Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nedimler Şairler Mutribler

Has-Bağçede Ayş u Tarab

Halil İnalcık

Has-Bağçede Ayş u Tarab Sözleri ve Alıntıları

Has-Bağçede Ayş u Tarab sözleri ve alıntılarını, Has-Bağçede Ayş u Tarab kitap alıntılarını, Has-Bağçede Ayş u Tarab en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yoh yienim bunlar hep dıj güjlerin uydurması(!)
Tarihi kayıtlar, Anadolu'da Türkler arasında şarap içme adetinin erken zamanlardan beri yaygın olduğunu göstermekte. Ticaret kayıtları, Batı Anadolu Türkmen beyliklerinin nadir pahalı şarap çeşitlerini ithal ettiklerini tespit etmektedir. Saruhan oğlu, açıkta şarap meclisleri düzenlemekte idi. Orhan'a Cenevizliler şarap sundular, Yıldırım Bayezid, 1392 Anadolu seferinde haracgüzar olarak ordusuna katılan İmparator II. Manuel'le işret meclisinde şarap içiyordu.
Sayfa 273 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
En büyük iltifat, padişahın musahibi olmaktı. Musahib, başka bir deyişle nedim, hükümdarın arkadaşı gibi daima yanında bulundurduğu, özel yaşamına ortak yaptığı, danışman ve sırdaştır.
Sayfa 371Kitabı okudu
Reklam
"Şarapsız toy olmaz." derlerdi. Ziyafette sunulan şarabı reddetmek hükümdara hakaret sayılır; içki sunma, bir çeşit ayin niteliği taşırdı. Toy: Ziyafet, yemekli eğlence.
Sayfa 162
Bu kitapta göstermeye çalıştık ki, şarap içme, tarihte Müslüman toplumlarında din otoritelerinin Müslüman halkı devlete karşı harekete geçirmesinde başlıca bir sembol olarak kullanılmıştır; günümüzde modernleşme sürecindeki İslam toplumlarında bu ikilik ve çatışma, başka semboller üzerinden devam etmektedir.
Sayfa 178
Harika tespit
Genelde, Türk-Mogol devletlerinde Hakan'ın mutlak otoritesi ve Şeriattan bağımsız bir töre-yasa rejimi egemendi; Hakan, Timur veya Fâtih gibi güçlü biri ise, hazinesini Şerîat dışı bir sıra devlet vergileriyle (tamga, "örfi vergiler) doldururdu.Şeriati temsil eden ulemâ ve şeyhler arka planda kalıyordu. Hakan çekilince veya devlet zayıf halefler eline geçince, şerîatçılar, halka dayanarak devlet otoritesini bağımlı hale getirebiliyordu. Osmanlı tarihinde çöküş döneminde, fetvâ ile sultânlar tahttan indirilmiş, bazıları katledilmiştir.
Sayfa 177
Reklam
İşret meclisi düşkünü II.Murat, Edirne'de bir köşk yaptırmıştı. "Gazice su havasına musahibleriyle varup musahebet ederdi." Murat bu yüzden tahtı oğlu Mehmet'e bırakmak zorunda kalmıştır.
Sayfa 286Kitabı okudu
Nice anlar gani muhtac halin Ne bilsün tok olanlar aç halin
Sayfa 103Kitabı okudu
Türkler arasında içkiye düşkünlük üzerinde bir göz tanığı Yeniçeri Mihail Konstantinovic (Fatih dönemi) şöyle yazar: "Saray mensupları, hizmet erbabı ve bazı beyler şarap içmektedirler, fakat savaşa gittiklerinde genel olarak hiç kimse şarap içmez." En eski bir rivayet olarak Yahşi Fakih, Osman Gazi'nin Bilecik Tekvuru ile "sayda ve işretle" meşgul olduğunu kaydeder.
Sayfa 121 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Timur, toy'da herkesin sarhoş edici içkiler içmesine izin verir, toy son bulunca yasak koyardı.
Sayfa 77 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
457 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.