplığı
65 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.