Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gündelik Hayat Sosyolojisinin Temelleri

Gündelik Hayatın Eleştirisi 2

Henri Lefebvre

Gündelik Hayatın Eleştirisi 2 Gönderileri

Gündelik Hayatın Eleştirisi 2 kitaplarını, Gündelik Hayatın Eleştirisi 2 sözleri ve alıntılarını, Gündelik Hayatın Eleştirisi 2 yazarlarını, Gündelik Hayatın Eleştirisi 2 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Arzu hem bireysel hem toplumsaldır. Yani bir topluluk tarafından kabul edilir ya da dışlanır."
Reklam
Patoloji insanın yetkinliğine yani yetersizliklerine içkin gözükmektedir. Boşluklar, unutkanlıklar, hatalar bu işleyişin parçasıdır. Yabancılaşmak ve yabancılaşmaktan kurtulmak. Geleceğin en yetkin makineleri mantıksal, söylemsel ve düşünümsel zekaya belki de son derece yaklaşacaktır. Ama unutma gücüne asla sahip olamayacaktır. Unutma gücü yeniden başlamayı sağladığı için mucizevidir.
Sayfa 355Kitabı okudu
Günümüzde sokak, kafe, gar gibi geçiş ve karşılaşma yerleri binalardan, evlerden daha önemli. Eskiden böyle değildi. Yani insanların, metaların dolaşımı bu kadar ön planda değildi. Sokak ilginçliğini yitirdiğinde gündelik hayatta önemini yitirir. Peki ya çatlayana dek arabalarla dolduğunda, sinyal sistemlerine indirgendiğinde şehir ne hale gelir?
Sayfa 329Kitabı okudu
İşçi mahallelerinde, fabrikaların civarında, işletmelerde anıt hiç yoktur ya da pek az vardır. Semboller yok olmuştur. Doğa kaybolmuş, kültür görünmez kalmıştır. Burada herşey sinyale dönüşür; çalışmanın ve çalışma hareketlerinin sinyali.
Sayfa 326Kitabı okudu
ve insan için de geçerli bu.
Toplumun bütünü için ve her toplum için durum aynıdır; semantik alan praksis ile bilgi arasına eklendiğinden, bilinç çok fazla çabayla kavram düzeyine yükseldiğinden, bir toplumun çelişkileri ancak kriz momentlerinde açık seçik ortaya çıkar.
Sayfa 317Kitabı okudu
Reklam
Logos yalnızca bir iletişim aracı değildir. Onu teşvik eden ve onun düzenlediği duygular ve heyecanlar için bir filtredir. Bu sıfatla bir tür varlıktır, bir varlık biçimidir.
Sayfa 301Kitabı okudu
Konuşmak, hem teşvik eder hem de kırıp döker. Kaçamak ve müphem olanı dilin sınavına tabi kılmak ve geriye neyin kaldığını bilmek için buradan geçmek gerekir. (konuşmak gerekir)
Sayfa 300Kitabı okudu
Yaratıcı çabanın kimi zaman patalojik bir duruma (nevroz ya da psikoz) vardığı görülür. Patalojik durum kendince bir eserdir; bireyin hazırlanmış, sistematikleştirilmiş, tutarlı, gündelik, bireyin iç çelişkilerini çözümleyen(ama kötü çözümleyen) bir eseridir. Patolojik durum yaşantının içinde bir eserdir, kişisel bir üründür, olanaklı ile olanaksız arasındaki çatışmanın kötü çözümüdür.
Sayfa 276Kitabı okudu
Edimsel olarak çözümsüz, yani çözümü olasılığın içinde ortaya çıkmayan çelişkiler vardır. "İnsanlar yalnızca çözebileceği sorunları önlerine koyar." diye yazdı Marx.
Sayfa 275Kitabı okudu
Reklam
Dil bir eserdir, bir toplumun eseridir. Gündelik hayatın önemli olgusu olan söylem, mantığın egemenliğindedir. Söylem; nesneler dünyasının, istikrar kaygılarının, fiili istikrarların, evet ya da hayır diye cevap verilen soruların egemenliğindedir. Diyalektik hareket tutarlı söylemin boşluk ve kopukluklarında kendini gösterir.
Sayfa 271Kitabı okudu
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.