Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Köy Enstitülünün Kaleminden ve Objektifinden (1941-1951)

Hasanoğlan Hatırası

Mustafa Güneri

Hasanoğlan Hatırası Gönderileri

Hasanoğlan Hatırası kitaplarını, Hasanoğlan Hatırası sözleri ve alıntılarını, Hasanoğlan Hatırası yazarlarını, Hasanoğlan Hatırası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Enstitülere vurulan kilit bir nevi geleceğe bir çelme idi...
Enstitünün spor sahaları kavşağından demiryoluna kadar yaklaşık 850 metrelik bir yol vardır.Bu yolu da öğrencilerle öğretmenler beraberce inşa eder.
Kitaplara konu olan eğitim modeli Köy Enstitüleri
Öğrencilerin yol inşaatına gidiş gelişi Hasanoğlanlılar için seyirlik bir olaydır. "Bebeler" bir imkansızı daha başarmışlardır...
Reklam
Kuruluş sürecinde malzeme temininde yardımcı olma sözü veren Hasanoğlanlılar, bu konuda ilk yılın sonunda tavır değiştirerek fiyatları yükselteceklerdi. Öte yandan inşaat sahasında arı gibi çalışan öğrenciler ve idarecileri izlerken "bu bebeler mi inşaat yapacak?" diye şüphelerini dile getiren Hasanoğlanlılar daha ilk aylar içinde bu şüphelerinden sıyrılarak "bebelerin" nelere kadir olduğunu görecek ve hem öğretmenlerle hem öğrencilerle daha yakın ilişkiler kuracaktır.Geldiklerinde kalacak yerleri olmadığı için kapılarını açtıkları öğrencilerin toplu köy ziyaretleri,zaman içinde gündelik hayatın bir parçası haline gelir.
Köy Enstitüleri ve Hasanoğlan yokluğun ve savaşın sürdüğü bir ortamda her şeye rağmen köylere,köylüye bir umut gibi görünür. Bu yeni eğitim kurumlar köylülere bir yük veya yükümlülük getirmediği gibi bazı inşaat malzemelerini inşaata satarak kazanç sağlamalarının da yolunu açıyordu. Devletin verdiği arazi üzerine yapılacak inşaat için kum, tuğla ,kireç,kiremit , kereste çoğunlukla devlet müesseselerinden temin edilecek, seksen binanın işçiliği minimum masrafla talebeler tarafından yapılacaktır. Sıra temel atmaya geldiğinde köylüler,dönemin yokluklarını yansıtır halde kimi yalınayak, inşaat alanına geleceklerdi.
“ Köy enstitüleri 1949-1951 yılları arasında18 839 öğretmen, 8675 eğitmen ve 1600 sağlık memuru yetiştirir. Enstitüler orta ve yüksek kısım mezunlarıyla tüm yurda taze güç verir. “
Sayfa 202Kitabı okudu
Hasanoğlan'da inşaattan tarıma tüm faaliyetlerde öğrenciler ön plandadır. Öğretmenler ve idareciler arka planda onları yönlendirir.
Reklam
Haftalık değerlendirme toplantılarında her öğrenci olumlu ya da olumsuz geçen haftayı değerlendirir. Değerlendirme toplantılarındaki tek kural kırıcı olmamaktır. Enstitü yönetimlerinin değerlendirme toplantılarını düzenleme amacı ise büyük ölçüde öğrencilere eleştiri ve demokrasi bilinci kazandırmaktır.
"İş içinde, iş aracılığıyla, iş için" ilkesiyle diğer okullardan ayrılan köy enstitüleri modeli, daha sonra Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından " bütün gelişmekte olan ülkelere örnek olacak bir eğitim sistemi" olarak nitelendirilecektir.
Mustafa Güneri kuruluşundan itibaren on sene hizmet verdigi Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nden 12 Eylül 1951'de ayrılır. Meslektaşları, öğrencileri ve köylülerle vedalaştıktan sonra trene binmek üzere istasyona gider. İstasyonda görülmedik bir kalabalık vardır. Sadece öğrencileri değil, köy halkı da oradadır.Güneri mendiliyle gözyaşlarını silerken kompartımandaki ak saçlı sakallı bir ihtiyar yolcu sırtını okşayarak, "Ne ağlıyorsun oğul, bu kadar insanı uğurlamaya getirebilmişsin, bu herkese nasip olmaz. Sevinmelisin. Ne mutlu sana." der. Güneri trenin penceresinden on yıl boyunca öğrenci, idareci, öğretmen ve usta öğreticilerin zor şartlar altında çalışarak kurdukları ve hastaneden açık hava tiyatrosuna kadar her şeyiyle modern bir köy görüntüsünde Hasanoğlan'ı seyreder.
Sayfa 206 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5.Basım, Haziran 2019Kitabı okudu
Enstitü sistemi bir kopya mıdır? Bu konu 1944, 45 ve 46 yıllarında Meclis'te yoğun olarak tartışılacaktır. Türkiye'ye özgü yapıcı ve geliştirici bir sistemin işlerliğe kavuşmasının karşısında, enstitülerin pek çok niteliği karşı propaganda konusu yapılır: Kız erkek karma eğitimin cinslerarası ilişkilerde getirdiği normalleşme, okumayı benimseyen ve ülkü birliğine sahip bir köy toplumunun yetişmekte oluşu, seküler eğitim, ziraatın bilimsel olarak yapılmaya başlanması, kalkınmanın bütün bölgelere eşit yayılması ve biraz da bütün bunların asıl sebebi olarak ileri sürülen, tüm bunların komünist fikirlerin sonucu olduğu iddiası... "Tanrı insanların evlerini başlarına yıkmak istedi mi, fitne sokar aralarına." (Eflatun, Devlet)
Sayfa 102 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 5.Basım, Haziran 2019Kitabı okudu
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.