Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönül Bahçesinden Son Nefes

Osman Nuri Topbaş

Gönül Bahçesinden Son Nefes Sözleri ve Alıntıları

Gönül Bahçesinden Son Nefes sözleri ve alıntılarını, Gönül Bahçesinden Son Nefes kitap alıntılarını, Gönül Bahçesinden Son Nefes en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allah Teâlâ kısaca şunu soracak: «Ey kulum! Ben seninleydim, sana şah damarından daha yakındım, fakat sen kiminleydin?!»"
وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ "Sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabb'ine kulluk et!" (el-Hicr, 99)
Reklam
# Temiz bir vicdanla yaşamanın, îmanla ölüp ebedi huzur ve safâya kavuşmanın yolu Rabb'i unutmamaktır.
Unutmamak gerekir ki: İnsanoğlu aslında her gece ve gündüz, farkında olarak veya olmaksızın, sayısız ölüm sebepleri ile karşı karşıyadır. Ölüm, insanı her an pusuda beklemektedir..
Ölüm, kişinin husûsî kıyametidir. Kıyametimizden evvel uyanalım ki, nedâmete uğrayanlardan olmayalım. Zira her fânînin meçhûl bir zaman ve mekânda Azrail'le karşılaşacağı muhakkaktır. Ölümden kaçılacak hiçbir mekân yoktur. O hâlde insan, vakit kaybetmeden » فَفِرُّٓوا اِلَى اللّٰهِؕ « "Allah'a koşun..." (ez-Zariyat, 50) hitabından nasib alarak, rahmet-i ilahiyyeyi yegâne sığınak ve barınak kabul etmelidir.
Hadis-i şerifte buyrulur:
"Kişi yaşadığı hâl üzere ölür ve öldüğü hâl üzere haşrolunur."
(Münavi, Feyzü'l-Kadir Şerhu'l-Camii's Sağîr, V, 663)
Reklam
# كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ "Yeryüzünde bulunan her şey fânidir." (er-Rahman, 26) buyrulmuştur. Bunun tecellisi de: # كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ "Her can, ölümü tadacaktır..." (el-Enbiya, 35) beyânı üzere, ölüm iledir.
Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar.”
Reklam
"Şu insanlar, çarçabuk geçen dünyayı seviyorlar da önlerindeki çetin bir günü (âhireti) ihmâl ediyorlar.” (el-İnsan, 27)
Rivâyete nazaran bir vâiz kürsüde kıyamet ahvâlini anlatmaktaydı. Cemaatin arasında Şeyh Şiblî Hazretleri de vardı. Vâiz, sohbetinin sonuna doğru Cenâb-ı Hakk'ın kabirde soracağı suallerden bahisle: “İlmini nerede kullandın, sorulacak! Malını mülkünü nerede harcadın, sorulacak! İbâdetlerin ne durumda, sorulacak! Haram-helâle dikkat ettin mi, sorulacak!.. Bunlar sorulacak; şunlar da sorulacak!..” diye uzun uzadıya birçok husus saydı. Bu kadar teferruata rağmen meselenin özüne dikkat çekilmemesi üzerine Şiblî Hazretleri, vâize şöyle seslendi: “Ey vâiz efendi! Allâh Teâlâ o kadar çok suâl sormaz. O sorar ki: Ey kulum! Ben seninleydim, sen kiminleydin!..”
Kâinatta hiçbir şey gâyesiz yaratılmamıştır. İnsanoğlu için dünya hayâtının gâyesi, âhiret saâdetini elde edebilmektir.
Cenâb-ı Hak buyurur: “Ben gizli bir hazine idim, mârifetime muhabbet ettim (bilinmemi arzu ettim) de varlıkları yarattım.”31
1.184 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.