Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Halk Edebiyatı Dersleri

Pertev Naili Boratav

Halk Edebiyatı Dersleri Sözleri ve Alıntıları

Halk Edebiyatı Dersleri sözleri ve alıntılarını, Halk Edebiyatı Dersleri kitap alıntılarını, Halk Edebiyatı Dersleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allah'ı her şeyi affeden bir mevcudiyet olarak kabul ederler ve bu anlayışı tekfir eden, kendilerinden şeytan görmüş gibi kaçan ham sofulara rağmen, hatta onların Allahlarını bile derbeder, rind bir hayatın bir kat daha keskinleştirdiği zekâlarının bütün satir kabiliyetiyle iğnelemekten çekinmezler. Halk edebiyatımızın zengin bir şubesini teşkil eden Bektaşi fıkraları bu zihniyetin mahsulüdür.
Sayfa 93 - Tarih VakfıKitabı okudu
Masalı niteleyen şey, onun şahıslarının, mesela perilerin, devletin, cinlerin, harikulade vasfından çok, bu şahısların "gayri şahsiliği", yani muayyen şahsiyetleri temsil etmemeleridir; bundan başka masalda, vakanın geçtiği yer de muayyendir; nihayet psikoloji iptidaidir, zira bütün meiyetler güzelliğe, iyiliğe ve kuvvete, bütün kusurlar ve seyyieler ( kötülükler) de çirkinliğe, kötülüğe ve zaafa irca olunabilir, başka nüanslar bulunmaz.
Sayfa 175 - Tarih VakfıKitabı okudu
Reklam
“Ortodoks müslüman dini her din gibi şekilcidir, her din gibi âyin ve merasim ister; bunun münakaşasını kabul etmez. Bektaşî bu şekilciliğe isyan eder, ona göre insanla Allahı birbirine yaklaştıran, pazarlıkla tesbit edilmiş muayyen hareketler değil içten gelen bir bağdır.”
Sayfa 120Kitabı okudu
“Filhakika bu halk şairlerinin hepsi hiçbir zaman, hattâ ayni asır, ayni devir veyahut ta ayni coğrafî saha içinde dahi, ayni vasıfları göstermezler.”
Sayfa 107Kitabı okudu
"1908 inkılabından sonra, Ziya Gökalp'in milliyetçilik ve Türkçülük ideolojisi, folklora, hem de adını zikrederek (Ziya Gökalp bu kelimeyi "halkıyat" diye tercüme eder) mühim bir yer verdi."