Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gurur Ağaçları

G. K. Chesterton
“Bu ağaçların doğal olmadığını bilmeyen yok. Herkes denizin ağaçları kuruttuğunu, perişan ettiğini bilir. Bu şeyler suda değil de karada yaşayan, şeytani, korkunç, büyük deniz yosunları gibi uzayıp gidiyorlar. Sanki kutsal deniz yılanı kıyıya çıkmış da, bayım, her şeyi yiyip bitiriyormuş gibi...” Cornish kıyılarındaki bir köyde toprak ağası olan Vane, sanatsever dostu Bay Cyprian Paynter’ı evine davet eder. Kelt kökenli ozan Treherne, Avukat Ashe ve Doktor Brown da kısa sürede masanın etrafındaki yerlerini alırlar. Beş arkadaş pek çok şeyden bahsederken, sohbet döner dolaşır tavus kuşu ağaçlarına gelir. Tavus kuşu ağaçları civardaki hemen herkesin korkulu rüyasına dönüşmüş durumdadır. Kasaba halkı bu ağaçların hastalık yaydığını, hatta insanları yediklerini bile iddia eder. Kimse o civarda dolaşmak istemez. Vane ise bütün bunları peri masalı olarak görür, halkın çekincesini önemsemez ve arazisi içinde bulunan ağaçların kesilmesine bir türlü razı olmaz. Kendine o kadar güvenir ki, bir gece arkadaşlarının yanından kalkıp, sabaha kadar ağaçların yanında uyuyacağını, sabah da elini kolunu sallayarak döneceğini söyler. Ne var ki o geceden sonra Vane’den haber alınmaz ve her şey böylelikle başlar: Bu bir cinayet midir, yoksa ağaçlar gerçekten insan mı yemektedirler? Chesterton’ın büyük bir ustalıkla ördüğü novellası Gurur Ağaçları akılcılıkla gelenekselliği karşı karşıya getirir. Polisiyenin o gizemli yanını da kullanan ve her adımda soruşturmayı derinleştiren Chesterton, sürpriz sonları sevenleri fazlasıyla tatmin ediyor.
Yazar:
G. K. Chesterton
G. K. Chesterton
Çevirmen:
Şemsa Yeğin
Şemsa Yeğin
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 23 dk.Sayfa Sayısı: 84Basım Tarihi: 25 Mayıs 2022Yayınevi: Dedalus Kitap
ISBN: 9786057639745Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
84 syf.
2/10 puan verdi
·
7 saatte okudu
G. K. Chesterton birçok türde eser vermiş değerli bir yazardır.
Edgar Wallace
Edgar Wallace
ile aynı dönemlerde yaşayan Chesterton aynı Edgar Wallace gibi polisiye türünde de birçok eser yazmıştır. Peder Brown serisi de bu türde yazdığı en önemli eserlerden oluşmaktadır. Öyle ki Agatha Christie, Jorge Luis Borges gibi değerli yazarlar Peder Brown’ın maceralarından övgüyle bahsetmişlerdir. Gurur Ağaçları kitabı da beni hayli beklentiye sokmuştu doğal olarak. Ama okurken hiç olmadığı kadar sıkıcı ve eksik bir kitapla karşılaştım. Temelde polisiye olsa da kitabın anlatımı pek de o türü karşılamıyordu. Kitabın giriş kısmı oldukça uzun tutulmuştu. Gereksiz ayrıntıların yanı sıra politik eleştiriler de bu kısımda yer alınca kitabın akıcılığında ister istemez bir durağanlık yaşattı. Sonunda asıl konuya girildiğinde ise ne tam olarak ne karakterlerin altı doldurulmuştu ne de olayın ayrıntıları aktarılmıştı. Aynı dönemdeki Edgar Wallace romanlarında kitabın ortalarına gelene kadar karakterleri tanıyıp olayların nedenleri ve olası sonuçlarına dair bir fikir edinebiliyorsunuz. Ama bu kitapta kaotik bir hava hakimdi adeta. Sonuç kısmı ise toparlamak bir yana kurguyu daha da kötü bir hale sokmaktan başka bir şey yaramıştı. Yazarın belli ki vermek istediği eleştirel görüşler vardı. Ama bu hikayenin önüne geçmekten başka bir işe yaramamış gibiydi adeta. Yazar sanki bir deneme yazmak istemiş ama sonra bunu adeta kurguyla soslayıp okuyucuya öyle sunmayı tercih etmiş gibiydi. Maalesef bu düşünce kurguyu da vermek istediği mesajları da mahvetmekten başka bir işe yaramamıştı. Bu kitabı, yazar ile tanışmak isteyen okurlara asla tavsiye edemem.
Gurur Ağaçları
Gurur AğaçlarıG. K. Chesterton · Dedalus Kitap · 202215 okunma
Reklam
84 syf.
5/10 puan verdi
#gururağaçları #thetreesofpride #gkchesterton Merhabalar, bugün size kısa ama okuması beni başlarda oldukça zorlayan bir kitapla geldim. Zorlamasının sebebi aşırı tasvir oluşur ve bu tasvirleri yazarın, kişiyi ya da mekanın tanıtmadan önce yapıp daha sonra mekanı söyleyerek ya da kişiyi söyleyerek ele alması. 1922 yılında basılmış kitap ilk kez. Künyeye bu bilgi girilmediği için goodreadsden baktım @dedaluskitap ilk basıldığı yıl yazılmalı künyeye. Yazarın o döneme ait yazarların tarzını yansıttığı da bir gerçek bu da eseri konusundan bağımsız ciddi okunan bir tarza sokuyor. İngiltere Chesterton'a gidiyoruz. Vane ağa bir toprak ağası ve himayesindeki köylüler oranın yerlileri kelt kültüründen gelenler ve doğaüstüye olan düşkünlükleri üst düzeyde. Vane ağanın topraklarındaki tavus kuşu ağaçları o bölgede lanetli olarak görülüyor. Deniz aşırı getirilen ağaçlar birçok eski söylenceye maruz kalmış. Vane ağa ise ateist yapısıyla köylülerin ağaçlara düşman kesilmesini aşırı sinir bozucu buluyor. Gezgin amerikalı arkadaşı köylülerin düşünceleriyle eğlenmek amaçlı sürekli konuyu dürtüyor. Köylüler ise her rüzgarda garip insansı sesler çıkaran ağaçların insanları yediklerinden emin. Vane ağa herkesi susturmak için ağaçların altında bir gece geçirip döneceğini söyler ancak ortadan kaybolur. Olayın cinayet olduğunu düşünen arkadaşları olayı aydınlatmaya çalışırken bir yandan miras olayı patlak verir. polisiye, gizem içeren kitap aynı zamanda Kelt inancı ve kültürüne de değiniyor. efsane, hayal ,gerçeklik arasında hikayeler okumayı sevenlere ve #whodunit kurgularını okuyanlara öneririm.
Gurur Ağaçları
Gurur AğaçlarıG. K. Chesterton · Dedalus Kitap · 202215 okunma
84 syf.
·
Puan vermedi
·
35 saatte okudu
Dedektif öyküleri seven biri olarak, uzun zamandır Peder Brown karakterini merak ediyordum.. Agatha Christie'nin 'en sevdiğim hafiyelerden biri' dediği, Borges'in okurken mutlu saatler geçirdiğini söylediği Peder Brown Öyküleri'ne Gurur Ağaçları ile giriş yaptım.. Gerçi Gurur Ağaçları, diğer öykülerden bağımsız bir kitap
Gurur Ağaçları
Gurur AğaçlarıG. K. Chesterton · Dedalus Kitap · 202215 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.