Halktan Ayrı Düşenler

Mahmut Makal

Halktan Ayrı Düşenler Sözleri ve Alıntıları

Halktan Ayrı Düşenler sözleri ve alıntılarını, Halktan Ayrı Düşenler kitap alıntılarını, Halktan Ayrı Düşenler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizde genellikle, çocukların karşısına geçerek, herhangi ders dalından herhangi bir konuyu eze eze anlatma yönetimiyle öğretim yapılır. Daha doğrusu öğretim yapıyoruz sanılır. Kendi yargılarını kullanma, olay, ya da fikirleri kendi süzgeçlerinden geçirme fırsat ve alışkanlığı hiçbir zaman çocuklarımıza verilmemektedir. Gereksiz görülür bu. Konuşmak, hikmet savurmak hepten öğretici durumunda olanların hakkıdır. Onlar her şeyi en iyi şekilde bilirler. Öğrenciler bir sürü gibi toptan ele alınır. Bireysel ayrımlar kimsenin umurunda değildir. Öğrencileri tanıma endişesini kimsede göremezsiniz. Kuru kuru bilginin lâfla aktarılmaya çalışılmasıdır yapılan. Nasreddinin göle maya atmakla yoğurt tutturması şansı kadardır bu yönetimle öğretilenlerin tutma şansı. Tutmadığını söylemek için uzun araştırmalar yapmak gerekmez.
Sayfa 27
DERS KİTAPLARI
Çocuklarımızın ilkokulda aldıkları eğitimin bir temel eğitim olduğu,onların yaşayışına şekil verecek öteki eğitim-öğretimin bu temel üzerine kurulacağı,söz götürmez bir gerçektir.Atatürk'ün,ilkokul Programının başına da alınan şu sözü bu gerçeği ve ulusal eğitimin ereğini belirtmektedir: (Hükümetin en feyizli ve en mühim vazifesi milli eğitim işleridir.Bunda muvaffak olabilmek için öyle bir program takip etmeye mecburuz ki,o program milletimizin bugünkü haliyle,içtimaî,hayatî ihtiyacı ile,muhit şartları ve asrın icaplariyle tamamen mütenasip ve mütevafık olsun.Bunun için muazzam ve fakat hayatî,muğlak mütalaalardan tecerrüt ederek hakikate nafiz nazarlarla bakmak ve el ile temas etmek lazımdır.)
Sayfa 31 - Tan Gazetesi ve MatbaasıKitabı okudu
Reklam
çocuk etkin duruma geçince kavrayabilir öğretilmek isteneni. İleri eğitim ilkelerine uygun olarak, sıkıntısız, olağan bir çevre içinde, kullanılır araçlarla kişiliğin geliştirilmesi ön plâna alınmalıdır. Çocuğun çalışma ve denemelerini değerlendirmek, kazandığı bilgileri kullanmasını sağlamak gerekir. Ne yaptığını, ne sonuç aldığını bilmeli çocuk. Hareket merkezi de çocuğun ilgisi ve hayat olmalıdır. Bunlar da, kazanılan bilgi üzerinde düşündüren, araştırma ve yargılama gücünü arttırarak, öğrencilerin hayattan olsun kitaplardan olsun bu şekilde yararlanmalarını sağlayıcı eğitkenlerin yetişmesiyle olabilecektir.
Sayfa 29
Daha ne zamana kadar bekleyeceğiz? Çarkın temizlenmesini istedikten sonra kolların temizlenmesini boşuna bekledik durduk. Çarka dokunmayanların kollara hiç el uzatamayacağını aklımıza getirmedik. Yanıldığımız bir gerçek. Ama yanılsak da söylemek gerek. Nutuk atmanın, demeç vermenin, vaadler de bulunmanın dünkülerde de var olduğunu bilmediğimizi mi sanıyorlar?
Sayfa 87
Tonguç'un ölümü üzerine..
Tonguç'suz yaşamağa kendimi nasıl alıştıracağım bakalım. Artık o kahkaha atarak Topraklık tepesine gelmiyecek, ben fırsat buldukça o tecrübe pınarından içmeye gidemiyeceğim. Kulaklarımda sesi, gözlerimde hayali kalacak. Bir de yurdumda eseri: Köy Enstitüleri...
Sayfa 21
Anadolu dertlidir. Anadolu halkı dertli ve cahildir. Kurtulmak istiyor. Onların derdini söyleyenler de vardır. Belki sandalya düşkünü et kafalılar, bu dertleri söyleyenleri, bu halkın gerçek kurtuluşa kavuşmasını isteyenleri, bugüne de süründürdükleri yetmiyormuş gibi, gene süründürmelerine ve sürünmelerine sebep olmak isteyecek, onlara çeşitli sıfatlar kondurmaktan geri durmayacaklardır. Anadolunun derdiyle dolu olanlar buna da aldırmayacaklar, hak bildikleri yolda yürüyeceklerdir. Bugün de anlaşılmazlarsa yarınkilerce mutlak anlaşılacaklardır. Millet ve hak yolunda savaşları durmayacaktır.
Sayfa 84
Reklam
Bizde genellikle, çocukların karşısına geçerek, herhangi ders dalından herhangi bir konuyu eze eze anlatmak yöntemiyle öğretim yapılır. Daha doğrusu eğitim yapıyoruz sanılır. Kendi yargılarını kullanma, olay ya da fikirleri kendi süzgeçlerinden geçirme fırsat ve alışkanlığı hiç bir zaman çocuklarımıza verilmemektedir.
Sayfa 27 - İnkılap ve Aka KitabevleriKitabı okudu
Kendimize gelmeli, sağlam bir tutumla, korkusuzca iyi yayınların bütün okullarımıza sokulması için harekete geçmeliyiz. Ortaya sağlam ilkeler koymalı, günümüzle bağdaşmayan "okutmaktan korkma" anlayışını yırtıp atmalıyız. Çocuklarımızın okuma sorununu gelişigüzellikten, dilencilikten kurtarmalıyız. Çünkü, elden gelen övün olmaz, o da vaktinde bulunmaz!...
Sayfa 106