Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cemal Paşa

Hatıralar

Alpay Kabacalı
İttihak ve Terakki'nin üç şefinden birisinin daha anıları. Meşrutiyetin yıldönümünde Talat ve Enver paşanın anıları ile birlikte, bir dönemi en yetkili ağızlardan öğrenme olanağı. (Tanıtım Bülteninden) 23 Ocak 1913... İttihat ve Terakki'nin iktidarını pekiştiren Babıâli Baskını'nın ertesinde, yeni sadrazam, Cemal Paşa'yı başkentin asayişini sağlaması için İstanbul Muhafızı olarak görevlendirir. Cemal Paşa, 1919'da yazdığı anılarını, "memleketin umumi siyasetinde" doğrudan doğruya etkili olmaya başladığı bu andan itibaren başlatmıştır. Hatıralar imparatorluğu yöneten üç büyük paşanın arasındaki hassas dengelere dair ipuçları sunarken, Cemal Paşa'nın baş aktörü olduğu pek çok tarihi olayı ilk ağızdan anlatıyor: Fransızlar ve Almanlarla ittifak çabaları, nüfus mübadelesi düşüncesinin doğuşu, I. Dünya Savaşı'na giriş, Gazze savunması, Arap isyanı, Suriye ve Filistin'in işgali... Cemal Paşa (1872-1922) 1895'te Harp Akademileri'ni bitirerek orduya katıldı. 1899'da Selanik'te, geleceğin Talât Paşa'sı ile birlikte İttihat ve Terakki'nin temellerini attı. Meşrutiyet'in ilanında İstanbul'a giden İttihat ve Terakki heyetine katıldı. 1909'da Adana valisi oldu. Balkan Savaşı'nda cephede görev yaptı. 1913'te kurulan İttihat ve Terakki hükümetinde, önce İstanbul Muhafızı, ardından da nafia (bayındırlık) ve bahriye nazırı oldu. Osmanlı-Fransız ittifakı için yaptığı girişimler sonuçsuz kaldı. I. Dünya Savaşı'nda Suriye ve Filistin'in güvenliğini sağlamak için yörede görevlendirildi. Onun komutası altında Mısır'ın işgali için düzenlenen Kanal Harekatları sonuçsuz kaldı. Yörenin İngiliz ve Fransız işgaline uğraması üzerine görevden alındı. Mondros Mütarekesi'nin ardından hükümet ve parti arkadaşlarıyla birlikte ülkeden ayrıldı. Almanya üzerinden, İngilizlerle mücadelede destek vermek üzere Afganistan'a geçti. Yöredeki dengelerin değişmesi üzerine Tiflis'e gitti. Burada Anadolu'ya geçmek için çalışırken, 21 Temmuz 1922'de iki Ermeni komitacının düzenlediği suikastte hayatını kaybetti; Erzurum'da Karskapısı Şehitliği'ne defnedildi.
Yazar:
Alpay Kabacalı
Alpay Kabacalı
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 55 dk.Sayfa Sayısı: 456Basım Tarihi: 2016Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9789754582499Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
456 syf.
·
Puan vermedi
·
52 günde okudu
Cemal Paşa
Kitap Cemal Paşa hakkında söylenenlerin sadece birer efsane olduğıunu anlamaya yarayacağınız bir eserdir. Osmanlının bir subayı olan Cemal Paşanın Osmanlıcılık fikrine gönülden bağlı olduğunu bunun için görev aldığı Suriye Cephesinde bölgenin ihyası için gerçekleştirdiği bayındırlık faaliyetlerinden Ermeni sorunu diye 1878 Berlin Ant itibaren önümüze temcit pilavı gibi her defasında konulan meseleye kadar çok farklı bakış açısına sahip olduğunu anlayacaksın Osmanlı Devletinin güçsüzlüğü artık sizi o kadar rahatsız edecekki Mısırda 1789 tarihinde başlayan denge politikasının Moskofun istilasından kurtulmak amacıyla Doğu Anadolu'daki 6 vilayete ecnebi müfettişler atayıp idareyi onlara verecek kadar kapınızın önüne kadar geldiğini görüp kahrolacaksınız. Şunu asla unutmayın Araplar bizim asla dostumuz değildir ve olmamıştır bu çöl farelerini ikinci bir techir kanunu ile Orta Doğu bataklığına göndermek şarttır
Hatıralar
HatıralarAlpay Kabacalı · İş Bankası Kültür Yayınları · 201688 okunma
Reklam
456 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 günde okudu
Rahmetli Cemal Pasa şüphesiz ki büyük bir komutan ve idareciydi. Maalesef ki imparatorluğun son devrelerine denk geldi. Paşa bu kitapta hem anılarını anlatıyor hem de mağlubiyet sonrası kendine yöneltilen eleştirilere karşı savunma yapıyor. Paşanın mekani cennet olsun, nurlar içinde yatsın.
Hatıralar
HatıralarAlpay Kabacalı · İş Bankası Kültür Yayınları · 201688 okunma
456 syf.
·
Puan vermedi
İttihat ve Terakki'nin Talat-Enver-Cemal Paşalarından Cemal Paşa'nın kendi dilinden tarihe ışık tutan anılar... Osmanlı'nın son dönemi, İttihat ve Terakki hakkında bilinmeyenler, zor zamanlarda ortaya çıkan yiğitler, Arap coğrafyası ile Osmanlı'nın ilişkileri vd birçok konu başlığını Cemal Paşa'nın dilinden okumak, dönemin aktörlerinden birine kulak vermek çok kıymetli bir uğraş olsa gerek. Cemal Paşa; Hatırlar'ında yer yer kendini affettirmeye çalışır gibi bir tutum takınıyor ve yapılan hataların aslında bir zaruretten ötürü olduğunu ifade ediyor. Tarihî şahsiyetleri yargılamadan önce bir de onlara söz hakkı vermeliyiz. Öyle ki Cemal Paşa bu eserinde tarih önünde ebediyete kadar sürecek savunmasını yazmış oluyor. Cemal Paşa savunmasını yapıyor bu kitapla yargılaması ise ehline düşer. Biz okurlar ise ancak anlayabilmek kaygısıyla okuyor, kanaatlerimizi böylece neticelendiriyoruz. Ayrıca Cemal Paşa bu eserinde mümkün olduğu kadar objektif olmuş. Elbette kendisi yetkin bir yazar olmadığı için eserin edebî bir derinliği yok. Fakat bu eseri edebî yönden okumak da zaten lüzumsuz bir meşgale. Belge olamayacak kadar da subjektif. O halde nedir bu kitap ? Bana kalırsa Sokrates'in Savunması gibi Cemal Paşa'nın Savunması'ndan bahsetmek pek de olanaksız değil.
Hatıralar
HatıralarAlpay Kabacalı · İş Bankası Kültür Yayınları · 201688 okunma
456 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Cemal Paşa anılarını 1919'da yazdı. Kitap Almanca'ya çevrildi ve Münih'te yayımlandı. 1922'de İstanbul'da, Hatırat başlığıyla basılıyor. Cemal Paşa anılarını - Talat Paşa gibi - Türkiye'den ayrıldıktan sonra Avrupa'da yazıyor. Ama o, alelacele kaleme almamış, kimi bölümleri oldukça uzun tutmuş, özellikle Birinci
Hatıralar
HatıralarAlpay Kabacalı · İş Bankası Kültür Yayınları · 201688 okunma
Reklam
456 syf.
·
Puan vermedi
1. Kanal Harekatı
Gerçeği söylemek lazım gelirse, bu Birinci Kanal Seferi'ni gerçekleştirdiğimiz zaman, kimse Kanal'ın nasıl geçilebileceğini bilmiyordu. Böyle bir taarruzi keşif yapmaya cidden muhtaçtık. Kesinlikle hücum ile geçilmesi zorunlu olan Kanal'ı geçmek için ne gibi vasıralar ister? Düşman harp gemilerinin gözü önünde bu geçiş hareketi yapılabilir miydi? Hiç olmazsa doğu sahilinde kuvvetle yerleşip uzun menzilli toplada Kanal'dan nakliye ve tüccar gemilerinin geçişini engellemek mümkün olmaz mıydı? Bizim için en yararlı biçimde uygulanacak plan bu değil midir? İşte bu suallere cevap verebilmek için bu keşif taarruzu cidden zorunlu idi ve bu sayede hem durum gereğince anlaşıldı, hem de İngilizler Çanakkale taarruzunu, bizim bu teşebbüsümüzün neticelerini beklemek üzere geri bıraktılar. Bundan başka da Mısır'da hiçbir zaman 250.000 neferden az kuvvet bulundurmamak mecburiyerinde kaldılar.
Hatıralar
HatıralarAlpay Kabacalı · İş Bankası Kültür Yayınları · 201688 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.